Brioșe de porumb
– Dimineața –
• Ușor de preparat și cu un gust intens, brioșele de porumb sunt grozave pentru micul dejun și pot fi mâncate și ca gustare •
Ingrediente pentru 12 bucăți: 1 știulete de porumb (prefiert), 1 ceapă, 1⁄2 ardei iute roșu, 1 lingură unt, 140 g făină, 140 g făină de porumb, 2 lingurițe de praf de copt, 50 g cașcaval ras, sare, 2 ouă, 300 ml lapte degresat, 100 ml lapte, 85 g unt lichid.
* Preîncălziți cuptorul la 200°C, setându-l astfel încât căldura să vină și de jos, și de sus. Ungeți o formă în care se pot face 12 brioșe. Tăiați boabele de porumb de pe știulete. Curățați și tăiați ceapa. Scoateți semințele din ardeiul iute și tocați-l. * Încingeți într-o tigaie 1 lingură de unt. Puneți ceapa la călit. Adăugați porumbul și cubulețele de ardei iute și căliți totul timp de 5-8 minute. * Amestecați ambele tipuri de făină cu praful de copt, cașcavalul și 1 linguriță de sare. Bateți laolaltă ouăle, laptele degresat și laptele normal. Înglobați amestecul de făină în untul topit. * Întindeți aluatul în tavă și coaceți la cuptor timp de 25-30 de minute, până se rumenește. Lăsați brioșele să se răcească puțin și scoateți-le din forme. Ideal este să le serviți calde.
Supă de porumb cu lapte
– Prânz –
• Datorită efectului încălzitor, e un aliment care ne dă o stare de bine în zilele răcoroase de toamnă •
Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 1 ardei iute roșu și 1 ardei iute verde, 400 g cartofi făinoși, 1 morcov, 2 linguri unt, 2 linguri făină de porumb, 200 ml lapte (neîndulcit), 800 ml bulion de legume, 250 g porumb congelat, 1⁄2 pumn de coriandru, sare, piper, 1-2 lingurițe suc de lămâie, 1 lămâie.
* Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le. Curățați și tăiați fin ardeii iuți. Curățați cartofii și morcovii și tocați-i mărunt. Încingeți untul într-o oală. Căliți ceapa. Adăugați usturoiul și ardeiul iute verde și căliți un pic. Încorporați făina de porumb. Turnați laptele și bulionul de legume. Adăugați morcovii, cartofii și porumbul, dați în clocot și apoi puneți totul la fiert aproximativ 20 de minute, la foc mic. * Rupeți frunzele de coriandru. Scoateți câteva legume din oală. Adăugați toate frunzele de coriandru în supă, cu excepția câtorva, și pasați totul fin. Amestecați laptele și lăsați un pic la fiert. Condimentați cu sare, piper și suc de lămâie. Ornați supa cu chili roșu și cu restul de legume. Serviți cu coriandru și cu felii de lămâie.
Ardei umpluți cu porumb și brânză de oaie
– Seara –
• Un preparat la cuptor, plin de culoare și sățios. Umplutura de porumb cu telemea completează perfect aroma legumelor •
Ingrediente pentru 4 porții: 2 cepe, 2 căței de usturoi, 200 g porumb din conservă, 4 ardei roșii, 1 mână de busuioc, 3 linguri ulei de măsline, 150 g telemea, 1 linguriță de coajă rasă de lămâie bio, 2 linguri ierburi aromatice tocate, 2 lingurițe de stafide, sare, piper, 150 ml bulion de legume.
* Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le. Strecurați porumbul, clătiți-l și lăsați-l să se scurgă. Tăiați ardeii în jumătate pe lungime și curățați-i. Tăiați busuiocul cât mai mărunt. * Preîncălziți cuptorul la 180°C, setându-l astfel încât să dea căldură și de jos, și de sus. Încingeți 2 linguri de ulei și căliți ceapa și usturoiul. Adăugați porumbul și busuiocul, lăsați-le un pic pe foc și lăsați-le să se răcească puțin. * Sfărâmați telemeaua, amestecați-o cu coaja de lămâie, ierburile aromatice și stafidele. Condimentați cu sare și piper. * Umpleți jumătățile de ardei cu amestecul de porumb. Așezați-le într-o tavă de copt și stropiți-le cu uleiul de măsline rămas. Turnați bulionul și coaceți ardeii la cuptor timp de aproximativ 35 de minute. Se servesc ornați cu busuioc.