Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rodiile de aur – GUTUILE

• Mai frumoase la înfățișare decât bune la gust, gu­tuile lu­mi­nează grădinile toamnei ca niște lampioane de aur. Grecii vechi le și spuneau    „Chrysomela” (ro­dii de aur), lă­udân­du-le în scrieri pentru virtuțile lor. Fructele, se­mințele, florile și frunzele de gutui au aplicații multiple în medicină. Ele au acțiune astringentă (așa cum le e și gustul), sunt for­ti­fi­ante hepatice, dar și pul­monare. Motive suficiente ca să ni le punem în farfurie și ca leac, și ca hrană •

RECOMANDĂRI GENERALE

Scad colesterolul

Foto: Shutterstock – 2

Fructul cu sâmburi este bogat în pectină. Aceas­tă fibră leagă colesterolul dăunător LDL în intestin și îi împiedică astfel absorbția în sânge, ceea ce-i reduce valoarea. Sfat: îndepărtați puful păros cu un prosop, apoi spălați și curățați fructele. La final, tăiați pulpa aproape de miez și mâncați-o crudă.

Sunt bune pentru inimă

Gutuile conțin mult po­tasiu. Acest mineral este foar­te important pentru buna func­ționare a inimii, deoa­rece gene­rea­ză – la fel ca mag­neziul – im­pulsuri elec­trice în celulele inimii și permite astfel trans­mi­terea aces­tor semnale electrice de la o ce­lulă la alta. Prin ur­ma­­re, potasiul reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, pre­cum și de creștere a tensiunii arte­ria­le. În cazul unui deficit de potasiu, proba­bilitatea aritmii­lor cardiace crește.

Protejează rinichii

Magneziul conținut în gutui poate ajuta la re­gla­rea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială nor­mală (120/80 mmHg) este importantă pentru sănă­tatea rinichilor, deoarece hipertensiunea arterială poa­te afecta aceste organe.   

Previn aftele

Leziunile de dimensiunea unor boabe de linte care apar, la nivelul mucoasei, pe planșeul cavității bucale, pe obraz, pe limbă și pe interiorul buzelor sunt inofensive, dar extrem de neplăcute și deosebit de dureroase. Zincul, care se găsește în gutui, poate să accelereze vindecarea veziculelor din gură și poate chiar să prevină formarea acestora.

Tratamente interne

* Diaree, hemoroizi, hemoragii uterine, insuficiență hepatică: a) consum zilnic de fructe în stare proaspătă sau produse obținute din gutui, ca: sirop, suc, jeleu; b) decoct, din o gutuie mare, rasă, la 1 l de apă. Se fierbe până când lichi­dul se reduce la jumătate. Se îndul­cește cu zaha­rină; întreaga can­titate se bea în cursul unei zile, în 2-3 reprize.

*  Enterite acute, digestii ane­­voioase, in­suficiență he­pa­­tică, in­su­ficiență pan­crea­tică: de­coct, din o gutuie necurățată, se taie în felii subțiri, peste care se toarnă 1 l de apă. Se fierbe până se re­duce la ju­mătate. Se strecoară prin apăsare. Se adaugă 50 g zahăr. Se consumă în 2-3 reprize, în cadrul unei zile (di­mineață, prânz seara); conținutul se bea.

*  Răgușeală, tuse, bron­șită: infuzie din o lin­guriță semințe peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 10-15 minute. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.

* Diaree: infuzie, din 2 lingurițe frunze uscate mă­runțite, peste care se toarnă o cană cu apă clo­cotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.

* Tuse convulsivă: infuzie, din 30 g flori usca­te peste care se toarnă 1 l apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul unei zile; b) infuzie, din 50 g frunze uscate și mărunțite, peste care se toarnă 1 l apă clocotită. Se lasă acoperită 20-30 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul unei zile. Calmează tusea.   

Tratamente externe

* Laringită, amigdalită, stomatită: gar­gară cu decoct de fructe, pregătit după rețeta de mai sus.

* Hemoroizi, inflamații, eczeme și ar­suri: macerat la rece din o linguriță semințe la o cană de apă. Timpul de macerare: 4 ore. Se aplică comprese locale de mai multe ori pe zi.

* Pentru tratarea degerăturilor, crăpă­turilor sânilor, crăpăturilor pielii, arsurilor, inflamațiilor pielii: emulsie, din o mână semințe de gutui pisate. Se lasă la macerat în o jumătate de pahar de apă călduță. Se ung zonele afectate de mai multe ori pe zi (cel puțin de 3 ori).

Cosmetică

* Ten uscat și iri­tat: macerat la rece din 1-2 lingurițe semințe la o ca­nă de apă. Timpul de ma­­cerare, 2-3 ore. Se apli­că comprese locale, din ca­re una seara, înainte de cul­­ca­re.

* Ten gras: suc, ob­ținut din pulpa fructului, se aplică pe față cu un tam­pon de vată.

* Riduri: macerat din coji de gutui, puse timp de 15 zile în rachiu (țuică). Rachiul se adaugă peste coji până ce le depă­șește cu 1-2 cm. Sticla se agită zilnic. Se aplică loțiuni locale.

BUCĂTĂRIE CU GUTUI

Compot de gutui cu miere

Ingrediente:150 g miere, 600 g gutui, 2 cui­șoare, 5 g scor­ți­șoară bucăți, 1/2 l apă.

Mod de prepa­rare: Se pun gutuile în apă fierbinte, apoi în apă rece, se curăță de coajă și de părțile necomestibile. Se ta­ie felii, se înde­părtează casa seminală și se fierb înăbușit în apă împreună cu scor­țișoara și cuișoa­rele. Vasul se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă mierea și se lasă să stea 3-4 ore pen­tru difuzie; se amestecă din când în când.

Gem de gutui

Ingrediente: 650 g zahăr, 700 g gutui.

Mod de preparare: Gutuile bine curățate de puf, spălate, se taie tăiței (prin răzătoare) sau cu­buri și apoi se fierb în puțină apă, până se în­moaie. Se adaugă zahărul și se continuă fierberea până se obține un produs bine legat. Fierberea nu trebuie să fie prelungită, întrucât fructele se în­ro­șesc și se distruge pectina care produce gelificarea.

Gutui coapte

Ingrediente: 4 gutui mari, 1 lingură de nuci tăiate mărunt, 2 linguri marmeladă, 1 linguriță stafide, zahăr pudră.

Mod de preparare: Gutuile se spală și se șterg. Se scobesc mai adânc la un capăt și se scot sâmburii și miezul tare. Se amestecă nucile cu marmelada și stafidele. Cu această compoziție se umplu gutuile. Se așază în tavă și se coc la foc potrivit. Se servesc călduțe, pudrate cu mult za­hăr.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian