
Duminică după-amiază, în Centrul Vechi din București… Apusul de soare luminează blând străduțele înguste, muzica ritmată se revarsă peste terasele pline, unde englezi gălăgioși se bucură de berea mai ieftină ca la ei, privind meciul de fotbal Liverpool – Chelsea, în vreme ce românii se șicanează la un pahar înaintea derbiului Dinamo – FCSB. Toamna risipește dâre de parfum amărui pe Lipscani, îngânată de-un flașnetar. Crâșmărițe frumoase te îmbie, la fiecare pas, să le treci pragul. Fiecare vitrină îți fură ochii, ți-e și greu să alegi unde să te așezi la un pahar de vin…
În tot acest timp, puțin după ora 18, impozantul sediu central al Băncii Naționale a României e înconjurat de un șir lung de tineri, care vorbesc în șoaptă, ca și cum ar aștepta să participe la un mare eveniment. Câțiva bătrânei simpatici, ieșiți la plimbare prin Centrul Vechi, sparg rândul, întrebând la ce expoziție se încăpățânează să intre atâta amar de lume. Nu e nicio expoziție, li se răspunde politicos: tinerii sunt basarabeni și așteaptă să voteze la referendumul pro-UE și la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, deși, conform tuturor informațiilor și interpretărilor de moment, referendumul și-a îndeplinit deja cvorumul de prezență, iar la prezidențiale e limpede că Maia Sandu va avea, oricum, nevoie de un al doilea tur de scrutin, pentru că nu poate strânge peste 50% din sufragii în prima rundă a alegerilor. Practic, tinerii cetățeni din Republica Moldova care așteptau să voteze în București puteau mai bine să stea la o terasă și să aștepte rezultatele finale la ora când se închideau barurile din Centrul Vechi.
Dar n-a fost așa… După ora 22, unda de șoc a început să se întindă pe rețelele de socializare și în presă. Cetățenii din Republica Moldova votaseră masiv împotriva referendumului privind accelerarea aderării la Uniunea Europeană. La miezul nopții, situația arăta dramatic, și numai mobilizarea diasporei moldovenești mai putea întoarce rezultatul în favoarea taberei occidentale a președintei Maia Sandu. Și minunea s-a întâmplat. Câteva mii de voturi au făcut diferența pentru acceptarea referendumului. Iar printre ele s-au numărat și voturile din Centrul Vechi, care au avut greutatea… aurului de la BNR. O lecție de mobilizare, de care e nevoie și în turul al doilea al prezidențialelor din Republica Moldova, căci fără reconfirmarea Maiei Sandu, direcția peste Prut va coti brusc spre Rusia. O lecție de mobilizare valabilă și pentru noi, înaintea alegerilor ce vin și, totodată, un avertisment: ceea ce contează cu adevărat e votul fiecăruia dintre noi, și nu analizele sofisticate care ni se servesc pe la televiziuni! Chiar dacă deasupra țării noastre nu zboară rachete, ca prin alte părți, suntem și noi în plin război informațional. Iar scopul lui principal e să ne distragă de la a gândi și acționa cu mintea noastră.