Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Neplăcerile verii – Intoxicația alimentară

• Greața, voma, diareea, durerile de stomac și de intestine – sunt sem­nele clare ale unei intoxicații alimentare. Provocată de ingerarea de ali­mente și băuturi contaminate cu bacterii și toxine, ea este extrem de frec­ventă vara, când plecăm în vacanță și ne schimbăm obiceiurile cu­linare. Iată câ­teva sfaturi prețioase, menite să vă ajute să depășiți o in­toxicație ali­men­tară și să evitați recidivele •

Rehidratați-vă rapid

Foto: Shutterstock – 2

* Beți multă apă. Diareea și voma deshidratează organismul. Cele mai expuse sunt persoanele în vârstă și copiii. Dacă vă e teamă că veți vărsa ceea ce ingerați, beți cu înghițituri mici.

* Compensați pierderea zahăru­lui și a sărurilor minerale eliminate prin diaree. Următoarea băutură vă este de ajutor: amestecați sucul de la două porto­cale cu o jumătate de linguriță de sare și două lingu­rițe de mie­re, apoi a­dău­gați 500 ml apă. În­cer­cați să beți un pahar din acest ames­tec, din ju­mă­tate în jumătate de oră, cu în­ghițituri mici, până la dispa­riția simpto­melor.

* Încercați băuturile calde. Le veți suporta, probabil, mai bine decât pe cele reci.

* Beți ceai de mușețel, cimbru, ghim­­bir și men­tă. Combinate (o lin­gu­riță de amestec, opărită cu o ca­nă de apă) sau băute în parte, aceste ier­buri au virtuți calmante și antispastice și potolesc crampele intestinale.

Remedii externe

* Băi calde cu uleiuri esențiale. Adăugați în apa din cadă câte trei pi­cături de ulei esențial de mușcată, ghim­­bir și mentă. Faceți baie vreme de 20 de minute, adăugând, din când în când, apă caldă, ca să mențineți temperatura ridicată.

* Masați-vă abdomenul cu uleiuri calmante. Amestecați trei picături de ulei esențial de arbore de ceai, cu câte două picături de ulei esențial de mentă, mușcată, lemn de santal. A­mestecați-le într-un bol cu 5 linguri de ulei de plante neutru (măsline). Pu­neți amestecul să se încălzească pe baie de aburi, până ajunge la circa 37 de grade. Ma­sați-vă abdo­me­nul cu acest ulei, făcând miș­cări în sensul ace­lor de ceasornic, pâ­nă când vă simțiți mai bine.

Practicați digitopunctura

* Punctul de acupresură pentru diaree se găsește pe picior, la opt degete sub ro­tula ge­nun­chiului și la un deget distanță de tibie, spre în afară. Apă­sați (nu prea tare), vreme de două minute, cu de­ge­tul arătă­tor, pe fiecare picior.

* Punctul de acu­pre­sură pentru greață și vomă se află pe ante­braț, între tendoane, la două de­gete deasupra pli­ului interior al pal­mei. Apăsați ușor 2 minute, pe fiecare braț.

Miracolul ghimbirului

Ghimbirul este atotputernic când e vorba de greață și vomă. Încercați să mestecați o bucățică de rădăcină proas­­­­pătă de ghimbir (pișcă ușor). Sau beți un ceai de ghimbir. Se gă­seș­te în stare proaspătă, la marile ma­ga­zine, și în farmacii, sub formă de ceai gata pre­parat (Fares).

Revenirea la normal

* Când vă simțiți mai bi­ne, con­sumați un aliment so­lid, care să pan­seze intestinele, fără să le irite. Orezul alb fiert este ideal, la fel ca și apa în care a fiert. Se reco­mandă și sucul de morcovi.

* Alte alimente recomandate: supa de pasăre, fără adausuri (tăie­ței, gă­luști de griș etc.), iaurt degresat, pâine prăjită, fără unt, compot de mere.

* În zilele următoare, mâncați iaurt și lactate fermentate (sana, che­fir) pentru a vă reface flora intestinală.

Mai bine să previi decât să vindeci

* Pentru a preveni intoxicațiile alimentare, țineți o igienă personală strictă, atât acasă, cât și în vacanță. Spălați-vă bine pe mâini de câte ori mergeți la toaletă, înainte de a găti sau a mânca. Dacă gătiți carne crudă, spă­lați-vă pe mâini după aceea, înainte de a atinge un alt aliment, mai ales pe cele care se mănâncă crude. Curățați cel puțin o dată pe săptămână (vara) frigiderul și fundurile de lemn pe care le folosiți.

* Folosiți două funduri de lemn, unul pen­tru carne și altul pentru le­gume.

* Spălați în mai multe ape fruc­tele și legumele, înainte de a le con­suma.

* Aruncați alimentele cu limita de folosire depășită, pe cele cu miros sus­­­pect sau cu urme de mucegai. A­run­­­cați conservele cu capacul bom­bat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.