Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ANALIA SELIS: „Visul meu a fost inspirat de dragostea pentru tango”

În prima parte a acestui an, în lunile Februarie și Martie, Analia Selis, argentinianca natu­ralizată în România, își începe turneul național, pornind la drum prin 15 orașe. Intitulată „Ar­gentinissimo, rădăcini”, călătoria muzicală ara­tă, însă, că sângele apă nu se face și că prin el mai curg, încă, ritmurile folclorului latino-american. De altfel, pentru turneul de anul acesta, Analia Selis a ales un repertoriu dedicat integral țării ei de origine. Pentru realizarea acestui nou proiect, artista ar­gentiniană va concerta alături de doi invitați ori­ginari și ei din America de Sud: chitaristul Julio Santillán și pianistul Mariano Castro.

„Îmi doresc de foarte mult timp să prezint publicului meu acest concert. Vi­sul meu a fost inspirat de dragostea pen­tru tango și de prețuirea pe care o am pen­tru cei doi muzicieni argentinieni ex­traor­dinari, alături de care voi cânta. Julio Santillán (chitară) a venit pentru pri­ma oară în România în urmă cu 10 ani, când, alături de el, am făcut un pas esen­țial în cariera mea. O altă binecu­vântare în drumul meu artistic a fost apariția lui Mariano Castro (pian), care a ales să se și stabilească în România. Julio este un muzician de folclor latino-american și Mariano este muzician de tango. În această formulă de trio, ră­dăcinile mele culturale cele mai puternice – tango-ul și folclorul argentinian – se vor exprima pe sce­nă prin muzica pe care o vom împărtăși cu pu­blicul român”, declara interpreta.

Anul trecut, Analia Selis a sărbătorit 20 de ani de carieră artistică în România, unde a devenit cu­noscută după obținerea premiului al III-lea la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” (2004). Ea a fost apreciată mai întâi ca in­terpretă de pop latino-american, dar de 10 ani s-a dedicat în exclusivitate tangoului. Succesul proiectelor ei i-a adus numeroase invitații de-a cânta alături de ansambluri importante atât de la noi din țară, cât și din străinătate, și de a participa la festivaluri internaționale.

Pentru alegerea Analiei Selis, de-a păs­tra identitatea națională argentiniană și tra­diția tangoului chiar și în afara granițelor natale, Comitetul Interministerial Argen­ti­nian i-a acordat în 2022 distincția „Coun­try Brand Ambassador”.

Mariano Castro – a fost profesor la Conservatorul Muzical Melani, din Buenos Aires, și a susținut cursuri de master despre interpretarea tangoului în Argentina și în alte țări. Muzician complex, pianist, chita­rist, compozitor, orchestrator, Mariano Cas­tro s-a născut în Argentina, dar s-a stabilit în România în anul 2013, după ce s-a îndră­gostit de o româncă.

În calitate de interpret la pian și chitară, Ma­riano abordează diferite stiluri muzicale, alături de formații de tango, jazz, rock şi muzică clasică. Din 2008, face parte din gru­pul Narcotango, care rea­­lizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. În tripla sa calitate de interpret, com­pozitor și orchestrator, a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010), la categoria „Cel mai bun album de tango”. În 2016, el a devenit pianistul ansamblului ArgEnTango și a realizat un turneu națio­nal cu muzica lui Astor Piazzolla (proiect pentru care a scris toate aranjamentele muzicale). Mariano a colaborat cu muzicieni de prestigiu na­țional și internațional și a cântat alături de mai multe ansambluri mu­zicale românești, dar și cu toate orches­trele filarmonice din România.

În 2021, el a inițiat proiectul pe ter­men lung, de­dicat compozitorului ar­gen­tinian Astor Piazzolla, împreună cu Analia Selis, și în cola­bo­rare cu diferite orchestre din România.

Julio Santillán este compozitor de jazz și chitarist, născut în Tucumán, Ar­gentina. Absolvent al prestigioasei Uni­versități Berklee College of Music, este profesor la Universidad Nacional de San Martín și la Conservatorio Superior de Música – Manuel de Falla din Argen­tina.

În calitate de compozitor/aranjor, a produs muzică pentru filme documen­tare, teatru, înregistrări și spectacole live, pentru artiști din întreaga lume. Ca interpret, a susținut concerte și ateliere în Argentina, Columbia, Finlanda, Gre­cia, Canada, Spania, Italia, România, Belgia, Germania, Franța, Republica Cehă și în SUA și a realizat peste 40 de albume în colaborare cu muzicieni internaționali. Julio a colaborat și cu Orchestra Naționa­lă Radio din România. A publicat două cărți cu studii pentru chitară.

Alături de trupa J. S. Septet, al cărei lider este, a înregistrat opt ​​albume cu compoziții originale și a susținut concer­te pe scene cunoscute ale lumii.

Turneul „Argentinissimo, rădăcini” îi va purta pe cei trei argentinieni prin: Bucu­rești, Oradea, Bistrița, Sfântu Gheor­ghe, Craiova, Târgoviște, Brăila, Buzău, Slo­bozia, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Ba­cău, Suceava, Iași, Târgu Mureș, Brașov.

La București, Analia va prezenta două recitaluri, la Teatrul „Godot”, pe 2 Februarie și 8 Martie. Biletele s-au pus deja în vânzare în rețeaua iaBilet. Pentru mai multe detalii despre turneu și con­certele din țară, consultaţi pagina de web a artistei – analiaselis.com.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.