Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Frumusețe medievală – Secrete păstrate în mânăstiri

• Știința monahală despre sănătate și frumusețe este un capitol fascinant al terapiilor naturiste. Multe din rețetele vechi de 1000 de ani sunt valabile și azi •

Căderea părului

Foto: Shutterstock

• Masaj cu sare. Împotriva pierderii părului, cau­zată de eczeme uscate și de alte anomalii ale pielii ca­pului, în mânăstirile franciscane se recomanda spă­la­rea, o dată pe săptămână, cu apă caldă, ur­mată de un masaj cu sare brută, timp de 15 minute, după care pielea capului se clătea bine. Șase trata­mente erau sufici­en­te pentru eradicarea com­ple­tă a eczemei, dar trata­mentul putea fi continuat la intervale mai mari, dacă per­soana credea că este ne­ce­sar. Acest trata­ment oprea că­de­rea părului. Celebra vin­de­că­toare germană Hil­de­gard van Bingen spunea: „Da­că fie­care ar folosi aceas­tă me­todă măcar oca­zio­nal, pro­cesul de chelire ar fi era­di­cat complet în în­treaga lume”.

• Cremă de măduvă. Un alt tratament care păs­trează pă­rul în condiții excelente: se va fierbe măduva scoasă din oase de vită, până când apa se evaporă aproa­­pe complet (cam 50% din volumul inițial). Pen­tru tratament se foloseau aproximativ 150-180 grame de măduvă. Substanța rezultată se strecura printr-o sită, păstrându-se numai măduva, care se ames­teca cu alcool pur și ajungea la con­sis­tența unei cre­me groase.

La început, capul se masează cu ulei de cuișoare, până când își face apariția o senzație de fierbințeală. Apoi părul se spală cu săpun cu sulf sau gudron. Părul se clătește bine, se usucă la aer (nu cu foenul) și se fricționează cu jumă­ta­te din cantitatea de măduvă. Capul se înve­lește de șase ori la rând cu un prosop fierbinte (acesta se schimbă imediat ce s-a răcit). În final, se pune pe cap o căciulă de lână, care se păstrează toată noaptea.

Dimineața, părul se unge cu ulei vegetal (de măs­line) și se perie cu o perie aspră. Făcut o dată la 1-2 săptămâni, tratamentul cu măduvă păstrează suple­țea și frumusețea părului și îi oprește căderea.

• Alcoolatură cu ceapă. Se prepară din 4 părți zeamă de ceapă, 6 părți infuzie concen­tra­tă de rădăcini de brusture (Agrimonia eu­pa­to­rium) și o parte coniac sau țuică. Soluția obți­nută se folosește la fricționarea pielii capului până la intrarea în piele. Întărește rădăcina părului și împiedică căderea acestuia.

• Ceapă rasă și pa­ra­fi­nă. Se rade o ceapă de apă, se amestecă picătură de picătură cu parafina, până ce se obține o masă densă. Se fricționează pielea capului.

• Șampon alcoolic de ou. Gălbenușul și albușul unui ou proaspăt se amestecă cu 1/2 cană cu apă caldă, în care se adaugă 30 grame de borax (salicilat). Separat, se dizolvă săpun ras în țuică diluată cu apă. Se amestecă bine oul cu țuica și se păstrează într-o sticlă închisă ermetic. Alcoolul trebuie diluat cam până la 20-23° din tărie.

Negi, alunițe, semne din naștere, pete

Leacuri contra negilor:

• Acidul acetic (astăzi se găsește în farmacii, în Evul Mediu se prepara în distileriile din mânăstiri). Se aplică mici picături pe fiecare neg. Se folosește pi­pe­ta, pentru a nu arde pielea dimprejur. Remediul se practică seara. Pacientul trebuie să aștepte până când acidul se usucă. În acest fel, negii dispar în câteva zile.

• Uleiul de ricin: este foarte eficient pentru dis­pariția negilor. Se masează, frecvent, zonele atinse. Este mai eficient dacă se aplică încălzit (să nu ardă).

• O foiță de ceapă se ține în oțet timp de 2 ore, apoi se pune pe neg, bandajându-l strâns. În câteva zile, negul va ieși cu rădăcină cu tot.

• Sucul de mere verzi aplicat pe negi îi usucă, și aceștia dispar.

• Se freacă negul cu cretă, apoi se pune pe el praf de cretă. Va dispărea în câteva zile. În timpul acestui tratament, negii nu se udă.

Remedii „simpatice”:

În mânăstirile ortodoxe din nordul Rusiei, negii erau tratați cu remedii „simpatice”, și oricât de ciu­date ar părea, ele aveau efect. Sunt atât de simple, încât merită să fie încercate, fie și numai din curio­zitate.

• Tăiați cu o foarfecă câteva paie de cereale sau câteva fire de iarbă. Apoi rupeți-le din ră­dă­cină pe cele rămase. Cu partea tăioasă, cres­tați negul de câte­va ori. Ulterior, îngropați ime­diat planta în pământ, cu rădăcina în sus. Ne­gii vor dispărea imediat ce paiele (sau iarba) vor putrezi în pământ. Acest remediu s-a dove­dit a fi foarte bun și în cazurile unor pete din naștere.

• Tăiați un cartof crud în două, aruncați una din jumătăți (în vechile calendare populare se mențio­nează că ea trebuie aruncată peste cap), frecați negul cu cealaltă jumătate (cu par­tea umedă), apoi îngro­pați-o într-un pământ uscat, încât cartoful să nu încol­țească. Imediat ce acesta se va usca în pământ, negul va dispărea.

• Faceți un nod cu o ață roșie și legați-o lejer în jurul negului, astfel încât ața abia să-l atingă. Lăsați-o câteva ore, apoi îngropați ața într-o grămadă de băle­gar sau într-un alt pământ umed. Negul va dis­părea imediat ce ața va putrezi, în aproxi­mativ 5 până la 15 zile. Acest remediu este efi­cace și în cazul unei „familii de negi”, care vor trebui legați fiecare în parte, după care se aruncă o privire peste ei. Metoda este valabilă și pentru alunițe și alte semne din naștere.

• Frecați negul cu o bucățică crudă de carne și îngropați carnea. A­ceas­ta se va dezgropa, iar procedeul se va repe­ta încă două zile, după care carnea se va îngropa defi­nitiv într-un pământ umed. Metoda va elimina negii în câteva zile. Leacul este foar­te cunoscut în întreaga Rusie, de secole, și se fo­lo­sește și azi.

Notă: Ori de câte ori negul sau o altă excrescență aflată pe piele își schimbă culoarea, apelați imediat la medic, deoarece fenomenul poate fi de natură can­ce­roasă.

Pistrui

Deși se consideră că în­de­părta­rea lor completă este aproape im­po­sibilă, tradiția monahală recur­gea la câteva remedii nevătă­mă­toa­re, care dădeau bune rezultate:

• Se va evita soarele pe cât posibil;

• Se aplică de două ori pe zi, pentru 20-30 de mi­nu­te, comprese cu apă rece, în care se pune 3% apă oxi­genată. După fiecare compresă, fața se unge cu ulei vegetal (măsline).

• Frecții cu ceai negru con­centrat, de două ori pe zi. Pistruii se văd mai puțin. O altă metodă este tinc­tura de castraveți rași, macerați în alcool diluat, timp de 12 ore. Se folosește la curățarea feței, de două ori pe zi.

• Când pistruii sunt concentrați pe nas, ceea ce se întâmplă foarte frecvent, se aplică foița interioară din ou, care se află imediat sub coajă. Un ou proaspăt se găurește cu atenție la ambele capete, conținutul se go­lește, iar pielița din interior, de sub coajă, se colec­tea­ză. Această foiță se aplică pe nas cu partea sa lipi­cioasă și se lasă să se usuce. Apoi se îndepărtează.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.