• Milioane de oameni se confruntă, mai ales iarna, cu mâncărimi insuportabile ale pielii. Cel mai des, ele sunt provocate de mediul în care trăim – ger uscat, poluare, lipsă de aerisire în case – dar prezența lor poate fi cauzată și de o afecțiune internă •

De îndată ce iarna se abate asupra țării noastre cu temperaturile ei scăzute, unul din doi oameni nu se mai simte bine în pielea lui. În special la începutul sezonului rece, pielea reacționează adesea devenind uscată, aspră și iritată. „Schimbarea vremii afectează bariera cutanată, iar când stăm în încăperi mai calde, pierdem mai multă umiditate prin procesul de evaporare. Din pricina numeroaselor straturi de îmbrăcăminte, lipidele se exfoliază mai mult și astfel se distruge bariera cutanată. Toți acești factori contribuie împreună la uscarea pielii”, explică specialiștii. Și cele 300.000 de glande sebacee reacţionează la frig. În mod normal, ele produc zilnic circa unul până la două grame de sebum pentru a menţine elasticitatea pielii. Sebumul este o componentă importantă a barierei cutanate. El se întinde pe piele ca o peliculă de grăsime, reținând astfel umiditatea. La temperaturi scăzute, de aproximativ șase până la opt grade, glandele trec pe modul economie sau opresc de tot producția de sebum. Drept urmare, pielea devine tot mai uscată.
Crema cea de toate zilele
Prima măsură pe care o putem lua este să ne îngrijim bine pielea. Dermatologii afirmă, pe baza experienței lor profesionale, că prea puține persoane se dau cu cremă în mod consecvent. Dacă apare mâncărimea, ne-ar putea ajuta considerabil să aplicăm crema o dată sau de două ori pe zi. Crema nu trebuie neapărat să fie foarte bogată în substanțe nutritive. Mai important e să găsim un produs pe care pielea noastră să-l tolereze bine. Alegerea cremei depinde și de dorințele persoanelor în cauză. Unii nu au timp sau chef să se dea cu cremă. În astfel de cazuri, se poate apela la geluri sau loțiuni de duș hidratante bune, care intră foarte rapid în piele. Acordarea unei atenții sporite îngrijiri pielii este recomandată și atunci când mâncărimea apare după ce am făcut baie în bazinul de înot acoperit, deoarece apa cu clor elimină o mare cantitate de grăsime și umezeală din piele.
Pielea uscată și iritată poate afecta toate grupele de vârstă. O predispoziție deosebită o au însă femeile trecute de menopauză. Pielea matură produce grăsimi într-un ritm mai lent. Datorită producției reduse de estrogen și progesteron, care la un moment dat se oprește de tot, scade și nivelul colagenului proteic din țesutul conjunctiv. Capacitatea pielii de a reține umiditatea scade.
Când e cazul să mergem la medic?
Ce se întâmplă în situația în care cremele și produsele de îngrijire nu ne ajută? Pruritul, termenul tehnic pentru mâncărime, este un simptom care apare în cazul multor boli. Și, din păcate, nu orice episod de mâncărime este unul inofensiv. Dacă pielea este iritată doar timp de câteva zile și apoi își revine, cauza ar putea fi un anumit aliment, o mușcătură de păianjen sau contactul cu un alergen. Aceasta nu constituie de regulă un motiv pentru a merge la medic. În schimb, ne putem adresa farmaciștilor, care sunt familiarizați cu astfel de lucruri și care au la dispoziție multe remedii pe care ni le pot oferi. Însă dacă mâncărimea este foarte severă sau durează mai mult de șase săptămâni, ar trebui să investigăm cauza, deoarece acest lucru nu este normal. Mai ales când pe piele nu se poate distinge nimic.
