Era la începutul lunii Mai, când, într-o seară, soțul meu a intrat în casă, purtând în palme o mică arătare golașă, urâtă și speriată, abia respirând. „E un puiuț de guguștiuc”, ne-am zis noi, „căzut probabil din cuib”. Nu mai crescusem niciodată păsări, nu știam ce trebuie să facem cu el, cum să-l hrănim. În plus, stăteam la etaj și aveam în apartament trei câini. Nu credeam că o vom scoate la capăt cu biata vietate. Sceptici, am instalat puiul pe balcon, într-o cutie cu ziare. Nu putea sau poate nici nu știa să mănânce, așa că ne-am făcut curaj și i-am deschis ciocul, hrănindu-l cu foarte mici firimituri de pâine. Apă îi dădeam cu pipeta. Spre surprinderea noastră, a acceptat repede hrana. A doua zi, i-am îmbogățit meniul cu boabe de orez și de arpacaș. Cam în acest fel îl hrăneam de 3-4 ori pe zi.
Evident, nu știam dacă este fetiță sau băiat. I-am spus Gugulea. Într-o bună zi, „puiul nostru” a sărit din cutie. Prinsese puteri, creștea și umbla țanțoș prin balcon. Atât de țanțoș, încât râdeam, zicând că o fi vreun „vulturel”. Curând a început să se îmbrace în pene frumoase, gri, și chiar să se hrănească singur. Parcă nu mai era așa urât! Nici vultur, dar nici guguștiuc nu era, ci o mândrețe de porumbel sălbatic.
Treptat, și-a extins teritoriul. La început cu sfială, apoi mai cu îndrăzneală, a pătruns în sufragerie. A început chiar a zbura pe mobile, spre disperarea câinilor, care, curios, nu l-au atacat niciodată. Erau doar indignați că trebuie să-și împartă teritoriul cu o astfel de creatură zburătoare. Încet, încet, Gugulea începuse a umbla prin tot apartamentul. Murdărie nu făcea decât pe balcon, în cutia lui cu ziare, mereu schimbate. Seara, când soțul meu și salvatorul lui se așeza la calculator, Gugulea i se instala pe umărul drept (doar pe cel drept) și îl ciugulea ușor de ureche. Nu se arăta prea interesat de tehnica avansată, căci curând picotea. Era atât de înduioșătoare imaginea unui bărbat cu un pui de pasăre dormindu-i pe umăr!
La un moment dat, Gugulea a început să privească tot mai curios spre geamul balconului, unde alți înaripați veneau să-și ia masa pe pervaz. Cert, se apropia momentul despărțirii. Într-o zi, l-am așezat ușor pe fereastra deschisă. Zbura spre copaci, apoi se întorcea – și tot așa, săptămâni întregi. Ne bucuram că devenise liber și independent, revenind totuși acasă, la masă și la culcare. Dar, într-o bună zi, inevitabilul s-a produs: Gugulea nu s-a mai întors la cutia lui niciodată.
Stoluri de porumbei veneau în continuare și mâncau la fereastra noastră, dar pe „puiul nostru” drag nu l-am mai putut deosebi dintre ceilalți frați ai săi și, multă vreme, ne-am simțit… orfani.
An de an, primăvara, îmi amintesc acest episod care-mi strânge, dar îmi și încălzește inima.
INGRID I. – Băicoi