Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bucătărie cu porumb

Brioșe de porumb

– Dimineața –

• Ușor de preparat și cu un gust intens, brioșele de porumb sunt grozave pentru micul dejun și pot fi mâncate și ca gustare •

Foto: Shutterstock

Ingrediente pen­tru 12 bucăți: 1 știu­lete de porumb (pre­fiert), 1 cea­pă, 1⁄2 ardei iute ro­șu, 1 lingură unt, 140 g făină, 140 g făină de po­rumb, 2 lingurițe de praf de copt, 50 g caș­caval ras, sare, 2 ouă, 300 ml lapte degresat, 100 ml lapte, 85 g unt lichid.

* Preîncălziți cupto­rul la 200°C, setându-l astfel încât căldura să vină și de jos, și de sus. Ungeți o formă în care se pot face 12 brioșe. Tăiați boabele de porumb de pe știulete. Curățați și tăiați ceapa. Scoateți semințele din ardeiul iute și tocați-l. * Încingeți într-o tigaie 1 lingură de unt. Puneți ceapa la călit. Adăugați porumbul și cubulețele de ardei iute și căliți totul timp de 5-8 minute. * Ames­tecați ambele tipuri de făină cu praful de copt, cașcavalul și 1 linguriță de sare. Bateți laolaltă ouăle, laptele degresat și laptele nor­mal. Înglobați ames­tecul de făină în untul topit. * Întindeți aluatul în tavă și coa­ceți la cuptor timp de 25-30 de minute, până se ru­menește. Lăsați bri­o­șele să se răcească puțin și scoa­teți-le din forme. Ideal este să le serviți calde.   

Supă de porumb cu lapte

– Prânz –

• Datorită efectului încălzitor, e un ali­ment care ne dă o sta­re de bine în zilele răco­roa­se de toamnă •

Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 1 ardei iute roșu și 1 ardei iute ver­de, 400 g cartofi făinoși, 1 morcov, 2 linguri unt, 2 linguri făină de porumb, 200 ml lapte (ne­îndulcit), 800 ml bulion de legume, 250 g porumb con­gelat, 1⁄2 pumn de coriandru, sare, piper, 1-2 lingurițe suc de lămâie, 1 lămâie.

* Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le. Curățați și tăiați fin ardeii iuți. Curățați cartofii și morcovii și tocați-i mărunt. Încingeți untul într-o oală. Căliți ceapa. Adăugați usturoiul și ardeiul iute verde și căliți un pic. Încorporați făina de porumb. Turnați laptele și bulionul de legume. Adăugați morcovii, cartofii și porumbul, dați în clocot și apoi puneți totul la fiert aproximativ 20 de minute, la foc mic. * Rupeți frunzele de co­riandru. Scoateți câteva legume din oală. Adă­u­gați toate frunzele de coriandru în supă, cu ex­cepția câtorva, și pasați totul fin. Amestecați lap­tele și lăsați un pic la fiert. Condimentați cu sare, piper și suc de lămâie. Ornați supa cu chili roșu și cu restul de legume. Serviți cu coriandru și cu felii de lămâie.

Ardei umpluți cu porumb și brânză de oaie

– Seara –

• Un preparat la cuptor, plin de cu­loare și sățios. Umplutura de po­rumb cu te­lemea completează per­fect aroma legumelor •

Ingrediente pentru 4 porții: 2 cepe, 2 căței de usturoi, 200 g porumb din conservă, 4 ardei roșii, 1 mână de busuioc, 3 linguri ulei de măsline, 150 g telemea, 1 linguriță de coajă rasă de lămâie bio, 2 linguri ierburi aromatice tocate, 2 lingurițe de stafide, sare, piper, 150 ml bulion de legume.

* Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le. Strecurați porumbul, clătiți-l și lăsați-l să se scurgă. Tăiați ardeii în jumătate pe lungime și curățați-i. Tăiați busuiocul cât mai mărunt. * Preîncălziți cuptorul la 180°C, setându-l astfel încât să dea căldură și de jos, și de sus. Încingeți 2 linguri de ulei și căliți ceapa și usturoiul. Adăugați porumbul și busuiocul, lăsați-le un pic pe foc și lăsați-le să se răcească puțin. * Sfă­râmați telemeaua, ames­te­cați-o cu coaja de lă­mâie, ierburile aro­ma­tice și stafidele. Condi­mentați cu sare și piper.    * Umpleți jumă­tățile de ardei cu ames­tecul de porumb. Așe­zați-le într-o tavă de copt și stropiți-le cu ule­iul de măsline rămas. Tur­nați bulionul și coa­ceți ardeii la cup­tor timp de aproximativ 35 de minute. Se ser­vesc ornați cu busuioc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian