• Portocaliu, roșu, galben, verde, gri și alb, dungat, bălțat, rotund, oval și alungit: încă din Antichitate, dovleacul se bucura de cea mai mare apreciere, și ca aliment, și ca remediu medicinal. Ingredientele sale active pot fi folosite și azi pentru menținerea sănătății și a stării generale de bine •
Aproape că nu există legumă din grădina naturii care să poată fi folosită în moduri atât de variate și care să ne ofere atât de mulți nutrienți valoroși. Dovleacul este bogat în diverse vitamine și conține, pe lângă fibre, care reglează digestia, minerale și oligoelemente – între care se numără, de exemplu, potasiul, care joacă un rol important în menținerea echilibrului fluidelor din organism. Datorită acestor ingrediente care susțin sănătatea, dovleacul a fost considerat încă din Antichitate mai mult decât un simplu aliment. Medicul grec Pedanius Dioscoride, cel mai cunoscut farmacolog al Antichității, îl recomanda în secolul I î.H. drept remediu eficient pentru ameliorarea febrei, a ulcerațiilor și a gutei. Stareța vindecătoare Hildegard von Bingen (1098-1179) a apreciat și ea această legumă pe care o folosea la tratarea bolilor ficatului, rinichilor și vezicii urinare.
Mai ales semințele de dovleac – cu precădere cele verzi – sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. Ele conțin în proporție de 50% acizi grași, la care se adaugă diverse uleiuri esențiale, fitosteroli (substanțe cu efecte asemănătoare hormonilor), provitamina A, vitamine din grupul B și vitamina E, precum și cantități însemnate de zinc, fosfor, fier, magneziu și o serie de alte substanțe folositoare. În medicina naturistă, ele au fost și sunt considerate o „armă minune” împotriva problemelor de prostată. La fel ca în cazul incontinenței urinare și al cistitei, pentru combaterea problemelor de prostată se recomandă consumul zilnic a două linguri de semințe de dovleac.
Semințe cu puteri vindecătoare
În plus, semințele de dovleac au fost adesea folosite în medicina populară pentru tratarea contuziilor și entorselor, precum și a afecțiunilor reumatice. Astăzi știm că vitamina E, pe care semințele o conțin din abundență, are un efect antiinflamator. Pentru a prepara o pastă din semințe și ulei, miezul lor trebuie pisat fin într-un mojar. În cazul inflamațiilor, terciul rece care urmează să fie aplicat este lăsat în prealabil la congelator pe o compresă sau pe un prosop de in. Pentru o compresă caldă, semințele se încăzesc puțin în cuptor. Este important ca pasta să fie întotdeauna proaspăt preparată, pentru că altfel se pierd substanțele vindecătoare. Masajul cu ulei din semințe de dovleac are, de asemenea, un efect antiinflamator și minunat de relaxant, precum și un efect de catifelare a pielii.
TRATAMENTE EXTERNE
Suc de dovleac
– Inflamații, infecții, copturi –
Ingrediente: 200 g de pulpă de dovleac, eventual și coajă de dovleac.
Preparare: l Tăiați pulpa de dovleac cu coajă cu tot în bucăți mici și puneți-o într-o oală. l Acoperiți cu apă, fierbeți 10 minute și apoi scurgeți zeama.
Utilizare: masați ușor sucul pe zona afectată. Calmează durerea, inhibă inflamația, are efect antibacterian și stimulează procesul de vindecare.
Terci din semințe dovleac
– Entorse, tensiuni musculare, umflături –
Ingrediente: 50 g semințe de dovleac, 5 ml ulei din semințe de dovleac (folosiți de fiecare dată terci proaspăt preparat).
Preparare: * Zdrobiți semințele de dovleac într-un mojar și puneți-le într-un castron.* Adăugați uleiul pentru a face o pastă și întindeți-o pe o pânză de in.
Utilizare: terciul poate fi folosit în diferite moduri. Dacă suferiți de tensiuni musculare, încălziți cataplasma, dacă aveți o entorsă, țineți-o la rece. Aplicați apoi pe zona dureroasă. Compresele reci se lasă să acționeze timp de 10-15 minute, iar compresele calde, până se răcesc.
Ulei de masaj din semințe de dovleac
– Dureri de cap, de spate, reumatism, tendinite –
Ingrediente: 50 ml ulei din semințe de dovleac, 30 ml ulei de floarea-soarelui, 20 ml ulei de măsline.
Preparare: * Turnați toate uleiurile într-un borcan și amestecați bine. l Turnați amestecul într-o sticlă întunecată, folosind o pâlnie.
Utilizare: încălziți câteva picături în mână și masați părțile afectate ale corpului. Ajută în cazul tensiunilor musculare, al durerilor de cap, de spate și musculare, al contuziilor, problemelor care vizează discurile intervertebrale, al afecțiunilor reumatice și al tendinitelor.
TRATAMENTE COSMETICE
Balsam de păr
Ingrediente: 50 ml suc de dovleac, 20 ml apă de hamamelis, 3 picături de oțet de fructe, 1 picătură de ulei de arbore de ceai.
Preparare:
* Turnați toate ingredientele într-o sticlă și închideți-o.
* Agitați-o, pentru a amesteca bine conținutul.
Utilizare: masați balsamul pe părul proaspăt spălat. Lăsați puțin să acționeze, apoi clătiți bine cu apă. Acest tratament îmbunătățește structura părului, atunci când este urmat cu regularitate, pe o perioadă lungă de timp.
MASCĂ DE FAȚĂ
Ingrediente: 40 g de pulpă de dovleac, o jumătate de linguriță de miere, un sfert de linguriță de lapte.
Preparare:
* Fierbeți cinci minute pulpa de dovleac și pasați-o.
* Adăugați mierea și laptele și amestecați bine.
Utilizare: aplicați preparatul în mod uniform pe față și pe gât și lăsați să acționeze 10-15 minute. Apoi clătiți, folosind multă apă caldă. Are un efect deosebit de bun asupra pielii sensibile, hrănind-o cu vitaminele și substanțele sale active.
Peeling cu dovleac
Ingrediente: 50 g de pulpă de dovleac, 1 linguriță de zahăr brun, 1 praf de sare.
Preparare:
* Fierbeți pulpa de dovleac într-o oală timp de 5 minute.
* Scurgeți sucul și pasați amestecul.
* Adăugați zahărul și sarea într-un bol și amestecați.
Utilizare: aplicați peelingul pe tot corpul. Tratați în mod repetat zonele deosebit de aspre, cum ar fi coatele sau labele picioarelor. Apoi faceți un duș, clătindu-vă cu apă caldă din abundență.
Cremă de zi
Ingrediente: 4 g de ceară de albine, 6 g unt de cacao, 5 ml ulei din semințe de dovleac, 15 ml ulei de floarea-soarelui, 10 ml ulei de migdale, 1 picătură de ulei de lavandă, 2 picături de ulei de mușcată.
Preparare:
* Turnați 30 ml de apă într-o oală mică, aduceți-o la punctul de fierbere și lăsați-o să se răcească, până ajunge la 60 de grade.
* Puneți într-o cană ceara de albine, untul de cacao, uleiul din semințe de dovleac, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de migdale și încălziți într-o baie de apă, până la topirea completă a ingredientelor.
* Adăugați apa fierbinte și amestecați energic cu mixerul. Încorporați uleiul de lavandă și de mușcată și amestecați până se răcește crema. Turnați într-o cutie cosmetică.
Utilizare: aplicați în fiecare dimineață, după curățarea feței. Hrănește și calmează pielea, susține regenerarea.
Mască cu semințe de dovleac
Ingrediente: 1 pumn de semințe de dovleac, ulei de măsline.
Preparare:
Pisați semințele de dovleac într-un mojar, apoi adăugați ulei de măsline, amestecând întruna, până obțineți o pastă groasă, pe care întindeți-o pe obraz. Pielea devine foarte fină, iar pistruii dispar.
Utilizare: aplicați în fiecare dimineață, după curățarea feței. Hrănește și calmează pielea, susține regenerarea.