Mâncărimea cronică

Mâncărimea cronică ce durează cu săptămânile este larg răspândită. Doar că, dacă despre dureri discutăm fără rețineri, despre mâncărimi abia dacă aducem vorba, pentru că puțină lume știe că atunci când acestea sunt de durată, ele pot semnala existența unei boli. Însă mâncărimea cronică netratată poate provoca o suferință psihologică enormă, poate declanșa tulburări de somn și duce la stări depresive. La toate acestea se adaugă faptul că mâncărimea este un simptom care ne poate face să fim priviți de societate ca niște paria. Când vedem pe cineva care se scarpină încontinuu, ne gândim că poate suferă de o boală transmisibilă sau e infestat cu paraziți. Din păcate, așa este programat creierul nostru să funcționeze și asta ne face să luăm distanță. Însă în zilele noastre, mâncărimea are de cele mai multe ori alte cauze.
Ce boli ascund mâncărimile?
Dacă mâncărimea apare în zone ale pielii care prezintă modificări vizibile, cea mai probabilă cauză este o afecțiune cutanată pe care ar trebui să o diagnosticheze un dermatolog. Neurodermatita este pe primul loc. În cazul psoriazisului, mâncărimea este mai puțin chinuitoare, dar poate să afecteze calitatea vieții. Dar ce se întâmplă atunci când pielea arată normal la exterior, însă ne mănâncă totuși intens? Dacă nu aveți posibilitatea să mergeți la o clinică de specialitate, ar trebui să consultați medicul de familie. El este cel mai în măsură să decidă dacă ar trebui să vă adresați unor medici specialiști, mergând de exemplu la un internist sau la un neurolog. Mâncărimea este un semnal de avertizare al corpului nostru, care indică o boală subiacentă ascunsă, care nu a apucat să se declanșeze. Ea poate indica existența unor tulburări metabolice, cum ar fi diabetul, boli de ficat ori de rinichi. Mâncărimi ne pot provoca și unele boli neurologice, precum compresia nervoasă cauzată de un corp vertebral. Dacă ne mănâncă antebrațele, de vină ar putea fi anumite modificări apărute la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Dacă este ciupit un nerv care conduce stimulii senzitivi de la o anumită regiune a pielii la creier, acesta din urmă proiectează o senzație de mâncărime la nivel cutanat. Mâncărimea poate fi și un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi de exemplu unele antibiotice, antidepresive sau remedii împotriva hipertensiunii arteriale. Hormonii pot fi și ei responsabili de apariția mâncărimilor. Hormonii susțin metabolismul. Un dezechilibru hormonal poate să declanșeze și mâncărime, de exemplu, în cazul producerii unei modificări a funcției tiroidiene sau odată cu debutul menopauzei.
Ce progrese a făcut medicina?
Tocmai pentru că mâncărimea poate avea atât de multe cauze diferite, găsirea unui diagnostic seamănă uneori cu un joc de-a baba oarba. Astfel, poate dura mult până începem o terapie eficientă, care depinde întotdeauna de boala subiacentă și care poate așadar să varieze foarte mult.
Vestea bună pentru toate persoanele suferinde este că în prezent se desfășoară o mulțime de studii și sunt aprobate în permanență noi terapii. Oamenii de știință au început să investigheze cauzele mâncărimii abia în ultimii ani. Cercetătorii au descoperit multe mecanisme și, pornind de aici, au putut să propună terapii adecvate. Aproape lunar apar noi abordări și medicamente, care le oferă pacienților speranțe reale. În funcție de cauză, mâncărimea poate fi tratată cu substanțe active, care pot fi aplicate extern, și prin fototerapie cu raze ultraviolete, dar substanțele mesager care favorizează pruritul pot fi blocate și cu ajutorul injecțiilor și tabletelor. Psihoterapia poate oferi, de asemeni, un ajutor suplimentar.
De ce opțiuni dispunem?

