• Când afară crește temperatura, corpul nostru își deschide “ecluzele”: glandele sudoripare produc mai multă secreție. Prin toți porii ne țâșnește sudoare, hainele ni se înmoaie și emanăm “miresme” nu tocmai plăcute, ceea ce ne produce un disconfort. Transpirația este totuși mult mai bună decât reputația ei… •
Mecanismul transpirației
Într-o zi obișnuită, corpul nostru pierde aproximativ o jumătate de litru de lichid sub forma transpirației. Când e prea cald, facem sport sau depunem alte tipuri de efort fizic, această cantitate poate crește cu ușurință la doi litri sau chiar mai mult. Responsabile pentru acest fenomen sunt cele două până la patru milioane de glande sudoripare, repartizate pe suprafața întregului corp, din vârful capului până la tălpi. Majoritatea sunt localizate la axile, pe mâini, pe picioare și pe cap. Glandele sudoripare apocrine, cele responsabile de miros, sunt situate mai ales în zona pieptului, în zona axilară și în cea genitală și determină mirosul corporal specific al fiecărui individ. Atunci când această transpirație foarte grasă și vâscoasă ajunge la suprafața pielii și intră în contact cu bacterii care produc substanțe urât mirositoare, apare nădușeala caracteristică, ce ne agresează simțul olfactiv. În schimb, glandele sudoripare ecrine, care sunt distribuite pe suprafața întregului nostru corp, produc o secreție aproape inodoră, care constă în principal din apă și începe să miroasă abia după o perioadă mai lungă de timp, atunci când se descompune și când… nu ne spălăm. Acest tip de transpirație îndeplinește, la rândul ei, o sarcină importantă: protejează organismul de supraîncălzire. Dacă temperatura crește, creierul activează glandele sudoripare de sub suprafața pielii, lichidul pe care îl secretă se evaporă și pielea noastră se răcorește.
Apa minerală e de bază
Pentru om este de-a dreptul vital ca temperatura corporală să fie menținută constantă, în jurul valorii de 37 de grade, pentru ca toate procesele din organism să decurgă fără probleme. Până și o supraîncălzire pe termen scurt, cauzată de temperaturile ridicate de afară sau de efort, poate provoca dureri de cap, amețeli și greață.
În aceste condiții, e foarte bine că natura ne-a înzestrat cu glande sudoripare, care joacă rolul unui aer condiționat portabil, de care beneficiază deopotrivă bărbații și femeile. Cantitatea exactă a transpirației diferă de la o persoană la alta. Producția de sudoare ne este înscrisă în gene, dar ea scade odată cu vârsta. Important este, în orice caz, să înlocuim lichidele eliminate, bând suficientă apă. Cine își închipuie că dacă bea mai puțin, nu va transpira la fel de mult, riscă să se confrunte cu un colaps al aparatului cardiovascular. În plus, e indicat să fim atenți nu numai la cât, ci și la ce anume bem. Deoarece corpul pierde prin transpirație nu numai lichid, ci și electroliți. Apa minerală care conține sodiu, amestecată cu sucuri de fructe, ne reface rezervele de săruri mai eficient decât apa de la robinet și decât ceaiul.
Transpirația elimină toxinele grele
Pe lângă faptul că ne ajută să ne reducem cât de cât temperatura corporală pe caniculă și în timpul antrenamentului, transpirația are și alte efecte pozitive asupra organismului. Odată cu ea, eliminăm și o mică parte dintre toxinele ingerate, precum metalele grele și bisfenolul A. Transpirația acționează așadar într-o anumită măsură ca detoxifiant. Dar ea acționează în primul rând ca un antibiotic endogen, adică produs în interiorul organismului. Cum anume? Ei bine, transpirația conține o substanță numită dermicidină (DCD), care este distribuită prin transpirație, pe întreaga suprafață a pielii. Acolo, ea exercită un efect antimicrobian și ucide germenii, precum bacteriile coliforme, stafilococii și ciuperca Candida albicans. Sudorația, așa cum numesc medicii procesul de transpirație, e un ajutor important pentru sistemul nostru imunitar.
Și frumusețea are de câștigat de pe urma acestui lichid. Pentru că transpirația stimulează circulația sângelui. Astfel, ne ajută să avem un ten rozaliu, favorizând totodată eliminarea celulelor moarte ale pielii. Lipidele conținute în transpirație ne catifelează epiderma. În plus, porii se deschid. Sebumul excedentar și murdăria se elimină, ceea ce nu le mai dă nicio șansă coșurilor și punctelor negre.
Cum putem transpira fără să mirosim urât
Pilozitățile corporale le oferă bacteriilor cele mai bune condiții – și tocmai ele sunt cele care fac ca transpirația noastră să aibă un miros neplăcut. Dacă ne radem în zone precum cea intimă și de la subraț, riscul de a mirosi urât scade. În plus, este recomandabil să purtăm îmbrăcăminte largă din bumbac sau din alte fibre naturale. Materialele textile mulate pe corp și confecționate din fibre sintetice favorizează formarea transpirației și a bacteriilor. Cei care practică cu regularitate sport își reglează și procesul de transpirație. În acest fel, se reduc episoadele de transpirație excesivă. Corpul poate fi ajutat să facă față mai bine fluctuațiilor de temperatură și cu ajutorul sesiunilor de saună și al dușurilor alternante.
Atenție! Unele alimente pot înrăutăți mirosul de transpirație
Anumite alimente, nu numai că ne fac să transpirăm, ci intensifică de asemenea mirosul transpirației. Dacă nu doriți să pățiți așa ceva, e recomandabil să evitați pe cât posibil ingredientele cu o asemenea reputație, în zilele caniculare sau înaintea unor întâlniri importante. Usturoiul, de exemplu, ne face să ne miroasă puternic nu numai gura, ci și corpul, deoarece compușii săi de sulf sunt descompuși în timpul digestiei. Și ceapa ne poate face să mirosim neplăcut, deoarece eliminăm uleiurile sale esențiale prin piele și plămâni. Cum rămâne însă cu condimentele, precum curry și ardeiul iute? Când este cald, e preferabil să le lăsăm deoparte, deoarece stimulează producția de transpirație și modifică mirosul corporal. Și sfecla roșie poate avea un efect dezagreabil: în urma prelucrării de către organismul nostru a anumitor substanțe pe care le conține, se formează printre altele un gaz cu un miros pregnant de pește. Acesta se evaporă apoi prin transpirație, făcându-i adesea pe cei din jur să strâmbe din nas. În perioadele caniculare, este de asemenea recomandabil să evităm stimulente precum alcoolul și cafeaua.