Lăptișorul de matcă este un produs natural secretat de albinele tinere pentru hrănirea larvelor și a mătcii. Conține cantități remarcabile de proteine, lipide, glucide, vitamine, hormoni, enzime, substanțe minerale, factori vitali specifici, substanțe cu rol de biocatalizator al celulelor, având o importantă acțiune fiziologică. Indicații: stimulent biologic cu acțiune energetică și regeneratoare a organismului. Se recomandă în oboseală, astenie, lipsa poftei de mâncare, în stările de surmenaj fizic și nervos (neurasteniile de suprasolicitare), tulburările de comportament, de adaptare socială și școlară (cu randament psihic scăzut), la tineri în perioada pubertății și a adolescenței, ca tonic general în bolile cu evoluție cronică, în anemii, în anorexii etc. Se recomandă ca în timpul administrării lăptișorului de matcă, zahărul din alimentație să fie înlocuit cu miere de albine în cantitate de 30-60 g zilnic. Dacă este luată la fiecare masă, mierea atrage surplusul de lichid din sânge, contribuind astfel la scăderea tensiunii; fiind totodată și calmant, ea ușurează tulburările nervoase provocate de tensiune.
IOSIF T. – București
„Caut tratament naturist pentru viroză pulmonară” (Răspuns pentru G.M.T. – Satu Mare)
În cazul suferinței dvs., de mare efect este hreanul, răzuit și încorporat în miere de albine din flori de tei (în părți egale). Se ia câte o linguriță de două ori pe zi, timp de 15 zile. De asemenea, este bine să luați, concomitent, 2 capsule zilnic (dimineața și seara) din produsul naturist Echinacea, recomandat în stări însoțite de scăderea imunității organismului (infecții virale acute și cronice, convalescență etc.) și iarbă mare (capsule – trei pe zi). Produsele naturiste le puteți găsi la magazinele de specialitate sau în farmacii. Să vă fie cu folos!
DUMITRU S. – Oradea
„Doresc un tratament pentru cancer la ovare” (Răspuns pentru FLORENTINA – Sibiu)
Produsele apicole, îndeosebi cele într-o stare cât mai apropiată de recoltare (fără prelucrări succesive), au certe proprietăți antitumorale. Nu mai trebuie demonstrat rolul lor inegalabil în imunostimulare. Lăptișorul de matcă are o acțiune citostatică și de protecție față de efectele adverse ale chimioterapiei. Propolisul, valoros antibiotic natural, acționează și ca interferon (fără efectele negative ale acestuia). Polenul și/ori păstura, pe lângă alte proprietăți, conțin și acidul 10hidroxi-2decenoic, cu certe valențe anticarcinogenetice. Folosirea apilarnilului se justifică nu numai prin valoarea sa de biostimulator, ci și pentru că are rolul de reglator hormonal (un „antidot” pentru eventualele dereglări hormonale provocate de consumul îndelungat și în doze prea mari al lăptișorului de matcă).
În lipsa unor date mai amănunțite, se poate proceda, fără nici un risc, timp de 50-60 de zile, astfel: I. Înaintea mesei de dimineață cu circa 20 de minute: a) se iau câte 3 lingurițe de miere cu apilarnil 7,5%, în care se înglobează o fiolă de lăptișor de matcă liofilizat ori câte 3 capsule de lăptișor de matcă; b) se mănâncă 25 g polen (ca atare, înglobat în miere, ori diluat în apă și băut), ori 15 pastiluțe de păstură. II. După fiecare masă să iau câte două lingurițe de miere polifloră, în care se omogenizează câte 7 picături de extract moale de propolis (în această stare, conținutul de alcool este insignifiant). III. La fiecare două zile (excluzând zilele cu ciclu ori contact sexual), se fac irigații: la 300 ml infuzie din gălbenele, coada-șoricelului, frunze de zmeur și mărul-lupului în părți egale (se pun 2 lingurițe de plante), se adaugă, atunci când temperatura este apropiată de cea bună de folosit, două lingurițe de miere cu apilarnil 7,5%, o fiolă (ori 3 capsule) lăptișor de matcă și 20 picături tinctură de propolis 30%. IV. Dacă nu face radioterapie, o perniță din pedicuță (mare cât o palmă, groasă de circa 2,5 cm) se poartă aplicată pe zona suprapubiană – 1,5 ore pe zi. Dacă repetați analizele după acest tratament, rezultatele vor fi surprinzător de bune.
VASILE APETREI – Iași
„Sufăr de prurit dermic” (Răspuns pentru LIDIA – Ploiești)
Pielea ține în medicina chineză de starea intestinului gros, a plămânilor și a ficatului. Cu alte cuvinte, starea pielii e influențată de ce mâncăm și de ce respirăm. Vă recomand să urmați un tratament prin acupunctură, combinat cu un regim alimentar și ceaiuri. Veți bea zilnic o combinație de ceaiuri din următoarele plante: păpădie, mesteacăn, urzică, lemn dulce, cimbrișor, trei-frați-pătați. De asemenea, veți elimina din alimentație carnea și veți consuma moderat lapte și brânză. Din totalul alimentelor majoritatea va fi deținută de fructe și legume. O zi pe săptămână veți face cura de suc de mere și o zi pe săptămână cura cu suc de citrice (se va bea doar suc și nu se consumă nimic altceva). Se va consuma, de asemenea, suc de morcov combinat cu țelină și varză. Vă doresc sănătate,
GABRIEL – București
„Sufăr de faringită micotică acută” (Răspuns pentru DOINA – Focșani)
Pentru afecțiunea dvs. este necesar un tratament prin acupunctură sau reflexoterapie însoțit de un regim alimentar și ceaiuri. Vă recomand să eliminați carnea din alimentație, să consumați fructe și legume. De asemenea, zilnic 10 linguri de tărâțe introduse în alimentație. Local puteți face inhalații cu ulei de brad, pin și gargară cu un amestec de gălbenele, lemn dulce și coada-șoricelului. De asemenea, trebuie să consumați zilnic usturoi: l sucul de la 3 căței dimineața pe stomacul gol, 3 săptămâni; * doi grăunți de usturoi într-un litru de vin alb se macerează o săptămână și se ia dimineața o linguriță pe stomacul gol; * se bea sucul de la 2 morcovi și 2 căței de usturoi și o rădăcină de pătrunjel, 10 zile pe lună.
GABRIEL – București
„Mama mea are ulcer bulbar cronic” (Răspuns pentru ELENA – Timișoara)
Pentru durerile de stomac vă recomand să încercați ceaiul de pelin (o linguriță de pelin la o cană de apă fierbinte – infuzie 15 minute). Se bea câte o ceșcuță de ceai neîndulcit pe stomacul gol, apoi timp de o oră nu se mănâncă și nu se bea nimic. Băiatul meu a urmat acest tratament cu care a obținut efectul cel mai rapid și mai durabil. Durerile s-au ameliorat chiar după prima zi. Pentru că starea stomacului dvs. este gravă, puteți să luați de trei ori pe zi câte o ceșcuță de ceai, cu o oră înainte de mesele principale. Ceaiul se bea proaspăt, preparat de fiecare dată. Tratamentul nu se prelungește mai mult de trei săptămâni, pentru a nu conduce la stare de depresie. Vă doresc însănătoșire grabnică!
VIORELA S. – București