„Unde este Tomiță?”, am întrebat-o pe bunica, observând cu nedumerire absența scumpului meu pisoi de la masa ramurii feline din familia noastră. „Unu, doi, trei…” Cele trei pisici mai tinere se delectau toate cu bunătăți, spunându-și probabil în gând: „Ce bine că suntem mai puține, căci ne ajunge mai mult la fiecare!”, în timp ce eu încercam să-mi dau seama unde ar putea fi Tomiță. Scumpul meu de Tomiță, motanul cel alb. El era acea fărâmă de trecut ce supraviețuise schimbărilor din viața mea și, ori de câte ori îl vedeam, plecam din prezentul suferind, regăsind soarele de altădată al copilăriei. Acum câteva luni, mi-aduc aminte că stăteam cu tristețe pe trunchiul tăiat al celui mai mare prun din fața casei. Fără glas, nu putuse a se împotrivi loviturilor de topor. Era bătrân și nici prune nu mai dădea. Făcea, săracul, umbră pământului. Dar chiar și așa, era martorul trecutului și nimeni n-ar fi trebuit să-l facă pierdut! Iar acum, Tomiță! Unde este Tomiță? Motanul meu, cu care mă uitam la televizor, dându-i mereu de furcă, agitându-i prin față o sfoară veche, pe care până n-o vedea desfăcută în mii de ațe mai mici nu se simțea mulțumit. Tomiță n-a fost niciodată ușă de biserică, căci a mai făcut vizite inopinante și porumbeilor, și bieții ajungeau în tigaie, când nu reușeau să-și pună la timp aripile în mișcare. Dar poți să-l învinuiești? În niciun caz. Ce motan s-ar putea mândri că-i motan, fără o captură înaripată sau fără un „scandalagiu” rozător, făcându-și veacul prin coșul cu porumb?
Ei, și pe lângă toate acestea, Tomiță era și un Don Juan desăvârșit. Frumușel foc, nu scăpa de ocazionalele încăierări cu alți pretendenți de teapa lui. S-a întors odată acasă cu o ureche rănită destul de adânc, ce l-a lăsat în cele din urmă „puțin” invalid, încât, ori de câte ori făcea vizite vecinei, aceasta îi spunea bunicii: „Iar a venit pe la mine motanul ăla într-o ureche!”. Și din nou mă amuzam copios, spunându-i scumpului meu: „Vezi, dacă te îndrăgostești de cine nu trebuie?!”.
Întreb încă o dată pe unde este Tomiță, și bunica se întoarce cu fața spre aragaz. „A murit?”, întreb. Nu-mi răspunde, și eu nu insist. Sunt ani de zile de când am plecat de acasă, abandonându-mi motanul. Nu e loc pentru învinuiri. Cu toate astea, îmi vine să strig: „Nu este drept!”. De ce întâmplările vieții care ne definesc pier fără urmă, încât din ele nu rămâne decât cenușa? De ce trecutul e totdeauna mai plin de afecțiune decât clipa pe care o trăim?
Deci, Tomiță a murit. Nu mai este. A plecat și el, împreună cu bucuria pe care mi-o dăruia, iar eu am rămas aici. Măcar de-ar ieși la iveală locul unde a devenit veșnicie. I-aș duce acolo zorele, florile lui preferate, care îl înconjurau mereu când dormea pe pervazul casei din Bolintin. N-am să-l mai văd niciodată acolo, cu coada atârnându-i leneșă și cu ochii pândind să vadă dacă nu cumva îl poftesc la mine, în brațe. Nu-i nimic, Tomiță, rândurile acestea sunt toate ale tale, sunt zorelele care poate n-au crescut încă acolo unde ți-ai găsit liniștea…
Te sărută cu drag
DELIA GABRIELA – București