Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum reacționăm corect în caz de SEPTICEMIE

• Infecția sângelui, numită și septicemie poate fi cauzată, atât de o tă­ietură sau o rană inflamată, cât și de o infecție urinară aparent banală sau de un abces dentar. Oricine poate cădea victimă septicemiei, dar pu­tem micșora gravitatea evoluției ei, dacă intervenim rapid și deținem cunoștințele necesare despre această boală și simptomele ei •     

Cum se produce septicemia?

Foto: Shutterstock

Potrivit OMS, în 2023 s-au înregistrat la nivel global 48,9 milioane de cazuri de septicemie! In­fecția sângelui poate avea mai multe cauze: une­ori se produce ca urmare a tăieturilor sau juliturilor obișnuite, în care pătrund bacteriile sau virușii, sau a rănilor provocate de arsurile de soare. Dar mult mai des este rezultatul unei infecții interne, cum ar fi pneumonia sau o inflamație la ni­velul cavității ab­dominale. Prin de­pistarea precoce a septicemiei, poate fi evitată o evo­lu­ție galopantă a bo­lii.

Ce presupune septicemia?

În cazul sep­ti­ce­miei, organismul în­cear­că să se apere împotriva unei in­fec­ții existente și, în ca­drul acestui proces, își atacă propriile organe și țe­suturi. Dacă infecția nu este rapid adusă sub con­trol, ea poate provoca leziuni grave ale organelor, deoa­rece reacțiile inflamatorii și circulația san­guină per­turbată pot afecta funcționarea normală a organelor vitale, precum ficatul, rinichii și creierul. O consecință fatală este coagularea sângelui, care îm­piedică alimentarea celulelor cu oxigen. În cazurile severe, organele pot ceda. Pentru a nu ajun­ge în această situație, e recomandabil să con­sultăm imediat un medic, dacă bănuim că am făcut o septicemie.

Cum recunoaștem simptomele?

Marea provocare în detectarea precoce a sep­ti­cemiei constă în faptul că primele ei semne sunt adesea nespecifice, putând apărea și în cazul altor boli. Printre posibilele simptome ale septicemiei se numără confuzia, dificultățile de res­pirație, tahi­cardia, febra și frisoanele. Alte posibile mani­festări sunt trans­pirațiile abundente, slăbiciunea, du­rerea și starea de rău.

Unde găsim ajutor în caz de urgență?

Septicemia este clasificată drept o ur­gență me­di­cală, care necesită obli­gatoriu o inter­venție rapidă. Dacă su­feriți de mai multe dintre simp­tomele mențio­na­te, este im­por­tant să solicitați ime­diat aju­tor medical. Consultați cât mai cu­rând posibil medicul de fa­milie. Dacă nu vă poate primi, vă puteți pre­zenta la un spital pentru un consult. Nu intrați în panică, dar acționați rapid, cu cât este detectată mai de­vreme septicemia, cu atât cresc șansele de supraviețuire.

Cum decurge tratamentul?

Tratamentul unei septicemii se face de regulă în spital. Dacă bacteriile sunt sursa infecției și boa­la a fost diagnosticată fără întârziere, ea se tratează cu antibiotice.

Cine se confruntă cu cel mai mare risc?

Sugarii sub un an, persoanele trecute de 60 de ani și pacienții cu boli cronice, care afectează de exemplu plămânii sau inima, sunt în mod special expuși riscului de a dezvolta septicemie. Din gru­pul de risc fac parte și persoanele fără splină, de­oarece acest organ este între altele responsabil cu apărarea organismului.

Cum poate fi prevenită septicemia?

O igienă corectă poate ajuta la prevenirea infecțiilor și, implicit, a septicemiei. Ea presupune, între altele, să ne spălăm bine pe mâini și să ne în­grijim meticulos rănile deschise. Chiar dacă nu există încă un vaccin împotriva septicemiei, o vac­cinare antipneumococică sau antigripală poate fi utilă ca măsură preventivă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian