• Mult visatul drum al vacanței se poticnește, adesea, de piedici de sănătate mărunte. Uleiurile aromate pot fi soluția ideală pentru toate problemele •
Insolații și arsuri: ulei esențial de lavandă

Grație virtuților sale antalgice, lavanda calmează durerea arsurilor, iar proprietățile sale cicatrizante favorizează repararea epidermei. Pentru mai multă eficacitate, uleiul esențial de lavandă poate fi asociat cu ulei vegetal de sunătoare, dar atenție: remediul trebuie evitat în timpul sarcinii și al alăptării, cât și înainte de vârsta de 3 ani.
Reteță: După ce arsura a fost răcită cu apă rece de la robinet, vom aplica între 1 și 6 picături (în funcție de mărimea rănii) de ulei esențial de lavandă pur sau diluat în ulei vegetal. Vom relua tratamentul la fiecare 20 de minute, până la de 5 ori la rând, în funcție de intensitatea durerii.
Constipație: ulei esențial de ghimbir
Uneori, când ne schimbăm obiceiurile cotidiene, este foarte posibil ca, în semn de protest, abdomenul să dea semne de nemulțumire (vezi paginile de Medicină la domiciliu) și tranzitul nostru intestinal să fie afectat. Antidotul imediat este uleiul esențial de ghimbir, folosit în masaje, pentru a trezi intestinele leneșe. Este folositor pentru întreaga familie, inclusiv copii și femei însărcinate.
Rețetă: Vom amesteca o picătură de ulei esențial de ghimbir cu trei picături de ulei vegetal și ne vom masa abdomenul în jurul ombilicului în sensul acelor de ceasornic în fiecare dimineață, timp de 3 până la 6 zile.
Vânătăi, tăieturi și cucuie: ulei esențial de crizantemă
Foarte eficace împotriva hematoamelor, uleiul esențial de crizantemă – cu condiția să fie aplicat rapid – poate împiedica formarea unei vânătăi. Dacă hematomul s-a format deja, îl va face să se retragă. Este și mai eficient combinat cu uleiul vegetal de arnică, plantă bine cunoscută pentru puterea ei excepțională de recuperare.
Reteță: Vom aplica între 1 și 4 picături de ulei esențial de crizantemă sau de amestec cu arnică, masând ușor zona, pentru a-l face să intre în piele. În funcție de durere, îl vom folosi la fiecare 20 de minute, până la vindecare.
Diaree: ulei esențial de oregano
Diareea poate fi infecțioasă sau cauzată de schimbările alimentare. Uleiul esențial de oregano are o puternică acțiune antibacteriană. Pentru o administrare ușoară, uleiul de oregano se pune (trei picături) în gelule goale, care se găsesc în farmacii. Se ia cu apă sau ceai.
Reteță: Se va lua câte o gelulă pe zi, timp de maximum șapte zile.
Micoze cutanate: ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai este un antifungic foarte puternic, mai ales pentru candida albicans, care cauzează micozele pliurilor cutanate (la subțiori, dedesubtul sânilor, inghinal). În afară de aplicarea locală, se poate acționa și din interiorul organismului, pentru a întări sistemul imuntar și a reechilibra flora intestinală.
Rețetă: Doi mililitri de ulei esențial de arbore de ceai vor fi diluați în 10 mililitri de apă. Se iau câte 5 picături, de 2-3 ori pe zi, timp de 7 zile.
Împotriva micozei pliurilor, vom aplica o picătură de ulei esențial de arbore de ceai pe zona atinsă.
Împotriva micozei unghiilor, vom amesteca o picătură de ulei de arbore de ceai cu una de ulei de trandafir. Se iau dimineața și seara.
Otita înotătorului: ulei de lavandă
Otitele care apar des în urma înotului ating canalul auditiv extern, între timpan și exteriorul urechii. Ele nu au nicio legătură cu cele de iarnă, o complicație a rinofaringitelor, situate în spatele timpanului. Nu trebuie să băgăm niciodată ulei esențial direct în ureche, ci vom aplica pe o compresă cu apă caldă cu 2 picături de ulei esențial de lavandă. Calmează imediat.
Reteță: Se vor amesteca 30 de picături de ulei de lavandă cu 10 mililitri de ulei vegetal de migdale. Se va efectua un masaj blând, cu 3-4 picături, în fața și spatele pavilionului urechii. Se repetă de 3 ori pe zi, până la ameliorare, apoi dimineața și seara, timp de alte 7 zile.
Mâncărimi: ulei esențial de mușețel

