• Vara, florile domină universul. După spectacolul de primăvară al mugurilor și frunzelor verzi, în luna Iunie, orizontul lumii e cucerit de culorile și miresmele pajiștilor și grădinilor smălțuite de milioane de flori. O priveliște peste care ochiul nostru de pământeni obosiți alunecă, adesea, indiferent, deși magia ei e plină de poveți și întâmplări minunate. Fiecare floare are farmecul ei, dar unele se disting prin calități speciale, așa cum sunt cele pe care le-am selectat. Banale, în aparență, au puteri ca Făt-Frumos din poveste •
Crăițele, paznicii grădinii și ai sănătății
Unele dintre cele mai remarcabile flori din grădină sunt crăițele, care strălucesc ca niște lampioane în nuanțele lor aprinse de galben, portocaliu și cărămiziu. Ele sunt atât de des întâlnite în grădini, încât unii au ajuns să le considere banale. Pe nedrept! Crăițele au fost aduse de peste ocean, la mijlocul secolului al 16-lea, majoritatea speciilor provenind din Mexic, unde erau utilizate cu mult înaintea sosirii spaniolilor, nu doar în scop decorativ, ci și medicinal, culinar și ceremonial. Fiind bogate în luteină, erau folosite și ca sursă de colorant de cei care doreau să obțină anumite tonuri galben-portocalii. Însă crăițele nu au fost pe placul tuturor. Mirosul lor și înfățișarea frunzelor l-au făcut, de pildă, pe un botanist englez din secolul al 16-lea, să afirme că aceste flori sunt „pline de otravă și, prin urmare, nu trebuie atinse sau mirosite, cu atât mai puțin folosite pentru condimentarea cărnii sau în scopuri medicinale”. Din fericire, mai nimeni nu l-a luat în seamă, și crăițele s-au răspândit în voie în toată Europa. Pentru că rezistă bine la lumina puternică, la caniculă și la secetă, ele dau o binevenită pată de culoare grădinilor noastre, vara întreagă. Dar și toamna, când crăițele rămân ultimele flori din grădină, până când dau primele brume. Majoritatea românilor au crăițe mai mititele, însă există și unele specii spectaculoase, înalte de circa o jumătate de metru. Nefiind deloc pretențioase, crăițele pot fi plantate în aproape orice colț al grădinii. Un alt avantaj al crăițelor este că, deși nu sunt plante perene, se înmulțesc extrem de ușor prin semințe. Tot ce trebuie să facem în acest sens e să culegem toamna câteva dintre florile lor uscate și să punem deoparte semințele, pentru a fi replantate la primăvară, prin luna Aprilie. Iar după 60-80 de zile, ne vom bucura de o generație nou-nouță de flori.
Paznicii grădinii
Însă aceste flori nu sunt apreciate doar pentru pata veselă de culoare pe care o oferă grădinilor, ci și pentru proprietățile lor. Printre ele se numără rezistența deosebită la boli și dăunători. Crăițele emană un miros specific, un pic înțepător, care nu e deloc pe placul anumitor insecte și rozătoare și ne pot, așadar, păzi grădina. Crăițele pot combate, de asemenea, anumite ciuperci și bacterii, dar și unele buruieni, a căror creștere o inhibă. Substanțele pe care le conțin resping și un mare număr de dăunători, motiv pentru care unii horticultori plantează crăițe între parcele, pentru a-și proteja, de exemplu, cartofii, roșiile, varza, căpșunii sau ceapa. Crăițele nu trebuie însă plantate pe lângă fasole, linte sau mazăre, deoarece pot încetini dezvoltarea acestor leguminoase.
Leacuri de sănătate
Crăițele pot fi folosite și în scopuri medicinale. Deosebit de bogate în antioxidanți și în substanțe cu efecte antibiotice, antivirale, antiinflamatoare, antispastice, hipotensive și digestive, ele pot fi utilizate pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni. Ceaiul de crăițe poate combate, de pildă, simptomele răcelii, balonarea și constipația, ori durerile cauzate de reumatism sau artrită. În plus, contribuie la elasticizarea vaselor de sânge și poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Alifiile pe bază de crăițe sunt, de asemenea, indicate pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice, precum acneea și dermatitele. Pentru că sunt bogate în carotenoide, crăițele sunt nemaipomenit de bune și pentru ochi. Ceaiul sau tinctura de crăițe îmbunătățește acuitatea vizuală, ajută la creșterea vitezei de adaptare a ochilor la lumină și la întuneric și combate senzația de ochi obosiți, care poate să apară, de exemplu, după o zi de stat la calculator.
