La sfârșitul lunii Octombrie, poeta Ana Blandiana a fost onorată cu „Premiul Prinţesei Asturias pentru Litere” pe anul 2024, o distincție care în anul precedent i-a fost acordată celebrului scriitor japonez Haruki Murakami.
„Premiile Prinţesei Asturias” celebrează, de patruzeci şi patru de ani, elitele din domenii diverse: arte, comunicare şi ştiinţe realiste, litere, ştiinţe sociale, sport, cercetare ştiinţifică şi tehnică ori cooperare internaţională. Nominalizările sunt făcute de universităţi, academii, centre de cercetare sau de ambasadorii străini din Spania. Juriul care i-a acordat premiul pentru litere Anei Blandiana şi-a motivat decizia susţinând că ea „a demonstrat prin poezia sa curajoasă o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, făcând astfel referire la cele trei perioade – 1959-1964, 1985 şi 1988-1989 – în care regimul comunist a interzis publicarea cărților Anei Blandiana. De asemenea, juriul a adăugat că poeta româncă este „moştenitoarea celor mai strălucite generaţii literare, precum şi o creatoare singulară”, iar opera sa reflectă „o profundă cunoaştere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”.
La ceremonia de decernare, organizată la Teatrul Campoamor din Oviedo, Ana Blandiana a fost felicitată de Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, de soţia acestuia, Regina Letizia, şi de fiica lor cea mai mare, Infanta Leonor. La primirea premiului, Ana Blandiana a declarat: „Premiul Prinţesa de Asturias reprezintă pentru mine, dincolo de bucuria şi onoarea care mi s-au făcut, o extraordinară confirmare a felului în care cărţile mele au fost primite în Spania şi rezultatul nenumăratelor cronici care s-au scris, pentru că în Spania, poezia este, mai mult decât în alte ţări, în centrul atenţiei. E destul să îmi amintesc, de exemplu, întâlnirea cu o sală de 800 de locuri, arhiplină, în care erau membri ai celor 800 de grupuri de lectură care se află în toată Spania. A fost pentru mine o surpriză cu adevărat covârşitoare, pentru că oamenii aceştia citiseră în ultímele luni cărţile mele şi puneau întrebări în cunoştinţă de cauză. Aş vrea să închei spunând că mi se pare evident că situaţia culturală, adeziunea sufletului spaniol, ca să spun aşa, faţă de cultură şi, mai ales faţă de poezie, o depăşeşte cu mult pe cea din celelalte ţări europene pe care le cunosc eu la această oră.”
Ana Blandiana s-a născut pe 25 Martie 1942 în Timişoara. Este autoarea a 31 de cărţi de poezie, proză și eseuri, traduse în 26 de limbi. În limba spaniolă, Anei Blandiana i-au fost traduse unsprezece cărţi, unele dintre ele prin programul de traduceri TPS al Institutului Cultural Român, precum Proyectos de pasado (Proiecte de trecut), în 2008, Mi patria A4, în 2014, sau Un arcángelmanchado de hollín (Antologie poetică), în 2021. Este laureată a numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul „Gottfried von Herder” (1982), „Poetul European al Libertăţii” (2016), „Griffin Award for Excellence in Poetry” (2018). Ana Blandiana a reînfiinţat Centrul PEN România, al cărui Preşedinte a fost în perioada 1990 – 2004 (ulterior, a devenit Preşedinte de onoare, funcţie pe care o deţine şi azi). Este fondatoarea şi preşedinta Academiei Civice, o fundaţie care a fost creată la sugestia Consiliului Europei, cu scopul de a asigura o bună cunoaştere a trecutului istoric şi a regimului comunist. Cel mai important proiect al Fundaţiei a constat în crearea şi administrarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet, primul memorial de acest fel din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi româneşti, al Universităţii din Salamanca (Spania) şi al Universităţii din Sofia (Bulgaria). A fost distinsă de autorităţile franceze cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de cavaler.