Este cel mai bun leac împotriva mâncărimilor de pe piele, oricare ar fi originea lor. Mai poate fi utilizat și uleiul de gălbenele, cunoscut pentru calitățile sale anti-inflamatorii și antialergice.
Reteța: Vom aplica 2-3 picături de ulei esențial de mușețel pur. Pentru mai multă eficacitate, poate fi adăugat și un pic de ulei de lavandă.
Remediile se aplică pe zona cu mâncărimi, masând îndelung, pentru a le face să intre în piele. Tratamentul se repetă la fiecare 2 ore.
Picioare grele: ulei de lămâie și de busuioc
Insuficiența circulatorie este asociată uneori cu o congestie a ficatului. Pentru o acțiune în profunzime, vom folosi uleiurile esențiale care stimulează funcțiile hepatice și biliare.
Reteță de uz intern: O picătură de ulei de lămâie și o picătură de ulei de busuioc se pun într-o linguriță cu ulei natural de măsline. Se iau în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, timp de șapte zile.
Reteță pentru masaj: Uleiul esențial de busuioc este un excelent decongestionant venos și limfatic. Vom vărsa 3 sau 4 picături într-o linguriță de ulei vegetal și ne vom masa picioarele de jos în sus, de la glezne până la coapse, dimineața și seara, după duș. Atenție: nu va fi utilizat în primele 3 luni de sarcină.
Sângerări din nas: ulei esențial de mușcată
În caz de sângerare din nas (epistaxis) ne vom baza pe proprietățile hemostatice ale uleiurilor esențiale de mușcată. Mai întai, trebuie să ne așezam și să ținem capul drept, iar apoi să ne ștergem nasul cu blândețe, pentru a evacua eventualele cheaguri de sânge. Mai apoi, vom apăsa pe nara care sângerează, în timp ce uleiul esențial acționează (cel puțin 5 minute).
Reteță: Se vor vărsa 2 picături de ulei esențial de mușcată pe o bucată de vată ce va fi introdusă încet în nară.
Plăgi și tăieturi: ulei esențial de coada-șoricelului
Mai puțin cunoscut decât uleiul esențial de arbore de ceai ce poate fi utilizat și el în acest caz, uleiul de coada-șoricelului este o soluție foarte bună, pentru că este în același timp cicatrizant, hemostatic și vindecător al plăgilor.
Reteță: Se va curăța cu grijă rana cu apă oxigenată, apoi se va aplica deasupra o picătură de ulei de coada-șoricelului, de câte 3 ori pe zi.
Împotriva țânțarilor: uleiurile esențiale parfumate
Lemongrass-ul, eucaliptul, arborele de ceai… uleiurile esențiale parfumate au proprietăți insecticide foarte eficiente împotriva țânțarilor. Pot fi utilizate fie pe piele, fie pulverizate în aer. Sunt și mai eficace asociate cu alte uleiuri esențiale ce alungă țânțarii: lavandă, mușcată etc.
Reteță pentru piele: Se vor dilua 3 sau 4 picături dintr-un ulei esențial parfumat într-o lingură cu ulei de măsline. Mai apoi se vor aplica câteva picături pe ceafă, brațe, picioare și alte zone descoperite ale corpului.
Reteță de pulverizat: Se vor vărsa 2 sau 3 picături din același amestec pe un obiect poros, care va difuza uleiurile în cameră.
Pișcături de insecte: ulei esențial de lavandă

Lavanda este foarte bună pentru a calma mâncărimile cauzate de pișcăturile de țânțar. În caz de mușcătură de căpușă, se va adăuga ulei esențial de arbore de ceai, pentru acțiunea sa antiseptică.
Reteță: După ce a fost curățată zona, se va aplica o picătură de ulei esențial de lavandă pură, de 2 sau 3 ori pe zi. Dacă mâncărimea este acută, se vor folosi 2-3 picături de ulei de mușețel, diluate într-o linguriță cu ulei esențial de gălbenele, suveran în caz de mâncărime.
Rău de călătorie: ulei esențial de mentă piperată
Uleiurile esențiale de mentă piperată și de ghimbir au proprietăți anti-greață. Menta piperată poate fi băută și sub formă de ceai: se lasă la infuzat timp de 10 minute o lingură de frunze uscate, în 150 de mililitri de apă fiartă. Ghimbirul poate fi luat sub formă de pudră, într-o gelulă de 1 gram, cu o oră înainte de plecare. Se va lua la fiecare 4 ore, până dispar simptomele.
Rețete pentru adulți: Se va lua o picătură de ulei esențial de ghimbir sau de mentă piperată într-o linguriță cu miere. Se mai pot vărsa 2 picături de mentă piperată pe o batistă ce va fi ținută la nas.
Rețete pentru copiii sub 7 ani: Li se va da să țină la nas o batistă cu 1-2 picături de ulei de lavandă sau de lămâie.
Retețe pentru copiii peste 7 ani: Înainte de plecarea la drum și de 2-3 ori în timpul acestuia, li se va da o picătură de ulei esențial de lămâie, amestecată cu o linguriță de miere sau de zahăr.