Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PORUMBUL

Foto: Dreamstime

La sfârșitul secolului al 15-lea, Cristofor Columb a adus porumbul din Caraibe în Spania. De acolo, s-a răspândit prin su­dul Europei, ajungând până în Orientul Mijlociu și în Africa. În satele românești, porumbul a ținut multă vreme locul pâinii. De unde și porecla de „mă­măligari”. Dar cucuruzul, cum i se spune prin unele părți, deși e degradat la porecla de „pâinea săracului”, e o plantă plină de savoare și sănătate. În forma lui curată, desigur, nesufocat de îngrășă­minte.

O mulțime de daruri

Porumbul este o cereală de vară, bogată în oferte culinare. Îl găsim la conservă sau proaspăt, sub formă de știuleți buni de fiert sau de pus la grătar, ca făină de porumb pentru mămă­li­gă și, de asemenea, sub forma fulgilor de po­rumb și a floricelelor. El poate fi con­sumat și crud, direct de pe știuleți. În funcție de soi, culoarea boabelor coapte variază de la alb la galben, ocru, portocaliu, roșu, maro, verde, violet și până la albastru ori aproape negru. Porumbul este bo­gat în minerale și fibre. Datorită com­poziției sale echilibrate de carbohidrați, gră­simi, pro­teine ​​și minerale (în special calciu, pota­siu, fosfor și fier, precum și vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și vitamina C), el îi furnizează orga­nis­mului o va­rietate de nutrienți valoroși. Vita­minele din grupul B joacă un rol important în metabo­lismul energetic și în formarea și descom­punerea carbo­hidraților, aminoacizilor și acizilor grași. La aceasta se ada­ugă conținutul de proteine ​​și amidon, care face ca porumbul să fie deosebit de hrănitor. Util de știut pentru cei care urmează o dietă fără gluten și trebuie să evite multe tipuri de cereale este că, spre deosebire de majoritatea aces­tora, porumbul nu conține gluten. Uleiul din germeni de porumb poate fi, la rândul său, fo­losit în multe feluri. El se obține din mugurii boabelor de porumb și con­ține în principal acizi grași nesaturați. Datorită conținutului său ridi­cat în acid linoleic și vitamina E, este considerat un ulei de gătit prețios pentru sănătate. Vita­mina E este una dintre cele mai importante vita­mine protectoare și este prezentă în fiecare ce­lulă a corpului. Ea are efect antioxidant, „cap­tând”    moleculele agresive de oxigen, care pot să apară din cauza fumatului, a radiațiilor UV sau a consumului de alcool. Acest ulei contribuie într-o mare măsură la protejarea vaselor de sânge. În cadrul acestui proces, este    sus­ținut de vitamina C, beta-caroten și diverse enzime.

Carte de vizită

1. O numărătoare exactă

Un ştiulete de porumb normal dez­voltat are între 14 până la 18 rânduri de boa­be. Un rând este format din 25 până la 50 de boabe. Un știulete de porumb are așadar, în total, în medie, între 400 și 600 de boabe.

2. Porumbul baby e la modă

Porumbul baby, care este adesea folosit în mân­cărurile asiatice, nu este un soi aparte. Știu­leții mi­niaturali sunt obținuți prin recoltarea po­rum­bului într-un stadiu incipient de creștere.

3. Cumpărați ulei din germeni de porumb

Dacă uleiul poartă denumirea unei plante olea­ginoase, cum se întâmplă de pildă în cazul uleiului de rapiță, de porumb sau floarea-soarelui, acesta con­ține planta de bază în proporție de 97 la sută. Dacă pe etichetă este adăugată mențiunea „pur”, pro­porția se ridică la 100%.

4. Savuros de dulce

Boabele de porumb constau, în proporție de până la 72 la sută, din apă. Dulceața provine de la carbohidrații pe care îi conțin: ​​glucoza, fructoza si zaharoza. Conținutul de zahăr este maxim imediat după recoltare.

5. De ce pocnește popcorn-ul (floricelele de porumb)

Atunci când anumite soiuri de porumb sunt în­cinse, apa din interior se transformă în abur fier­binte și boabele explodează. Amidonul înmuiat se umflă, se răcește imediat și se solidifică, luând for­ma floricelelor de porumb.

6. Porumbul și ingineria genetică

Multe state membre ale UE, inclusiv Germania, au interzis cultivarea porumbului modificat ge­ne­tic, invocând riscuri pentru mediu. În schimb, țări precum Spania și Portugalia permit cultivarea aces­tuia.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian