Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ştiri culturale

FILIT 2024 şi-a anunţat primii invitaţi

Prestigiosul Festival Internaţional de Literatură şi Traduceri din Iaşi, care va avea loc în acest an, între 23 şi 27 Octombrie, şi-a anunţat primii invitaţi, autori celebri, reprezentanţi de marcă ai literaturii contemporane străine şi româneşti: Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021, Colm Toíbín, romancier, poet, dramaturg, jurnalist şi critic literar irlandez, tradus în peste 30 de limbi; Clara Usón, emblemă a literaturii spaniole contemporane, deţinătoare a numeroase premii internaţionale; Zeruya Shalev, scriitoare israeliană cu renume internaţional, ale cărei volume au fost traduse în peste 27 de limbi; Pascal Bruckner, romancier, eseist şi filozof francez, tradus în peste 30 de limbi. Printre personalităţile româneşti anunţate până acum se numără Liviu Antonesei, Iulia Gherasim, Bogdan O. Popescu, Cristian Teodorescu şi Matei Vişniec.

FILIT este un eveniment anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași. Ediția de anul acesta este finanțată și de Ministerul Culturii și se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România și sub cel al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. De asemenea, FILIT 2024 se subscrie programului UNESCO – „Iași. Oraș al Literaturii”.

Festivalul „Taifas” din Timişoara

Între 15 și 20 Octombrie 2024, Timișoara va fi gazda celei de-a doua ediții a Festivalului Taifas, dedicat filmului și culturii balcanice. Tema de anul acesta este libertatea, proiectată în lumea Balcanilor, explorată printr-o varietate de activități culturale: proiecții de film, poezie, un concert de muzică lăutărească autentică, delicii din bucătăria balcanică, un Disco Party balcanic și mul­te alte surprize pentru toți, de la mic la mare.

Festivalul se va deschide marți, 15 Octombrie, la Cinema Timiș, cu proiecția în exclusivitate a filmului care tocmai a câștigat la Veneția Premiul Special al Juriului, în cadrul secțiunii Orizzonti: „One of Those Days When Hemme Dies”, în regia lui Murat Fıratoğlu. În 2024 Festivalul Taifas va dedica o secțiune specială regizorului grec Yorgos Lanthimos, nominalizat în acest an la 11 premii Oscar pentru filmul „Poor Things”.

În cadrul Rezidenței Literare Taifas, patru poeți din București și Timișoara, reprezentând generații diferite, vor aduce perspective variate despre libertate, Balcani și poezie. Pe 13 Octombrie, la PixelTM, de la ora 21:00, va avea loc Nocturna de Poezie Taifas, un eveniment special în care 37 de poeți locali și din întreaga țară vor recita poezii toată noaptea, alături de publicul invitat să contribuie cu versuri proprii sau ale autorilor preferați.

Taifas mai cuprinde și un simpozion de educație prin film, la care sunt invitate ONG-uri din România și Europa pentru a împărtăși experiențe și strategii de lucru cu filmul și o rezidență de film, având-o ca mentor pe regizoarea Ivana Mladenovic, de origine sârbă, ale cărei filme produse în România au fost prezente la festivaluri internaționale, precum Locarno sau San Sebastian.

În încheierea festivalului Taifas, pe 19 Octombrie, un Disco Party Balcanic, găzduit la PixelTM, va energiza publicul cu o seară întreagă de sunete sălbatice și tandre, aducând pe ringul de dans ritmuri din Balcani.

Ines Hristea

S-a născut în Bucureşti. A absolvit prestigiosul liceu de limbă franceză „Şcoala Centrală”, la secţia Bilingvă (Franceză-Engleză); Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, la secţia Engleză-Franceză, cu o lucrare în specialitatea Civilizaţia Angliei, lucrare purtând titlul „Entertainments of the English”; programul de Masterat American Studies, din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti, cu o dizertaţie purtând titlul „West of Everywhere”, în specialitatea Film Studies; programul doctoral al Facultăţii de Film, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, din Bucureşti, în specialitatea Cinematografie şi Media, cu o teză de doctorat purtând titlul „Imaginea copilului în film”. Este interesată de literatura, istoria şi arhitectura românească, de egiptologie şi arta renascentistă. Este o mare iubitoare de animale şi, implicit, de natură.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian