Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gimnastica verde

Foto: Shutterstock

Deși românii sunt frați cu co­drul și frun­za verde, occi­den­talii ne-întrec cu mult la știința de-a transforma na­tu­ra în sănătate. În vara asta, ei pro­pun, de pildă, „remediul” „green gyru”, care se practică în aer li­ber, departe de sălile de fitness. „Gimnastica verde” pre­supune, obli­­gatoriu, un spațiu liber, de prefe­rință săl­ba­tic, care să se lase amena­jat: adu­natul crengilor uscate, elibe­rarea cărărilor de hățișu­rile crescute peste ele, plantatul arborilor, cură­ța­tul pâ­raielor de pietrele aduse de ploi etc. Toate la un loc însemnând un efort fi­zic în aer liber, compus din mers, aple­cat, ridicat… Ac­tivi­tățile se schim­bă în funcție de anotimpuri, cu marele avantaj de a observa îndea­proa­pe natura și de a te apropia sufle­tește de ea. Să­nătate trupească și su­fle­tească! La un nivel mai redus, acti­vi­tățile aces­tea pot fi făcute și în curtea sau în grădina casei, cu con­di­ția să se cons­tituie într-un „pro­gram” regulat, care să ne solicite fizic, compus din mișcări pentru toate păr­țile corpului.

Trei exerciții

* Mersul desculț pe pietre

Extrem de popular în Japonia, el prevede pă­și­tul în picioarele goa­­le pe o potecă amenajată din pietre de diferite mărimi. Se merge pe ele vreme de o jumă­tate de oră, de trei ori pe săp­tămână. Exer­cițiul se poate practica și în natură, în cazul când aveți în apro­piere un pârâu sau un râu cu ma­­luri pietroase. Bonusul pentru sănă­tate: acti­va­rea circulației sângelui și o energi­zare bene­fică.

* Mersul prin praful drumului

Dacă vă petreceți vacanța la țară, într-un sat mai ferit de „civilizația rutieră”, căutați niște ulițe neasfal­tate, eventual la marginea satului, pe care să le străbateți desculți, pășind prin pra­ful fier­binte. Este cel mai bun exercițiu pentru rela­xare ner­voasă și „împă­mântenire” în calm.

* Mersul de noapte

Dacă ziua sunteți prinși la birou, sau acasă, cu treburi casnice, folo­siți noaptea pentru a face un drum pe un câmp, prin pădure, sau dacă n-ați plecat în vacanță, prin parc. Mer­geți în liniște, fără să vorbiți (da­că sunteți eventual înso­țiți), pă­șind încet, pen­tru a putea observa culorile pe care noaptea le așterne peste na­tură, for­mele și tex­turile pe care le iau copacii și plantele, dar și pen­tru a percepe șoaptele vân­tului, freamă­tul frun­zelor, susurul vreunui pârâu sau țipă­tul păsă­rilor de noapte. Mer­sul pe jos ne întărește muș­chii și oa­sele, iar apropierea de natură cu toate simțurile deschise ne umple de far­mec, de pace și de bucuria că suntem vii. E o mare diferență între a trece prin viață cu ochii în­chiși, și șansa de a ne rein­tegra conștient în mediul că­ruia îi apar­ți­nem, devenind frați cu iar­ba, cu fluturii și furnicile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian