Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Kilogramele sărbătorilor – Curs de lepădare rapidă

Jos ciugulitul!

Foto: Shutterstock – 3

Dacă „ciugulitul” e mai puter­nic decât dvs. și dacă nu reușiți nicicum să vă stăpâniți poftele, li­mitați pagubele, optând pentru gus­tări compuse din alimente „ușoa­re”:

* Brânza de vaci (cu 0% gră­sime) este o armă eficientă împotri­va atacurilor de foame. O puteți asezona după gustul dvs., ames­tecând-o cu ma­giun fără zahăr sau fructe, sau o puteți condi­menta cu ierburi aromate, sare și piper.

* Galetele de orez nu conțin decât 30 de calorii. Dacă vă e foa­me între mese, puteți gus­ta între una și trei galete, fără nici o remușcare, înso­țite de un pahar mare de apă.

Dușmanul vine seara

Masa de seară este cea mai peri­culoasă, pentru că e momentul când ne destindem și când pofta de a savura ceea ce ne place mai mult este deo­se­bit de pu­ternică. Pen­tru a nu vă afecta silueta, ci­na trebuie să fie compusă din ali­mente cu calorii puține:

* O supă de legume cu in­dice glice­mic redus (de dovleac, de praz, de ceapă…).

* Proteine slabe, adică pește alb (merluciu, cod) după bunul plac, sau piept de pui cu sos de roșii și ierburi aromate.

* O salată asezonată cu un sos de brânză de vaci și zeamă de lă­mâie.

* Puțină brânză, de exemplu o bucată mică de brânză proaspătă de capră.

Iată o combinație rapidă, pentru două zile, de preferință în weekend:

O supă pentru cină

Turnați într-o oală 1,5 l de apă, apoi adăugați 1 kg de praz, 500 g de morcovi, 500 g de roșii, câteva tul­pini de țelină și câteva crenguțe de cimbru. Lăsați să fiarbă până ce se înmoaie zarzavatul și… gata.

La prânz

Preparați feluri ușoare și sănătoase. De exemplu: 200 g de pește slab fiert în aburi, cu lămâie, ierburi și un firicel de ulei de măsline. Sau 200 g de carne albă, fiar­tă, cu 300 g de legume.

Pentru „gustări”: un iaurt natural integral, cu o linguriță de miere.

Pe tot parcursul zilei: beți regulat apă, de când vă treziți și până seara, la cul­care. În total 2-2,5 litri.

Cum rezistăm tentațiilor

Întrebați-vă ce se întâmplă în dvs. atunci când vă pregătiți să dați năvală la frigider și încercați să decriptați ceea ce simțiți:

* Nu rămâneți focalizați pe alimente. Găsiți urgent altceva de făcut, ceva ce să vă distragă atenția, beți un pahar de apă, spă­lați-vă pe dinți, ungeți-vă fața cu cremă.

* Nu beți alcool seara. Dacă vă simțiți epui­zați după o zi de mun­că, preparați-vă o citronadă cu zeamă de lămâie + apă călduță + o linguriță de miere.

* Permiteți-vă din când în când un derapaj controlat și oferi­ți-vă plăcerea unei creme de cio­colată sau a unei fripturi de vită cu sos, dar mân­cați-le încet.

Suplimente alimentare

În funcție de nevoi, suplimen­tele vă pot ajuta să vă stăpâniți pofta de dulce sau să luptați îm­po­triva stresului:

* Luați crom. Utilizat ini­țial pen­tru tratamentul dia­­be­ticilor, acest oli­go­ele­ment acțio­nea­ză asu­pra insu­linei, care regularizează ni­velul zahărului în sânge. Se face o cu­ră de o lună, cu un com­primat de 200 de micro­grame pe zi.

* Reîncărca­ți-vă cu mag­­neziu. E adevărat că ali­mentele care-l con­­țin sunt, adeseori, calorice, dar fac bine pentru moral. Nu vă pri­vați, deci, din când în când, de un baton de ciocolată cu 70% cacao, de un pumn de migdale sau de nuci etc. Și schimbați pentru moment apa de la robinet cu o apă minerală mai bogată în magneziu.

Evitați frustrarea

* Savurați fiecare îmbucătură, pentru a o conștientiza. În felul aces­ta, creierul va avea timp să re­țină că vă place ceea ce mâncați.

* Fiți atenți la semnalele de sațietate. Când sunteți sătui, ali­men­tele nu mai au aceeași savoare și par mai lipsite de gust. Nu ter­mi­nați ce-aveți în farfurie dacă nu vă mai e foame și nu vă reserviți.

* Gătiți dvs. Preparând buca­tele la care poftiți, oricât de simple ar fi ele, plăcerea va fi mai mare și veți putea, de asemenea, să variați ali­men­tele, să le comparați, să fiți mai exigenți, să descoperiți gusturi noi… Pe scurt, să aveți o „cultură” ali­mentară mai cuprin­zătoare.

Respirați

Dacă nu faceți sport, care este o foarte bună metodă anti-stres, vă puteți destinde regulat cu ajutorul unei respirații lungi și complete:

Respirația ventrală

Inspirați pe nas, umflând burta, și expi­rați, apoi, încet, tot pe nas, sugând burta. Repetați de 6 ori.

Respirația alternativă

Așezați-vă cu picioarele încru­cișate, într-un loc liniștit, și puneți degetul mare de la mâna dreaptă pe nara dreaptă. Inspirați pe nara stân­gă și expi­rați, apoi, pe cea dreap­tă, astupând nara stân­gă. Continuați 3 minu­te.

Mersul în aer liber

Dacă nu sunteți su­ficient de mo­­tivați pentru a vă apuca de o acti­­vi­tate sportivă regulată, sau dacă nu aveți timp, încercați să mer­­geți pe jos în cursul zilei. 20-30 de minute de mers întins, de 2-3 ori pe săptămână, sunt un început bun, mai ales dacă n-ați mai făcut sport de multă vreme. Ideal ar fi să vă plimbați într-o pădure sau într-un parc, pentru a vă oxigena mai bine și pentru plăcerea ochilor și a sim­țurilor. Totul este să mergeți cât mai mult, în ritmul dvs. Nu trebuie să mergeți „la trap”!

Slăbiți dormind

De necrezut, dar adevărat: som­nul slăbește. Noaptea, grăsimile se topesc în mod natural. Dar dacă nu dormim su­ficient, stomacul secretă o cantitate prea mare de grelină, un hormon care stimulează pofta de mâncare. De-aici și riscul de a mân­ca prea mult și de a pune kilo­grame în plus.

Pentru un somn de bună calita­te, procedați în felul următor:

Cu 6 ore înainte de culcare…

Încetați să mai consumați bău­turi gazoase, care conțin substanțe stimu­lan­te (tip cola) și băuturi cu cofeină (ceai, cafea).

Cu 3 ore înainte de culcare…

* Evitați produsele grase (mân­căruri cu sos, cartofi prăjiți) care rămân în stomac, producând un disconfort digestiv puțin propice somnului.

* Limitați băuturile alcoolizate, se­dative, ce-i drept, dar care, pe durată lungă, destructu­rea­ză som­nul, întreru­pându-l.

Cu 45 de minute înainte de culcare

Beți o ceașcă de infuzie de passi­flora (40 ml) și melisă (40 ml), sau un pa­har de lapte cu mie­re.

Cu 20 de minute înainte de culcare

Puneți 1-2 picături de ulei esen­țial de le­vănțică în puțină cremă hidratantă și masați-vă ușor tâm­plele cu mișcări circulare mici. Ideal pentru relaxare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.