Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de casă contra gripelor și răcelilor

Deși mai avem doar puțin până în Martie, iarna se face că nu pricepe, ba și mai rău, asmute asupra noastră un nou val de răceli și de gripe, multe dintre ele, necunoscute. Ultima nădejde este tot la sistemul imunitar, de la care așteptăm ajutor. Ajutor, da, dar ajutor frățesc, natural, nu liste lungi de medicamente, care să ne ciuruie stomacul și buzunarul. Sfaturile pe care vi le oferim fac parte din experiența comună, tezaurizată în leacuri de sănătate, adunate în fiecare familie, de mame și de bunici. Dacă au fost bune acum 100 de ani, de ce n-ar fi de folos și astăzi? •

Apa fierbinte cu lămâie

Foto: Shutterstock – 3

Niciun cuvânt legat de răceală și gripă nu ne vine mai des pe buze când e vorba să dăm sfaturi de sănă­tate, decât vitamina C. Cum strănută cineva sau tușește, toată lumea îl îndeamnă să ia vitamina C. Mai ales iarna sau la trecerea dintre iarnă și primăvară ea este, cu adevărat, un remediu puternic. Pe vremea bu­nicii, când vitamina C nu se vindea ca pastile, la farmacie, în perioadele bântuite de răceli și de gripe se bea, preven­tiv, un litru de apă fierbinte pe zi, în care se adăuga o lămâie stoarsă. Se bea în două reprize, dimineața și după-amiaza, cu apă cât mai caldă posibil. Ne păzește de infecții, iar pe dea­supra ne sti­mulează ener­getic mai tare ca o cafea.

Pentru că drumul cel mai scurt ca vita­mi­na C să ajungă în corp este ingerarea ei cu un lichid, în afară de apă fierbinte, se re­comandă și ceaiurile de măceș, cătină și soc, îndulcite cu puțină miere. Beți rar, înghițitură de înghițitură, lăsând plan­tele și lămâia să-și facă efectul.

Fructe și legume cu vitamina C

În lunile friguroase de iarnă, mâncați în fiecare zi două portocale sau mandarine sau grepfruit. Cine nu suportă citri­cele, fiindcă produc arsuri, poate recurge la alternative: pătrunjel, varză albă sau varză roșie. Pen­tru că vitamina C se absoarbe rapid în corp, ea trebuie luată de mai multe ori pe zi. Nicio grijă. Excesul de vi­tamina C nu dăunează. În felul acesta se dezinfectează vezica și căile urinare. Numai cine e predispus la ulcer sau la for­marea de pietre la rinichi trebuie să se abțină.

Apărare cu varză acră

Pare greu de crezut, dar sistemul imunitar se dă în vânt după varza acră. E chiar firesc ca alimentele care ne plac să le placă și celulelor din care suntem, de fapt, compuși. Dependențele nu sunt doar chimice și biolo­gice, ci, cu sigu­ranță, și gustative, chiar dacă asemenea afirma­ții li se par oamenilor de știință (doar unora dintre ei) hazardate. Ti­pa­rul vieții se repetă identic de la macrocos­mos la microcosmos și e logic ca ceea ce place întregului să placă și părții. Deci, mâncați cu în­credere trei furculițe de varză acră pe zi. La fel ca iaurtul, varza acră favorizează dez­vol­tarea florei intes­ti­­nale, care întărește sistemul imunitar. Și varza acră conține cantități importante de vitamina C, în­tă­rin­­du-ne, mai ales iarna, când legumele proaspete lipsesc, contra stresului și a răcelilor. Cea mai sănătoasă e varza acră crudă. Cine o suportă doar gătită să n-o lase mai mult de 20 de minute pe foc. Dacă îi veți adăuga și un castravete murat și, separat, un pahar de suc de sfeclă roșie, veți fi păziți de toate neplăcerile iernii. (Așa se fereau de ră­ceală stră­moșii noștri în Ardeal.)

Băi cu aburi

Sauna ne apără con­tra schimbărilor de temperatură de la trecerea dintre iarnă și primăvară, întărindu-ne sis­te­mul imu­­nitar. În aburii fier­­binți ai saunei, circulația sângelui crește de șapte ori. Prin transpirație se elimină otrăvurile din corp și siste­mul vegetativ se liniștește. Fie­care saună este un antre­nament ideal pentru vasele de sânge. Mergeți o dată pe săptă­mână la saună sau faceți o baie de aburi, ca să transpirați. Important: beți după aceea, obligatoriu, 2-3 litri de apă plată sau ceaiuri.

Liniște și voioșie

Evitați gălăgia. Favorizați, în schimb, o atitudine pozitivă față de viață, dormiți suficient și râdeți cât se poate de des. Cum spuneam mai sus: ce ne place nouă le place și celulelor noastre, să râdă, de pildă, altfel nu se explică cum de se întărește sistemul imu­nitar, format din celule de apărare, prin râs? Râdeți, deci, cât mai des, și nu uitați să dormiți minimum 8 ore pe noapte. În timpul somnului, organismul luptă, concentrat și efi­cient, cu bacteriile și cu microbii.

Pe urmele preotului Kneipp

Un alt mijloc simplu pentru a ne apăra de răceală este apa fierbinte. O baie fierbinte de picioare seara (15 minute) sau un duș fierbinte dimineața (10 minute) fac minuni. Cine are timp poate să facă o baie fierbinte și sea­ra, înainte de a se culca, adăugând în apă ulei de eucalipt.

Călcatul apei în fiecare dimineață este încă o mă­sură de protecție contra răcelilor. Favorizează circulația sângelui și întărește sistemul imunitar. După ce ieșiți din apă, ștergeți-vă bine picioarele și încălțați-vă căl­duros. Dacă sunteți mai curajoși, puteți călca și zăpada: alergați un minut cu picioarele goale prin zăpadă cu­rată.

Dacă sunteți înconjurat de oameni răciți, spă­la­ți-vă pe mâini de mai multe ori pe zi și la fel și pe dinți. La final faceți gargară cu ceai de salvie. Puneți-vă de mai multe ori pe zi picături cu apă sărată în nas. Dacă totuși v-ați contaminat și simțiți primele semne ale răcelii, beți apă fierbinte cu lămâie de mai multe ori pe zi și faceți băi fierbinți la picioare.

Alimente fierbinți: hreanul

Hreanul combate virușii răcelii și bacteriile din căile respiratorii. Mâncați o vreme 50 g de hrean ras pe zi. Conține o mulțime de vitamine și microele­mente, dar mai cu seamă uleiuri aro­mate care ucid bacteriile și ciupercile. Hreanul ras se poate pune în supă, pe me­zeluri, pe pâinea cu unt. Ca să aibă efect, trebuie mes­tecat bine.

Alimente iuți

Printre alimentele care ne încălzesc în mod special și ne apără de frigul iernii se numără condimente ca usturoiul, chimenul, mărarul, ghimbirul, măghiranul și coriandrul, dar și legume ca ceapa și prazul. În medi­cina chineză, unul din alimen­tele prețuite ca fiind ex­trem de fierbinți când ajung în stomac este orezul nedecorticat. Toamna, iarna și primăvara, el ne apără de răcelile la plămâni, care pierd multă energie când afară e frig.

Killerii bacteriilor

• Dacă simțiți că răciți, diluați suc de coacăze negre cu apă caldă și faceți gargară de mai multe ori pe zi. Conține acid salicilic, care omoară virușii și bac­teriile din gât.

• Dacă aveți pe cineva în casă răcit, aprindeți fructe de ienupăr în vase mici. Fumul elimină virușii din aer. Și cuișoarele arse purifică aerul din încăperi.

• Vă încearcă o răceală? Faceți repede o cură de transpirație. Faceți seara o baie fierbinte la picioare, mâncați o farfurie de supă fierbinte cu mult usturoi sau ardei iute și culcați-vă în pat.

• Foarte eficient este și terciul fierbinte de lapte, care se prepară dintr-un sfert de litru de lapte în care se fierb două chifle, până ce se obține un terci. Ames­tecați-l cu furculița și aplicați-l pe piept, sub formă de cataplasme, punând deasupra un fular gros.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.