Garofițele – floarea studenților de la Oxford
Fie că le cultivăm în ghiveci sau grădină, garofițele se disting printr-o admirabilă generozitate: ele înfloresc toată vara, au culori și forme extrem de variate și răspândesc un parfum aparte, condimentat. În total, există circa 340 de specii de garofițe, dintre care majoritatea sunt originare din Europa și Asia. Una dintre ele este, de exemplu, Dianthus caryophyllus, care este cultivată de peste 2.000 de ani și care provine din zona mediteraneeană. Numele de „dianthus” provine, de altfel, de la cuvintele grecești „dios” („divin”) și „anthos” („floare”). El a fost dat de filozoful grec Teofrast (371-287 î.H.), care este considerat părintele botanicii și care s-a numărat printre elevii celebrilor Platon și Aristotel. Floarea era folosită și în scopuri medicinale, pentru combaterea febrei și a durerilor de stomac. În Asia, și mai cu seamă în partea sudică a Chinei, florile uscate de garofițe sunt folosite pentru prepararea unui ceai gustos. Atunci când florile uscate sunt acoperite cu apă fierbinte, ele par să înflorească din nou, lăsându-i pe privitori cu gura căscată. Garoafele au și o mare încărcătură simbolică. În România, le vedem adesea la înmormântări, dar în China ele sunt asociate în special nunților, în vreme ce în Slovenia, se obișnuiește să fie oferite de Ziua Mamei. La Universitatea Oxford, există tradiția ca garoafele să fie purtate de studenți la examene: flori albe pentru primul examen, flori roz pentru examenele intermediare și flori roșii pentru cel din urmă examen din cadrul sesiunii.
Garofițele pot fi crescute în ghiveci, dar și în grădină. Multe dintre speciile de garofițe de grădină sunt puţin pretenţioase faţă de sol, sunt rezistente la secetă şi îngheţ și încep să înflorească încă din primăvară, producând până toamna nenumărate flori, dintre care unele pot avea petale pestrițe. O mare parte sunt perene, așa că ajunge să le plantăm o singură dată, pentru a ne bucura de ele vară de vară. Printre speciile care fură cel mai tare privirea se numără cele înalte, de 50-60 de centimetri, care pot fi plantate în pâlcuri multicolore, de o frumusețe sălbatică. Unele specii de garofiță au și proprietăți terapeutice importante. Florile sunt folosite în mod tradițional în China, Japonia și Coreea, pentru tratarea rănilor, a tulburărilor gastrointestinale, a infecțiilor în gât și a celor gingivale. Studii recente au demonstrat că planta are într-adevăr numeroase proprietăți, precum cele antivirale, antibacteriene și antifungice. Extractul de plante poate fi folosit la combaterea anumitor bacterii, ca Helicobacter pylori, în vreme ce extractul obținut din semințe e utilizat împotriva unor viruși, precum herpes simplex (HPV).
Mâna Maicii Domnului
Caprifoiul are extrem de multe de oferit. Începând cu intimitatea. Această plantă cățărătoare e nepretențioasă și se dezvoltă rapid, împiedicând vecinii și trecătorii să mai tragă cu ochiul prin curțile noastre. Gardul verde pe care-l formează este însă cu totul și cu totul deosebit. Ca și în cazul iederii, unele soiuri de caprifoi rămân verzi chiar și iarna, cu condiția ca aceasta să nu fie prea friguroasă. Dar spre deosebire de iederă, verdele caprifoiului este tapetat mai toată vara cu flori pline de gingășie, a căror formă aduce aminte de mâna întinsă a unei femei. Printre speciile de caprifoi se numără unele cu flori vișinii, roșietice sau de un portocaliu aprins, dar cel mai des întâlnite sunt cele cu flori colorate în alb și gălbui. Spre norocul copiilor, care se dau în vânt după nectarul lor dulce, florile cresc într-un număr atât de mare, încât dau impresia că nu se vor termina niciodată. Iar parfumul lor e îmbătător. Mai ales seara, el devine atât de intens, încât poate întoarce trecătorii din drum, făcându-i să suspine de încântare. Caprifoiul e o adevărată mană cerească și pentru albine, și alte insecte, dar și pentru păsări, care se hrănesc toamna cu micile sale fructe, care prind uneori o frumoasă nuanță de roșu.
Binefacerile Mâinii Maicii Domnului nu se opresc însă aici. Frunzele și florile multor soiuri de caprifoi sunt bogate în nutrienți și substanțe active, precum geraniolul, luteolina și carvacrolul, cu proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, analgezice, antibacteriene, sedative și diuretice. Caprifoiul este folosit între altele pentru ameliorarea tusei, a astmului, a migrenelor, a anxietății și a tulburărilor de somn, precum și pentru combaterea constipației, a balonării și a crampelor abdominale. Mâna Maicii Domnului se folosește în general ca infuzie, care se prepară din florile și frunzele uscate ale plantei.
(Într-un număr viitor – flori magice.)