Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cu rușinea la doctor – Sfaturi de îmblânzit MENOPAUZA

• Bufeuri, valuri de transpirație, stări proaste de spirit – dezechi­librul hormonal din timpul menopauzei poate fi o po­vară. Dar simp­tomele pot fi atenuate cu ajutorul anumitor plan­te cu pro­prietăți fabuloase, care conțin substanțe ase­mă­nătoare hormo­nilor •

Trifoiul roșu

Foto: Shutterstock – 2

Conține multe ingrediente valoroase. În tim­pul me­nopauzei este de ajutor combinația di­­feritelor izoflavone ca­re se găsesc în trifoiul roșu și care sunt substanțe vege­tale secundare cu efect estrogenic slab. Trifoiul con­ține, de asemenea, vitaminele B1, B3 și C, precum și minerale (magneziu, calciu și potasiu). Turnați 250 ml apă clocotită peste 1 linguriță de flori uscate și strecurați după 10 minute. Puteți bea până la 4 căni de ceai pe zi.

Traista-ciobanului

Planta ameliorează o varietate de simptome, sporește starea de bine și poate fi folosită pe întreaga perioadă a menopauzei. Pentru o cură cu ceai, beți 2 cești de infuzie de traista cio­ba­nului pe zi, timp de 4 săptămâni. Apoi faceți o pauză de 3 săptămâni. Sfat: Frunzele plantei tinere pot fi adău­gate și în salate.

Rădăcina de cohoș-negru

Rizomul de cohoș-negru conține ingre­dien­te active care au un efect similar cu cel al es­trogenilor. Pentru a pre­para o tinc­tură, turnați alcool rafinat peste ră­dă­cina de co­hoș-negru, lă­sați la in­fuzat timp de 2 până la 6 săptămâni, apoi strecurați și turnați într-o sticlă închisă la cu­loare. Lu­ați tinc­tura de una până la trei ori pe zi, di­luând în apă 10-50 de picături. În cazul simptomelor ușoare, ajută și ceaiul de rădăcină de cohoș-negru: turnați o cană de apă clocotită peste 1 linguriță de rădăcină tocată, lăsați 10 minute la infuzat și apoi strecurați. Beți 3 căni de ceai pe zi. Starea dvs. ar trebui să se îmbunătățească după 4 până la 6 săptă­mâni.

Hameiul

Eficiente din punct de vedere medicinal sunt florile femele de hamei, care conțin substanțe amare și uleiuri esențiale. Ele au un efect calmant, anxiolitic și de inducere a som­nului. Pentru a obține efec­tul dorit, hameiul tre­buie însă administrat timp de 2 până la 4 săptămâni. Ceaiul de hamei se prepara tur­nând apă clocotită peste 1 linguriță de conuri de ha­mei și lăsând 5-10 minute la infuzat. E im­por­tant de știut că, în faza inițială a me­nopauzei, ne con­fruntăm mai degrabă cu un deficit de progesteron și, prin urmare, cu un exces de estrogen. De aceea, hameiul nu trebuie consu­mat în această etapă.

Ceaiul de salvie

Salvia este eficientă în combaterea valu­rilor supărătoare de trans­pirație, de­oarece îngustează glandele sudori­pare și reduce ast­fel în mod natural producția de trans­pirație. Important este să folosiți nu­­mai ceai de ca­litate superioară și să-l lăsați timp de 5-7 mi­nute la in­fu­zat ți­nân­du-l aco­perit, pen­tru ca ule­iu­rile e­sen­ți­ale să nu se eva­pore. Beți cea­iul trep­tat pe par­cursul zilei.

Crețișoara

Denumirea ei popu­lară de „Umbrarul-doamnei” promite de­ja o stare de bine. Tinc­tura poate ame­liora bufeurile. Pentru a o prepara, tăiați mă­runt 5 pumni din părțile aeriene ale plantei și puneți-le într-un borcan. Umpleți aproximativ trei sferturi cu alcool    (35-45%), lăsați tinctura la infuzat timp de 4 săptămâni și agitați borcanul o dată sau de două ori pe zi. Apoi strecurați și turnați în sticle închise la culoare. Pentru ad­ministrare, adăugați 1 linguriță de tinctură într-un pahar cu apă caldă.

Uleiul de lavandă

Dacă somnul se lasă din nou așteptat, aplicați ușor cu degetele câteva picături de ulei de lavandă în zona tâmplelor sau pulverizați pe pernă uleiul de lavandă diluat în apă. Puteți ține mereu la îndemână spray-ul pentru pernă „Sleep comfort” din uleiuri esențiale de la Primavera.

Muşeţelul

Este foarte bun dacă aveți probleme la nivel va­ginal. Pentru o baie de șezut, turnați 1 l de apă fierbinte peste 50 g flori de mușețel și lă­sați la infuzat. Adăugați în cadă și faceți o baie de șezut timp de 5-10 minute.

Semințele de in

Conțin așa-numiții lignani, care sunt hormoni vegetali. Adăugați dimineața în müsli 2-3 linguri de semințe de in proaspăt măcinate. Iar apoi con­sumați multe lichide.

Coada-șoricelului

Cunoscută și sub denu­mi­rea de „iarba fe­meiloră”, plan­ta are un efect calmant și com­bate stările de agitație. Ea poa­te stimula producția de estrogen. Pentru un gust mai bun, poate fi ames­tecată cu plante precum roi­nița.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.