Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Abecedarul cu leacuri de sănătate

– Leacuri simple împotriva tuturor bolilor –

ABCESE DE PUROI

Foto: Shutterstock

* Lămâie: Tăiați o lămâie felii, înveliți-le cu tifon și aplicați-le, pe rând, câte 10 minute, pe ab­cese. Pro­cedând astfel, abcesul va „muri” repede.

* Cânepă sau in: Amestecați 40 g de făină de cânepă sau de in cu 1 l de apă. Frământați bine aluatul cu mâinile, ca să fie suplu. Aplicați-l proas­păt pe abces și lăsați-l acolo 10-12 minute. Clătiți bi­ne zona. Puteți folosi, alternativ, cataplasme cu ar­gilă. Este foarte absorbantă. Ștergeți puroiul care curge.

* Flori de crin – Puneți petale de flori de crini într-un borcan, împreună cu rachiu sau alcool de 90º. În caz de abces, se scot petale și se fixează pe rană cu un tifon. Se lasă să acționeze cel puțin 15 minute. Repetați procedeul de câteva ori pe zi. Crinul este un antiseptic și un calmant puternic și oprește înmulțirea bacteriilor.

Un abces nu se „golește” decât atunci când e foarte copt. Pentru a-l goli, înțepați-l cu un ac trecut prin flacără. Stoarceți-l ușor și dezinfectați locul cu apă (multă) cu oțet. Dacă infecția se refa­ce, folosiți din nou o cataplasmă la alegere.

ACNEE

* Aspirină: Fata sau băiatul dvs. are acnee? Zdrobiți repede o tabletă de aspirină și adăugați apă ca să obțineți o pastă. Aplicați-o pe coș vreme de 5 minute, apoi clătiți. Repetați procedeul de 4-5 ori pe zi și coșul dispare complet.

* Pastă de dinți: Înainte de-a merge la culcare, puneți un strat gros de pastă de dinți pe coș. A doua zi va fi uscat.

* Caise: Zdrobiți pulpa de la două caise într-un bol, adăugați câteva picături de ulei de floarea-soarelui și amestecați. Întindeți amestecul pe față    și lăsați-l să ac­ționeze 20 de minute.

AMIGDALE SĂNĂTOASE

Tăiați bucățele 50 g de smo­chine și lăsați-le să fiarbă încet, 13-15 minute într-un litru de lapte. Când s-a răcit decoctul, strecurați-l și faceți gargară cu el, călduț sau rece, de câte ori vreți pe zi.

ANEMIE

Puneți morcovi proaspeți în stor­cătorul de legume până ce ob­țineți circa 1/2 de pahar de suc. Amestecați sucul în­tr-o cratiță cu 1 pahar de apă și 350 g de zahăr și lăsați să scadă încet, pe baie de apă, până ce se formează un sirop. Puneți-l într-o sticlă și păstrați-l la rece. Luați 6-8 lingurițe de sirop pe zi. Morcovii conțin caroten și vita­mina A, care favorizează rege­ne­rarea globulelor roșii.

ANGOASE

Faceți o infuzie cu vinariță din o lingură și jumătate de plantă, la 1 l de apă. Lăsați să se infuzeze 10 mi­nute. Se bea dimineața și seara. Alte plante eficiente sub formă de infuzii sunt: talpa-gâștii (antispasmodic pu­ternic), scoarța de laur (eufo­ri­zan­tă), cimbrul, valeriana, sunătoa­rea, macul, pădu­celul și hameiul.

AFTE

Tamponați ușor aftele, de 2-3 ori pe zi, cu bețișoare cu vată înmuiate în ulei de dovleac. Puteți folosi și ulei de ricin. * Lăsați să se infuzeze două linguri de vinariță (plantă as­tringentă) vreme de 10 minute, în­tr-un litru de apă dată în fiert și fa­ceți gargară de 4 ori pe zi. Este ex­celentă și pentru tuse.

Alte soluții:

* Smochine: tăiați o smochină în bucăți, fierbeți-o 5 minute în circa 250 ml de apă, lăsați 10 minute să se infuzeze și folosiți loțiunea obținută în mod regulat dar numai pentru spălături bucale.

* Bicarbonat de sodiu: turnați apă călduță într-o ceașcă, adăugați o linguriță de bi­carbonat (este antiseptic) și amestecați bine. Faceți băi bu­cale, lăsând să circule bine apa în toată gura. Faceți gargară vreme de 1 minut și scuipați apa, fără a vă clăti ulterior gura (important!).

* Nalbă-mare: se suge o bucată de rădăcină de nalbă suculentă și moale și se trece cu limba im­pregnată de suc peste afte. Se repetă de câteva ori pe zi.

* Zahăr pudră: se ia o lingură bună de zahăr pudră în gură, ca să acopere aftele. Procedeul trebuie repetat de câteva ori pe zi.

AFRODISIACE

Odinioară se făceau decocturi cu flori de nufăr, pentru virtuțile sale afrodisiace. La fel de re­coman­date sunt și ceaiurile de șofran. Sau meste­cați ghimbir ori ginseng. Veți avea un tonus mai bun, fără probleme!

ARTERITĂ

* Fibre: puteți consuma mărul-lupului în fie­care zi, sub formă de supă, pâine sau ce­reale. Fibrele, flavonoidele și antico­les­­tero­lurile pe care le conține sunt im­portante pentru combaterea afecțiunilor cardio­vasculare și a arteritei.

* Muștar: puneți 250 g de muștar în apa de baie. Amestecați bine și stați în ea 25-30 de minute. Dacă faceți doar o baie de mâini sau de picioare, adaptați cantitatea de apă și de muștar. Puteți, de asemenea, să aplicați puțin muștar dulce direct pe zona dureroasă. Masați ușor până ce pătrunde bine – este un remediu anti-durere.

* Sevă de mesteacăn – dacă aveți un mesteacăn în grădină, profitați neapărat! Beți în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte un pahar de 100 ml de sevă proaspăt extrasă, vreme de trei săptămâni. Lăsați seva să curgă într-un borcan foarte curat, pe care-l închideți ermetic și țineți-l la frigider cel mult 2-6 zile. Puteți adăuga un baton de scor­țișoară sau 2-3 cuișoare (mirodeniile prelungesc durata de conservare). Seva de mesteacăn se degradează repede.

O recomandare: Extrageți seva o dată la 2-3 ziile. Este un atu remarcabil pentru sănătate, în general. O cură cu sevă de mesteacăn, în fiecare primăvară, înseamnă formă maximă asigurată.

Bine de știut! Seva se extrage în felul ur­mător: se face o tăietură adâncă de 2-3 cm în trun­chiul unui mesteacăn tânăr, la distanță de 1 m de sol, dacă e posibil, între lunile Martie și Iunie (când seva e în creștere). Se folosește un burghiu mic și un tub înfipt în orificiu. Seva curge direct în recipientul pus dedesubt.

ARTRITĂ

* Boabe de ienupăr: artrita (a nu se con­funda cu artroza) este o afecțiune articulară acută, de origine inflamatorie. Puneți în­tr-o oală 30 g de boabe de ienupăr și turnați dea­supra apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 15 minute și beți infuzia de 4 ori pe zi.

* Ulei de măsline: puneți pe foc ulei de măsline amestecat cu zea­mă de lămâie în cantitate egală, și lăsați-l să se încălzească puțin. Ma­sați-vă ușor articulațiile cu ule­iul călduț vreme de un sfert de oră. Aplicați un bandaj pe zona dure­roasă și țineți-l acolo peste noapte. A doua zi, pe stomacul gol, beți 1 pahar de apă călduță cu oțet de mere și miere.

* Iarbă-neagră: Puneți 1 lingură de iarbă-neagră într-o ceașcă, turnați deasupra apa clocotită și lăsați să se infuzeze. Strecurați și beți 3-4 cești de ceai pe zi.