Printre măsurile de bază recomandate se numără, în primul rând, îngrijirea pielii. Aceasta înseamnă să facem duș sau baie cu moderație și nu prea fierbinte, să folosim săpunuri cu o acțiune delicată și hidratantă, să ne uscăm pielea cu grijă și să o dăm în mod regulat cu creme sau loțiuni pentru refacerea lipidelor. În plus, e indicat să evităm contactul direct cu lucrurile care ne pot irita pielea, ca hainele din lână sau soluțiile de curățare. Ameliorarea stresului, de pildă cu ajutorul unor tehnici de relaxare, ne poate fi de asemenea de folos. Fiindcă situațiile de stres psihologic accentuat pot crește senzația de mâncărime. În cazurile acute, ne pot ajuta cremele calmante, cu ingrediente răcoritoare, cum ar fi mentolul. Acestea trebuie aplicate numai pe pielea nevătămată, pentru că altfel ne pot provoca o senzație de arsură. Pentru ca efectul răcoritor să fie mai puternic, puteți ține crema în frigider înainte de a o utiliza. Dar dacă mâncărimea este generalizată, înseamnă că aceste remedii pentru situații acute nu mai funcționează.
În ceea ce privește scărpinatul, acesta este un reflex greu de suprimat. Durerea plăcută pe care o provoacă calmează pentru scurt timp mâncărimea. Pentru a nu-și zgâria pielea cu unghiile, cei afectați pot încerca să se ciupească, să se frece sau să lovească ușor locul care-i mănâncă.
Ce este important să știm când suferim de neurodermatită
Semnele tipice sunt mâncărimea, înroșirea epidermei și pielea extrem de uscată, care pot fi deosebit de severe în timpul iernii. Dar simptomele pot fi ameliorate.
Un simptom tipic al bolii este pielea uscată, descuamată sau crăpată, care se simte prea întinsă sau ne mănâncă. La coate, în spatele genunchilor, pe ceafă, pe gât și pe față apar adesea eczeme. Neurodermatita nu poate fi vindecată, în schimb, simptomele pot fi ameliorate sau chiar prevenite.
Glicerină și uree
Scopul este acela de a ne stabiliza bariera cutanată îngrijindu-ne zilnic pielea – chiar și în perioadele în care nu avem probleme dermatologice. Mulți pacienți trebuie să fie deosebit de atenți în timpul iernii: frigul și aerul uscat al încăperilor încălzite au un efect nefavorabil asupra pielii afectate. Iarna ne lipsește și lumina solară, care susține producția de vitamina D. Mai ales în sezonul rece, ar trebui să evităm să facem prea multe dușuri sau băi, pentru că acestea contribuie în mod suplimentar la uscarea pielii. Important este totodată să folosim un gel de duș pentru refacerea lipidelor și să ne dăm după aceea cu cremă. Produsele cu un conținut ridicat de glicerină și uree leagă apa, stopând pierderea de umiditate din piele.
Alegerile vestimentare
Dacă privim lâna la microscop, observăm că aceasta pare formată din multe săgeți mici. Ele vatămă și mai mult pielea deja iritată și sensibilă. Este de preferat să nu purtăm puloverele din lână direct pe piele și să renunțăm la eșarfele făcute din acest material.
Ameliorarea simptomelor

Mulți pacienți suferă, în primul rând, de mâncărimi insuportabile. Scărpinatul agravează însă simptomele. Pe durata episoadelor acute de inflamație și mâncărime le sunt de folos preparatele pe bază de cortizon. Pentru zonele sensibile, cum ar fi fața și gâtul, sunt disponibile produse cu inhibitori de calcineurină. În cazul inflamațiilor moderate, ajută de asemenea cremele care conțin zinc sau ingrediente active din plante cu un ușor efect antiinflamator.
Cu începere din 2017, ne stau la dispoziție ca opțiune de terapie și medicamentele biologice – ceea ce reprezintă un progres major. Cortizonul trebuie utilizat doar pe termen scurt. Dacă acesta nu e de ajuns, se poate justifica o așa-numită terapie sistemică, cu medicamente biologice, care acționează asupra întregului organism. Medicamentele biologice pot stopa procesele inflamatorii. Ele ne pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.