• Evitați combinațiile periculoase •
Iată ce alimente sunt incompatibile cu anumite medicamente și de ce trebuie să ținem seama.
Suc de grepfruit și medicamente

Sucul acru-amărui de grepfruit poate inhiba enzimele din ficat care sunt responsabile pentru descompunerea unui mare număr de medicamente. Procesul poate duce la o concentrație crescută a medicamentului în sânge, sporind riscul efectelor secundare și al supradozajului. Prin urmare, sucul de grepfruit trebuie evitat în timpul administrării medicamentelor. În general, e recomandabil ca orice medicament să fie luat cu apă.
Lapte și antibiotice
Acestea două nu funcționează bine împreună. Produsele lactate pot crește în intestin absorbția unor antibiotice, precum tetraciclina. Calciul se combină cu ingredientul activ, astfel încât în sistemul sanguin pătrunde mai puțin antibiotic. Pentru a nu afecta eficacitatea antibioticelor, ele trebuie luate la o distanță de aproximativ trei ore de produsele lactate.
Anticoagulantele și vitamina K
Alimentele bogate în vitamina K, precum legumele cu frunze verzi, spanacul sau varza, pot afecta eficacitatea medicamentelor pentru diluarea sângelui (cum ar fi warfarina). O creștere bruscă a aportului de vitamina K poate face ca sângele să se „îngroașe”. Acest lucru se întâmplă deoarece există mai multă vitamina K în organism decât poate anticoagulantul să compenseze. Astfel poate crește, de exemplu, riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Cafeaua și calmantele
Cofeina conținută în cafea poate reduce efectul calmantelor, precum și pe cel al antidepresivelor. Există, de asemenea, riscul creșterii tensiunii arteriale și al declanșării palpitațiilor. Pentru a evita asemenea reacții adverse, consumul de cafea trebuie redus sau chiar întrerupt atunci când luați astfel de medicamente.
Tiramina și antidepresivele
Alimente precum brânza sau produsele fermentate conțin tiramină, un aminoacid care, în combinație cu anumite antidepresive, poate determina creșterea tensiunii arteriale. Ceea ce poate provoca dureri de cap sau palpitații. Pentru a nu se confrunta cu aceste efecte secundare neplăcute, pacienții care iau antidepresive ar trebui să evite alimentele bogate în tiramină.