ARTROZĂ

* Zeamă de lămâie: puneți într-o ceașcă mare 1 ou întreg, cu coajă cu tot. Turnați peste el zeamă de lămâie cât să-l acopere complet și lăsați să se-nmoaie coaja în zeama de lămâie, o noapte. A doua zi, scoateți oul din ceașcă, strecurați zeama printr-o sită și beți-o. Procedați la fel în fiecare zi, vreme de 20 de zile. Repetați cura de 3-4 ori pe an. Zeama de lămâie a recuperat calciul, care ajută la întărirea oaselor și cartilagiilor. Veți constata că durerile produse de artroză vor scădea.

* Frunze de varză: Treceți cu fierul de căl­cat peste o foaie mare de varză și apăsați-o bine ca să ze­muiască. Aplicați-o pe zona dureroasă, fi­xați-o cu un bandaj și lăsați-o acolo peste noapte, in­tercalând o foaie de hârtie-sugativă între varză și bandaj, care să absoarbă umi­di­tatea. Repetați pro­cedura. Varza conține o esență sul­furată, care atenuează durerile. Alternați cu cata­plasme de argilă, o zi din două.

* Coacăze-negre: Faceți o infuzie din frunze de coacăz-negru, proaspete sau uscate. Beți 3 cești pe zi. Infuzia de scoarță de salcie are același efect.

ASTM

* Uleiul de semințe de pin este re­numit pentru efectul său calmant asu­pra astmului.

* Țăranii siberieni „înghit” câte-o lin­guriță, de 3 ori pe zi, înaintea meselor. Pu­eți folosi, de asemenea, muguri de pin de pădure. Se pun într-un vas cu apă și se lasă să fiarbă 4 minute. Răsturnați-i într-un bol, acoperiți-vă capul cu un prosop de baie și faceți o inhalație de 5 minute, cu ochii închiși.

BALONĂRI

Ceaiuri și infuzii

* Pentru un ceai „stop-gaz” după masă: opăriți 10 frunze de mentă proaspătă sau uscată, cu o ceașcă de apă dată în fiert, strecurați și beți cu înghițituri mici.

* Faceți un ceai din semințe de anason, lăsate să se infuzeze în apă clocotită, pe care-l beți de 3 ori pe zi.

* O infuzie cu 1 lingură de frunze de angelică, la 300 ml de apă, se bea de 4 ori pe zi.

* Puneți coajă de portocală, în 300 ml de apă dată în clocot, lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și beți câte o ceașcă după fiecare masă.

* Cărbune vegetal: foarte apreciat de bunicii noștri, cărbunele vegetal este excelent. Atenție la constipație!

* Buiota: țineți pe abdomen o buiotă cu apă fier­binte.

* Bicarbonat: când gătiți, puneți câte un vârf de cuțit de bicarbonat în apa care fierbe.

* Iaurtul: Nu uitați iaurtul, un hidratant na­tural.

Atenție! Evitați băuturile gazoase, varza, leguminoasele. Și mâncați cât mai puțin sărat cu putință.

Bine de știut: Stresul și șocurile emoționale pot să provoace balonări.

BĂȘICI

Țineți puțin un ac în partea albastră a unei flăcări (este cea mai caldă) și înțepați ușor bășica, cu vârful lui, într-un singur loc. După ce-a ieșit lichidul, apăsați ușor cu degetele de jur împrejur, pentru a o goli. Vindecare sigură! Dezinfectați cu puțină apă de colonie sau alcool.

BRONȘITĂ – prevenție

* Bronhiile noastre sunt amenințate cât se poa­te de serios: angine, guturaiuri, bronșite repetate iar și iar ne fra­gi­lizează plămânii. Nu strică, deci, pu­țină prevenție. Curățați două ce­pe și fierbeți-le o jumătate de oră în apă, cât să le aco­pere. Scoateți ce­pele din apă și pa­sați-le, iar în zea­ma rezultată în­cor­porați 50 g de zahăr brun și miere. Lăsați să fiar­bă încă 5-7 minute la foc mic până ce se-ngroașă ca un sirop.

