Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O vacanță aromată

• Mult visatul drum al vacanței se poticnește, adesea, de pie­dici de sănătate mărunte. Uleiurile aromate pot fi solu­ția ideală pentru toate problemele •

Insolații și arsuri: ulei esențial de lavandă

Foto: Shutterstock – 3

     Grație virtuților sale antalgice, la­vanda calmează durerea arsurilor, iar proprietățile sale cicatrizante favori­zea­ză repararea epidermei. Pentru mai multă eficacitate, uleiul esențial de lavandă poate fi asociat cu ulei ve­getal de sunătoare, dar aten­­ție: reme­diul trebuie evitat în timpul sarcinii și al alăptării, cât și înainte de vârsta de 3 ani.

     Reteță: După ce arsura a fost ră­cită cu apă rece de la robinet, vom apli­ca între 1 și 6 picături (în func­ție de mărimea rănii) de ulei esențial de lavandă pur sau diluat în ulei vegetal. Vom relua tratamentul la fiecare 20 de minute, până la de 5 ori la rând, în funcție de intensitatea durerii.

Constipație: ulei esențial de ghimbir

     Uneori, când ne schimbăm obi­ceiurile cotidiene, este foarte posibil ca, în semn de protest, abdomenul să dea semne de nemulțumire (vezi paginile de Medicină la do­mi­­ciliu) și tranzitul nostru in­tes­tinal să fie afectat. Anti­dotul ime­diat este uleiul esențial de ghimbir, fo­losit în masaje, pentru a trezi intes­tinele leneșe. Este fo­lositor pentru întreaga familie, inclusiv copii și femei însărcinate.

Rețetă: Vom amesteca o pi­că­tură de ulei esențial de ghimbir cu trei pi­cături de ulei vegetal și ne vom masa ab­do­menul în jurul ombilicului în sensul acelor de cea­sornic în fiecare dimineață, timp de 3 până la 6 zile.

Vânătăi, tăieturi și cucuie: ulei esențial de crizantemă

     Foarte eficace împotriva hema­toa­melor, uleiul esențial de crizan­temă – cu condiția să fie aplicat ra­pid – poate împiedica formarea unei vâ­nătăi. Da­că he­ma­tomul s-a format deja, îl va face să se retragă. Este și mai efi­cient com­­bi­nat cu uleiul ve­ge­tal de ar­ni­că, plan­tă bine cu­noscută pen­tru pu­terea ei ex­cep­țională de recu­perare.

     Reteță: Vom aplica între 1 și 4 pi­cături de ulei esențial de crizan­temă sau de amestec cu arnică, ma­sând ușor zona, pentru a-l face să intre în piele. În funcție de durere, îl vom fo­losi la fiecare 20 de mi­nute, până la vindecare.

Diaree: ulei esențial de oregano

     Diareea poate fi infecțioasă sau cauzată de schim­bările alimentare. Uleiul esențial de oregano are o puternică acțiune antibacteriană. Pentru o ad­mi­nistrare ușoa­ră, uleiul de oregano se pu­ne (trei pi­cături) în gelule goale, care se găsesc în farma­cii. Se ia cu apă sau ceai.

     Reteță: Se va lua câte o gelulă pe zi, timp de ma­ximum șapte zile.

Micoze cutanate: ulei esențial de arbore de ceai

     Uleiul esențial de ar­bore de ceai este un anti­fun­gic foarte puternic, mai ales pentru candida al­bicans, care cauzează micozele pli­u­rilor cu­ta­nate (la sub­țiori, dede­subtul sânilor, inghinal). În afară de aplicarea loca­lă, se poate acționa și din interiorul organismului, pentru a întări sistemul imuntar și a reechi­libra flora intestinală.

Rețetă: Doi mililitri de ulei esen­țial de arbore de ceai vor fi diluați în 10 mi­lilitri de apă. Se iau câte 5 picături, de 2-3 ori pe zi, timp de 7 zile.

Împotriva micozei pliuri­lor, vom aplica o picătură de ulei esențial de arbore de ceai pe zo­na atinsă.

Împotriva micozei unghiilor, vom amesteca o picătură de ulei de arbore de ceai cu una de ulei de trandafir. Se iau dimineața și seara.

Otita înotătorului: ulei de lavandă

     Otitele care apar des în urma îno­tului ating ca­nalul auditiv extern, în­tre timpan și exteriorul ure­chii. Ele nu au nicio legătură cu cele de iarnă, o com­plicație a rinofaringitelor, si­tua­te în spatele tim­panului. Nu tre­buie să băgăm niciodată ulei esențial direct în ureche, ci vom aplica pe o com­presă cu apă caldă cu 2 picături de ulei esențial de lavandă. Cal­mează imediat.

     Reteță: Se vor amesteca 30 de pi­cături de ulei de lavandă cu 10 mili­litri de ulei vegetal de migdale. Se va efectua un masaj blând, cu 3-4 pică­turi, în fața și spatele pavi­lio­nului urechii. Se repetă de 3 ori pe zi, până la ameliorare, apoi dimi­neața și seara, timp de alte 7 zile.

Mâncărimi: ulei esențial de mușețel

     Este cel mai bun leac împotriva mân­­cărimilor de pe piele, ori­care ar fi origi­nea lor. Mai poate fi utilizat și ule­iul de găl­benele, cu­noscut pen­tru calitățile sale anti-inflama­torii și antialergice.

     Reteța: Vom aplica 2-3 picături de ulei esen­­­țial de mușețel pur. Pen­tru mai mul­tă efi­ca­­ci­tate, poate fi adăugat și un pic de ulei de la­vandă.

     Remediile se aplică pe zona cu mâncărimi, ma­sând îndelung, pen­tru a le face să intre în piele. Tra­ta­­mentul se repetă la fiecare 2 ore.

Picioare grele: ulei de lămâie și de busuioc

     Insuficiența circulatorie este aso­ciată uneori cu o congestie a fica­tului. Pentru o acțiune în profunzime, vom folosi uleiurile esențiale care stimulează func­țiile hepatice și bi­liare.

     Reteță de uz intern: O picătură de ulei de lămâie și o picătură de ulei de busuioc se pun într-o linguriță cu ulei natural de măsline. Se iau în fiecare dimineață, înainte de micul de­jun, timp de șapte zile.

     Reteță pentru masaj: Uleiul esen­țial de bu­suioc este un excelent decongestionant venos și lim­fatic. Vom vărsa 3 sau 4 picături într-o lin­guriță de ulei vegetal și ne vom masa picioarele de jos în sus, de la glezne până la coapse, dimineața și seara, după duș. Atenție: nu va fi utilizat în primele 3 luni de sarcină.

Sângerări din nas: ulei esențial de mușcată

     În caz de sângerare din nas (epistaxis) ne vom baza pe pro­prie­tățile hemostatice ale uleiurilor esen­țiale de mușcată. Mai întai, tre­buie să ne așezam și să ți­nem capul drept, iar apoi să ne ștergem nasul cu blân­­dețe, pentru a evacua eventua­lele cheaguri de sân­ge. Mai apoi, vom apă­sa pe nara care sân­ge­rează, în timp ce uleiul esen­țial acționează (cel puțin 5 mi­nute).

     Reteță: Se vor vărsa 2 picături de ulei esențial de mușcată pe o bucată de vată ce va fi introdusă încet în nară.                   

Plăgi și tăieturi: ulei esențial de coada-șoricelului

     Mai puțin cunoscut decât uleiul esen­țial de arbore de ceai ce poate fi uti­lizat și el în acest caz, uleiul de coa­da-șoricelului este o soluție foar­te bună, pentru că este în același timp cicatrizant, he­mo­­static și vin­­de­cător al plăgilor.

     Reteță: Se va curăța cu grijă rana cu apă oxigenată, a­poi se va a­plica dea­­supra o picătură de ulei de coada-șori­ce­lului, de câte 3 ori pe zi.

Împotriva țânțarilor: uleiurile esențiale parfumate

     Lemongrass-ul, eucalip­tul, arbo­rele de ceai… uleiurile esențiale par­fumate au proprietăți insecticide foar­­te eficiente împotriva țânțarilor. Pot fi utilizate fie pe piele, fie pul­verizate în aer. Sunt și mai eficace asociate cu alte uleiuri esențiale ce alungă țânțarii: lavandă, mușcată etc.

     Reteță pentru piele: Se vor dilua 3 sau 4 picături dintr-un ulei esențial parfumat într-o lingură cu ulei de măsline. Mai apoi se vor aplica câ­teva picături pe ceafă, brațe, picioare și alte zone desco­perite ale corpului.

Reteță de pulve­rizat: Se vor văr­sa 2 sau 3 pi­că­turi din ace­lași ames­tec pe un obiect po­ros, care va difuza uleiurile în cameră.

Pișcături de insecte: ulei esențial de lavandă

     Lavanda este foar­te bună pentru a calma mâncă­ri­mile cauzate de piș­că­turile de țânțar. În caz de muș­că­tură de căpușă, se va adăuga ulei esențial de arbore de ceai, pentru acțiunea sa antiseptică.

     Reteță: După ce a fost curățată zo­na, se va aplica o picătură de ulei esen­țial de lavandă pură, de 2 sau 3 ori pe zi. Dacă mâncărimea este acu­tă, se vor folosi 2-3 picături de ulei de mușețel, diluate într-o lin­gu­riță cu ulei esențial de gălbenele, suveran în caz de mâncărime.

Rău de călătorie: ulei esențial de mentă piperată

     Uleiurile esențiale de mentă pi­perată și de ghimbir au proprietăți anti-greață. Menta piperată poate fi băută și sub formă de ceai: se lasă la infuzat timp de 10 minute o lingură de frunze uscate, în 150 de mililitri de apă fiartă. Ghimbirul poate fi luat sub formă de pudră, într-o gelulă de 1 gram, cu o oră îna­inte de plecare. Se va lua la fiecare 4 ore, până dispar simptomele.

     Rețete pentru adulți: Se va lua o picătură de ulei esențial de ghimbir sau de mentă piperată într-o lingu­riță cu miere. Se mai pot vărsa 2 pi­cături de mentă piperată pe o batistă ce va fi ținută la nas.

     Rețete pentru copiii sub 7 ani: Li se va da să țină la nas o batistă cu 1-2 pică­turi de ulei de lavandă sau de lămâie.

     Retețe pen­tru copiii peste 7 ani: Înainte de plecarea la drum și de 2-3 ori în timpul aces­tuia, li se va da o picătură de ulei esențial de lămâie, amestecată cu o linguriță de miere sau de zahăr.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.