Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Neplăcerile verii – Cum să transpirăm sănătos

• Când afară crește temperatura, corpul nostru își deschide “ecluzele”: glandele sudoripare produc mai multă secreție. Prin toți porii ne țâșnește su­doare, hainele ni se înmoaie și emanăm “miresme” nu toc­mai plăcute, ceea ce ne produce un dis­con­fort. Transpi­rația este totuși mult mai bună decât reputația ei… •

Mecanismul transpirației

Foto: Shutterstock – 3

Într-o zi obișnuită, corpul nostru pierde apro­ximativ o jumătate de litru de lichid sub forma transpirației. Când e prea cald, facem sport sau depunem alte tipuri de efort fizic, această can­titate poate crește cu ușurință la doi litri sau chiar mai mult. Responsabile pentru acest fenomen sunt cele două până la patru milioane de glande sudoripare, repartizate pe suprafața întregului corp, din vârful capului până la tălpi. Majoritatea sunt localizate la axile, pe mâini, pe picioare și pe cap. Glandele sudoripare apocrine, cele res­pon­­sabile de miros, sunt situate mai ales în zona pieptului, în zona axilară și în cea genitală și determină mirosul corporal specific al fiecărui individ. Atunci când această transpirație foarte grasă și vâscoasă ajunge la suprafața pielii și intră în contact cu bacterii care produc substanțe urât mirositoare, apare nădușeala caracteristică, ce ne agresează simțul olfactiv. În schimb, glandele sudoripare ecrine, care sunt distribuite pe su­prafața întregului nostru corp, produc o secreție aproape inodoră, care constă în principal din apă și începe să miroasă abia după o perioadă mai lungă de timp, atunci când se descompune și când… nu ne spălăm. Acest tip de transpirație în­deplinește, la rândul ei, o sarcină importantă: pro­tejează organismul de supra­în­călzire. Dacă tem­peratura crește, creierul acti­vează glandele su­doripare de sub supra­fața pielii, lichidul pe care îl se­cretă se eva­poră și pie­lea noastră se răco­rește.

Apa minerală e de bază

Pentru om este de-a dreptul vital ca tempe­ratura corporală să fie menținută constantă, în jurul valorii de 37 de grade, pentru ca toate procesele din organism să decurgă fără pro­bleme. Până și o supraîncălzire pe termen scurt, cauzată de temperaturile ridicate de afară sau de efort, poate pro­voca dureri de cap, amețeli și greață.

În aceste condiții, e foarte bine că natura ne-a înzestrat cu glande sudoripare, care joacă rolul unui aer condiționat portabil, de care beneficiază deopotrivă bărbații și femeile. Cantitatea exactă a transpirației diferă de la o persoană la alta. Producția de sudoare ne este înscrisă în gene, dar ea scade odată cu vârsta. Important este, în orice caz, să înlocuim lichidele eliminate, bând sufi­cien­tă apă. Cine își închipuie că dacă bea mai puțin, nu va transpira la fel de mult, riscă să se con­frunte cu un colaps al apa­ratului cardio­vas­cular. În plus, e indicat să fim atenți nu numai la cât, ci și la ce anume bem. Deoarece corpul pierde prin transpirație nu numai lichid, ci și electroliți. Apa minerală care conține sodiu, amestecată cu sucuri de fructe, ne reface rezervele de săruri mai eficient decât apa de la robinet și decât ceaiul.

Transpirația elimină toxinele grele

Pe lângă faptul că ne ajută să ne reducem cât de cât temperatura corporală pe caniculă și în timpul antrenamentului, transpirația are și alte efecte pozitive asupra organismului. Odată cu ea, eliminăm și o mică parte dintre toxinele in­ge­rate, precum metalele grele și bisfenolul A. Trans­pirația acționează așadar într-o anumită măsură ca detoxifiant. Dar ea acționează în pri­mul rând ca un antibiotic endogen, adică produs în inte­riorul organis­mu­lui. Cum anume? Ei bine, trans­pirația conține o substanță numită dermi­cidină (DCD), care este distribuită prin trans­pi­rație, pe întreaga su­pra­față a pielii. Acolo, ea exer­cită un efect antimicrobian și ucide ger­menii, pre­cum bacteriile coliforme, stafilococii și ciuperca Can­dida al­bicans. Sudorația, așa cum numesc me­dicii pro­cesul de transpirație, e un ajutor important pentru sistemul nostru imunitar.

Și frumusețea are de câștigat de pe urma aces­tui lichid. Pentru că trans­pirația stimulează circulația sângelui. Astfel, ne ajută să avem un ten rozaliu, favorizând totodată eliminarea celulelor moarte ale pielii. Lipidele conținute în transpirație ne catifelează epiderma. În plus, porii se des­chid. Se­bu­mul exce­den­tar și mur­dăria se elimină, ceea ce nu le mai dă nicio șansă coșurilor și punctelor negre.

Cum putem transpira fără să mirosim urât

Pilozitățile corporale le oferă bac­teriilor cele mai bune condiții – și tocmai ele sunt cele care fac ca transpirația noastră să aibă un miros neplăcut. Dacă ne radem în zone precum cea intimă și de la subraț, riscul de a mirosi urât scade. În plus, este recoman­dabil să purtăm îmbrăcăminte largă din bumbac sau din alte fibre naturale. Mate­rialele textile mulate pe corp și con­fecțio­nate din fibre sintetice favorizează forma­rea transpirației și a bacteriilor. Cei care practică cu regularitate sport își reglează și procesul de transpirație. În acest fel, se reduc epi­soadele de transpirație ex­cesivă. Corpul poate fi ajutat să facă față mai bine fluctuațiilor de tempe­ratură și cu ajutorul sesiunilor de saună și al du­șurilor alternante.

Atenție! Unele alimente pot înrăutăți mirosul de transpirație

Anumite alimente, nu numai că ne fac să trans­pirăm, ci intensifică de asemenea mirosul trans­pirației. Dacă nu doriți să pățiți așa ceva, e re­co­mandabil să evitați pe cât posibil ingre­dientele cu o asemenea repu­tație, în zilele caniculare sau înaintea unor întâlniri importante.    Usturoiul, de exem­plu, ne face să ne miroasă puternic nu numai gura, ci și corpul, deoarece compușii săi de sulf sunt des­compuși în timpul digestiei. Și ceapa ne poate face să mirosim ne­plăcut, deoa­rece eliminăm uleiurile sale esen­țiale prin piele și plămâni. Cum rămâne însă cu condimentele, precum curry și ar­deiul iute? Când este cald, e preferabil să le lăsăm deoparte, deoa­rece sti­mulează producția de trans­pi­rație și modifică mirosul corporal. Și sfecla roșie poate avea un efect deza­greabil: în urma prelucrării de către organismul nostru a anumitor substanțe pe care le conține, se formează printre altele un gaz cu un miros preg­nant de pește. Acesta se evaporă apoi prin trans­pirație, făcându-i adesea pe cei din jur să strâmbe din nas. În perioadele caniculare, este de asemenea recomandabil să evităm stimu­lente precum alcoolul și cafeaua.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian