• Mai frumoase la înfățișare decât bune la gust, gutuile luminează grădinile toamnei ca niște lampioane de aur. Grecii vechi le și spuneau „Chrysomela” (rodii de aur), lăudându-le în scrieri pentru virtuțile lor. Fructele, semințele, florile și frunzele de gutui au aplicații multiple în medicină. Ele au acțiune astringentă (așa cum le e și gustul), sunt fortifiante hepatice, dar și pulmonare. Motive suficiente ca să ni le punem în farfurie și ca leac, și ca hrană •
RECOMANDĂRI GENERALE
Scad colesterolul
Fructul cu sâmburi este bogat în pectină. Această fibră leagă colesterolul dăunător LDL în intestin și îi împiedică astfel absorbția în sânge, ceea ce-i reduce valoarea. Sfat: îndepărtați puful păros cu un prosop, apoi spălați și curățați fructele. La final, tăiați pulpa aproape de miez și mâncați-o crudă.
Sunt bune pentru inimă
Gutuile conțin mult potasiu. Acest mineral este foarte important pentru buna funcționare a inimii, deoarece generează – la fel ca magneziul – impulsuri electrice în celulele inimii și permite astfel transmiterea acestor semnale electrice de la o celulă la alta. Prin urmare, potasiul reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, precum și de creștere a tensiunii arteriale. În cazul unui deficit de potasiu, probabilitatea aritmiilor cardiace crește.
Protejează rinichii
Magneziul conținut în gutui poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială normală (120/80 mmHg) este importantă pentru sănătatea rinichilor, deoarece hipertensiunea arterială poate afecta aceste organe.
Previn aftele
Leziunile de dimensiunea unor boabe de linte care apar, la nivelul mucoasei, pe planșeul cavității bucale, pe obraz, pe limbă și pe interiorul buzelor sunt inofensive, dar extrem de neplăcute și deosebit de dureroase. Zincul, care se găsește în gutui, poate să accelereze vindecarea veziculelor din gură și poate chiar să prevină formarea acestora.
Tratamente interne
* Diaree, hemoroizi, hemoragii uterine, insuficiență hepatică: a) consum zilnic de fructe în stare proaspătă sau produse obținute din gutui, ca: sirop, suc, jeleu; b) decoct, din o gutuie mare, rasă, la 1 l de apă. Se fierbe până când lichidul se reduce la jumătate. Se îndulcește cu zaharină; întreaga cantitate se bea în cursul unei zile, în 2-3 reprize.
* Enterite acute, digestii anevoioase, insuficiență hepatică, insuficiență pancreatică: decoct, din o gutuie necurățată, se taie în felii subțiri, peste care se toarnă 1 l de apă. Se fierbe până se reduce la jumătate. Se strecoară prin apăsare. Se adaugă 50 g zahăr. Se consumă în 2-3 reprize, în cadrul unei zile (dimineață, prânz seara); conținutul se bea.
* Răgușeală, tuse, bronșită: infuzie din o linguriță semințe peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 10-15 minute. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.
* Diaree: infuzie, din 2 lingurițe frunze uscate mărunțite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.
* Tuse convulsivă: infuzie, din 30 g flori uscate peste care se toarnă 1 l apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul unei zile; b) infuzie, din 50 g frunze uscate și mărunțite, peste care se toarnă 1 l apă clocotită. Se lasă acoperită 20-30 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul unei zile. Calmează tusea.
Tratamente externe
* Laringită, amigdalită, stomatită: gargară cu decoct de fructe, pregătit după rețeta de mai sus.
* Hemoroizi, inflamații, eczeme și arsuri: macerat la rece din o linguriță semințe la o cană de apă. Timpul de macerare: 4 ore. Se aplică comprese locale de mai multe ori pe zi.
* Pentru tratarea degerăturilor, crăpăturilor sânilor, crăpăturilor pielii, arsurilor, inflamațiilor pielii: emulsie, din o mână semințe de gutui pisate. Se lasă la macerat în o jumătate de pahar de apă călduță. Se ung zonele afectate de mai multe ori pe zi (cel puțin de 3 ori).
Cosmetică
* Ten uscat și iritat: macerat la rece din 1-2 lingurițe semințe la o cană de apă. Timpul de macerare, 2-3 ore. Se aplică comprese locale, din care una seara, înainte de culcare.
* Ten gras: suc, obținut din pulpa fructului, se aplică pe față cu un tampon de vată.
* Riduri: macerat din coji de gutui, puse timp de 15 zile în rachiu (țuică). Rachiul se adaugă peste coji până ce le depășește cu 1-2 cm. Sticla se agită zilnic. Se aplică loțiuni locale.
BUCĂTĂRIE CU GUTUI
Compot de gutui cu miere
Ingrediente:150 g miere, 600 g gutui, 2 cuișoare, 5 g scorțișoară bucăți, 1/2 l apă.
Mod de preparare: Se pun gutuile în apă fierbinte, apoi în apă rece, se curăță de coajă și de părțile necomestibile. Se taie felii, se îndepărtează casa seminală și se fierb înăbușit în apă împreună cu scorțișoara și cuișoarele. Vasul se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă mierea și se lasă să stea 3-4 ore pentru difuzie; se amestecă din când în când.
Gem de gutui
Ingrediente: 650 g zahăr, 700 g gutui.
Mod de preparare: Gutuile bine curățate de puf, spălate, se taie tăiței (prin răzătoare) sau cuburi și apoi se fierb în puțină apă, până se înmoaie. Se adaugă zahărul și se continuă fierberea până se obține un produs bine legat. Fierberea nu trebuie să fie prelungită, întrucât fructele se înroșesc și se distruge pectina care produce gelificarea.
Gutui coapte
Ingrediente: 4 gutui mari, 1 lingură de nuci tăiate mărunt, 2 linguri marmeladă, 1 linguriță stafide, zahăr pudră.
Mod de preparare: Gutuile se spală și se șterg. Se scobesc mai adânc la un capăt și se scot sâmburii și miezul tare. Se amestecă nucile cu marmelada și stafidele. Cu această compoziție se umplu gutuile. Se așază în tavă și se coc la foc potrivit. Se servesc călduțe, pudrate cu mult zahăr.