* Stoarceți o varză roșie (cu storcătorul de legume) și amestecați sucul obținut cu miere de pădure (mană) (mierea să aibă jumătate din greu­tatea sucului). Puneți-le într-o cratiță pe foc și lăsați să fiarbă încet, îndepărtând mereu spuma, până ce se îngroașă ca un sirop. Lăsați siropul să se răcească și turnați-l într-o sticlă. Luați câte-o lingură dimineața, pe stomacul gol, mai ales la-nceputul iernii.

BRONȘITĂ – calmare

* Cataplasme cu muștar: Amestecați 3 linguri de boabe de muștar zdrobite, cu 7 linguri de făină. Adăugați apă, pentru a ob­ține o pastă omogenă, nu prea flui­dă, dar care să fie suplă și să nu se fărâmițeze. Ungeți bine pieptul cu ulei de măsline și aplicați apoi cataplasma cu muștar. Acoperiți cu un prosop și cu un fular, pentru a menține temperatura corpului. Pielea va începe să înțepe și să se înroșească. Nu intrați în panică, totul e în ordine! După 10 minute, senzația devine dezagreabilă. În­depărtați cataplasma și băgați-vă imediat sub plapumă, cu o carte bună! Repetați procedura, de 2-3 ori pe zi.

* Inhalații cu ulei de negrilică: Semin­țele de negrilică (cernușcă) au proprietăți bronho­dilatatoare recunoscute. (Sunt bune și pentru arsurile la stomac, printre altele.) Inhalați o dată pe zi vaporii produși de 1 linguriță de ulei diluat în apă clocotită. După care faceți o pauză de 2-3 săptămâni, pentru a împiedica organismul să se obișnuiască cu el.

* Sirop de casă contra bronșitelor cronice – Tăiați mărunt două cepe și două foi de varză, amestecați-le într-un castron, adăugați zahăr brun și lăsați să se „marineze” 48 de ore, în bucătărie. Stoarceți (prin apăsare) ceapa și varza și beți „siropul” astfel obținut, de câteva ori pe zi. E foarte eficient. Ceapa favorizează expectorația și reduce afecțiunea, iar varza este cunoscută pentru proprietățile ei antiinflamatorii.

BUBIȚE PROVOCATE DE FEBRĂ

Amestecați câteva picături de zeamă de lă­mâie cu apă și cu pulbere de curcuma, până ce ob­țineți o pastă pe care o veți aplica pe bubițele respective.

BUFEURI

Survin în perioada menopauzei sau în pe­rioade de îngrășare. Puteți testa infuzii diferite:

* Scoarță de salcie albă: se fierbe, vreme de 3 minute, 1 linguriță de scoarță în 300 ml de apă. Se bea de 2-3 ori pe zi.

* Salvie: 1 lingură de plantă se infuzează în 300 ml de apă clocotită. Beți câte o ceașcă, după fie­care masă.

* Roiniță: 1 linguriță de plantă la o ceașcă de apă dată în clocot. Se știe că roinița reglează hormonii feminini și reduce, în plus, iritabilitatea.

LIPSA POFTEI DE MÂNCARE

Dacă n-aveți poftă de mâncare, beți o infuzie de cicoare (15 g, la 1 l de apă în clocot), dimineața, pe stomacul gol.

MÂNCĂRIMI PRODUSE DE ACARIENI

Sunt larve invizibile cu ochiul liber, extrem de neplăcute și de periculoase, care trăiesc la suprafața solului și pătrund sub piele. Atenție mare, dacă stați pe iarbă! Mușcăturile lor provoacă mâncărimi. Da­că vi se-ntâmplă, cumva, luați un „cap” de praz, tă­iați-l în două și frecați cu el zonele iritate. Re­luați procedeul cam din jumătate în jumătate de oră și mâncărimile, relativ severe, se vor calma.

Încă o recomandare: Plantați lămâiță în gră­di­nă pentru a limita prezența larvelor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.