Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi împotriva iritațiilor pielii

• Pielea uscată e mama vitregă a tuturor mâncărimilor, dar vara, ele au ca pricină principală înțepăturile de insecte și alergia la soare. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să scăpați de necaz •

Foto: Shutterstock – 3

1. Gel de Aloe vera. Gelul de Aloe Vera are proprietăți antiinflamatoare, calmează mâncărimea, răcorește și hidratează pielea. Tăiați o frunză de aloe și puneți-o într-un borcan, cu partea tăiată orientată în jos. Lăsați-o timp de aproximativ 15 minute, pentru a permite scurgerea aloinei toxice, răzuiți apoi gelul cu o lingură și puneți-l pe zona afectată a pielii.

2. Nu vă scărpinați! Mai ușor de spus decât de făcut. Chiar dacă oferă o ușurare temporară, scărpinatul trebuie evitat, deoarece intensifică mâncărimea și poate provoca leziuni ale pielii. Dacă nu se poate altfel, faceți cu unghia, pe înțepătură, un semn în formă de cruce. Mâncărimea se potolește rapid. Pentru a evita scărpinatul inconștient, în timpul somnului, ungeți-vă pe părțile corpului care rămân neînvelite cu un ulei aromat, preparat „ad-hoc”: esență de busuioc sau mentă, diluate în puțin untdelemn.

3. Tratament cu ulei de măsline. Antioxidanții și grăsimile sănătoase din uleiul de măsline hidratează pielea. Pentru a asigura o eficiență maximă a efectului de îngrijire, încălziți ușor uleiul într-un vas. Aplicați-l pe pielea uscată și înfășurați zona unsă cu un prosop pentru a menține căldura mai mult timp. Relaxați-vă cel puțin o jumătate de oră, apoi clătiți uleiul. Repetați tratamentul la nevoie, la fiecare trei până la patru zile.

4. Piele fină, cu ajutorul mierii. Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, mierea este ideală pentru pielea uscată. Aplicați-o pe zona afectată de mâncărimi, sau preparați acasă o mască facută cu miere și ulei de cocos. Suplimentar, un exfoliant preparat din miere și sare de mare, în raport de 1:2, îndepărtează celulele moarte ale pielii.

5. Îngrijirea zilnică. Aplicarea regulată a unei creme grase, după spălare, reduce mâncărimea, roșeața și senzația de tensiune a pielii. Adecvate sunt loțiunile emoliente și uleiurile hrănitoare de migdale sau de luminița-nopții, substanțele care tonifică pielea, precum ceramidele și acizii grași Omega 6.

6. Răcorirea. Aceasta este o modalitate rapidă de a calma sau suprima o mâncărime ușoară. Compresele reci, bandajele răcoritoare, gelul de aloe vera refrigerat sunt potrivite pentru aceasta. Cel mai bine este să păstrați o compresă la frigider, iar la nevoie să o înfășurați într-un prosop și să o aplicați pe zona iritată timp de maximum 15 minute.

7. Curățare delicată. Pentru pielea sensibilă este important să folosiți produse de curățare blânde și cu pH neutru. Dușurile sau băile prea fierbinți pot supune pielea unui stres suplimentar. După duș, nu frecați pielea pentru a o usca, ci tamponați-o ușor cu un prosop.

8. Primul ajutor pentru înțepături. Datorită proprietăților antibacteriene, dezinfectante și antiinflamatoare, ceapa poate ameliora mâncărimea, în special în cazul înțepăturilor de insecte, și poate preveni umflăturile. Tăiați o ceapă în două și frecați-o cu grijă pe zona cu mâncărimi. Lăsați sucul să acționeze timp de câteva minute, apoi clătiți cu apă călduță.

9. Alegerea corectă a hainelor. Cei predispuși la iritații provocate de soare sau pișcături de insecte ar trebui să evite hainele din fibre aspre, cum ar fi cânepa și lâna pură. Și materialele sintetice pot irita suplimentar pielea și pot provoca mâncărimi. Mai potrivite sunt țesăturile netede, din bumbac, mătase și in, care, purtate largi, sunt și mai confortabile.

10. Comprese cu ceai negru. Ceaiul negru este considerat un remediu eficient împotriva mâncărimii și a pielii uscate. Opăriți două plicuri de ceai negru, fără aromă, cu 200 ml de apă fierbinte. Lăsați să se răcească, înmuiați în el un tifon și aplicați-l pe zona afectată, timp de 10-15 minute. Taninurile din ceai au un efect antiinflamator imediat.u

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian