• Sângele circulă în corpul nostru pe o autostradă lungă de 100 de km. Ea are nevoie de cale liberă ca să poată funcționa. Obstacolele care o înfundă reprezintă un pericol uriaș. Cu cât sunt tratate mai prompt, cu atât efectele pentru sănătatea noastră vor fi mai bune. Pacienții care știu despre sine că au un risc crescut de înfundare a vaselor de sânge ar trebui să ia măsuri de prevenire •

Trombii (plachetele) sunt cheaguri sangvine formate în interiorul unei vene sau artere pe care o obturează. În mod normal, procesul de coagulare are un rol de protecție în cazul unei răniri, deoarece împiedică o pierdere prea mare de sânge. Totuși, uneori sângele se coagulează și fără o cauză anume. Un remarcabil medic german, Rudolf Virchow (1821-1902), a identificat factorii declanșatori ai trombozei deja în urmă cu peste 160 de ani, iar așa-numita „triadă a lui Virchow” a rămas valabilă până în zilele noastre. Ea incriminează: circulația sangvină deficitară din cauza lipsei de mișcare (de exemplu, în perioada de imobilitate de după o intervenție chirurgicală); existența unei leziuni în peretele unui vas de sânge (eventuală consecință a unui traumatism); accentuarea tendinței de coagulare a sângelui, ce poate fi provocată de administrarea anumitor medicamente sau de unele tratamente hormonale. „Persoanele la care se regăsesc unul sau mai mulți din acești factori prezintă un risc crescut de tromboză”, ne avertizează angiologii (medicii specializați în patologia vaselor sangvine și limfatice). „Trebuie urmăriți cu deosebită atenție în special pacienții cu antecedente familiale de tromboză și embolie pulmonară.”
În momentul când se confirmă prezența unui tromb, este necesar să se acționeze rapid. Anticoagulantele (sub formă de injecții, tablete sau capsule) vor evita creșterea în continuare a cheagului sau constituirea unora noi. Primejdioasă este mai ales posibilitatea ca fluxul sangvin să transporte trombul sau părți din el prin inimă în plămâni, unde poate fi blocată brusc o ramură a arterei pulmonare ce are o însemnătate vitală pentru respirație. Astfel ia naștere embolia pulmonară, o complicație care duce câteodată la decesul bolnavului. Cu cât cheagul este mai mare, cu atât avem de-a face cu o amenințare mai gravă. Embolia pulmonară nu se manifestă prin simptome caracteristice, ușor de recunoscut de la primul consult. Pacienții se plâng de obicei numai de dureri în piept, oboseală și dificultăți de respirație. De aceea, se poate întâmpla ca medicul să nu pună imediat diagnosticul corect. Însă, dacă dispneea se asociază cu umflarea unui picior, acesta este un simptom de alarmă care nu mai poate fi ignorat: un indiciu clar de embolie pulmonară, care trebuie să primească neîntârziat îngrijiri medicale.
Suferiți de tromboză? Deseori, simptomele sunt echivoce sau nici nu apar
• Sângele nu mai poate curge înapoi, în direcția inimii. Drept urmare, se umflă glezna, gamba sau piciorul în întregime.
• Tumefacția tensionează pielea, ceea ce poate fi foarte dureros.
• Întrucât sângele nu mai circulă corect, piciorul afectat este mai fierbinte decât ar fi normal.
• De obicei, simptomele se înrăutățesc atunci când stați în picioare sau așezați și cedează în poziția culcat.
• Sângele își caută un traseu ocolitor. Uneori apare de-a lungul tibiei o venă puternic reliefată, care se poate simți prin palpare. Ea reprezintă un avertisment dincolo de orice dubiu.
• Dacă stați pe scaun și lăsați piciorul să atârne, el se poate învineți.
Mituri

• Numai bătrânii se îmbolnăvesc de tromboză – Fals. Factorii declanșatori sunt aceiași și acționează la fel, indiferent de vârstă.
• Trombii se formează cel mai frecvent la nivelul picioarelor – Adevărat. Aici sângele curge cel mai lent, din pricina forței gravitaționale.
• În majoritatea cazurilor, embolia pulmonară este o afecțiune inofensivă – Fals. Pe continentul european, complicațiile emboliei pulmonare ucid în fiecare an jumătate de milion de oameni.
• Anticoagulantele se administrează pe o perioadă scurtă – Da și nu. Dacă factorul declanșator a fost stabilit cu exactitate, terapia va dura între trei și șase luni. Atunci când există riscuri suplimentare, ea trebuie continuată uneori ani întregi.
• Tromboza nu recidivează – Fals. Cineva care a suferit deja de tromboză are motive să se simtă amenințat tot restul vieții – în mod deosebit, în primii doi ani după sistarea medicației.
• Persoanele înalte au un risc mai mare de tromboză – Adevărat. Riscul unei obstrucții venoase crește proporțional cu înălțimea.
În ajutorul vaselor de sânge
Farfuria cu boabe
Cerealele integrale și leguminoasele încetinesc trecerea nutrienților din alimentele digerate în sânge, împiedicând astfel o creștere rapidă a glicemiei.
Prietenul sistemului vascular
Alicina prezentă în cățeii de usturoi reușește să prevină depunerile de pe pereții arterelor.
Uleiurile sănătoase
Uleiul de nucă și cel de rapiță conțin acizi grași Omega-3. Aceștia reduc inflamația vaselor de sânge, îndepărtând pericolul aterosclerozei.
Mesele cu pește
Somonul sălbatic, bibanul și cambula sunt pești cu carne mai puțin grasă și ajută la controlul greutății corporale.
Multe lichide
Cantitatea ideală: doi litri pe zi – apă și ceaiuri de plante sau de fructe.
5 factori de risc
Leziunile vaselor
Operațiile și fracturile pot provoca leziuni în pereții vaselor, care vor accentua tendința naturală de coagulare a sângelui.
Imobilitatea
Șederea îndelungată la pat pe durata unei boli grave, internarea în spital pentru o perioadă mai lungă sau chiar zborurile cu avionul pe distanțe mari fac ca sângele să circule mai lent, determinând creșterea riscului de tromboză.
Terapiile hormonale
Graviditatea, lăuzia, pilula contraceptivă sau preparatele cu hormoni prescrise în timpul premenopauzei schimbă compoziția sângelui, astfel încât el coagulează mai repede.
Stilul de viață
Surplusul de greutate corporală, fumatul și sedentarismul sunt periculoase: compoziția sângelui suferă modificări, circulația devine mai lentă, iar pereții vaselor de sânge se deteriorează.
Istoricul medical
Venele care au fost anterior obturate de un cheag sunt mai predispuse la o nouă tromboză. Vasele pe pereții cărora s-au format cicatrici nu mai permit sângelui să circule normal.
Unele situații impun o atenție specială
Graviditatea
Riscul formării de trombi sporește din cauza greutății în continuă creștere a sarcinii, ca și a modificărilor hormonale. În cazul când apare un cheag de sânge, medicii vor prescrie heparină. Această substanță activă este considerată sigură atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copil.
Contracepția
Anticoncepționalele care conțin estrogen măresc riscul de tromboză. Mai ales femeile cu o predispoziție ereditară către această afecțiune ar trebui să înlocuiască preparatele respective cu unele fără estrogen sau cu mijloace contraceptive mecanice (prezervative sau diafragme).
Sauna, dușul cald-rece
Alternanța fierbinte-rece constituie un antrenament util pentru vasele de sânge. Cu toate acestea, dacă ați suferit anterior de tromboză și doriți să mergeți la saună, ar fi mai bine să vă consultați înainte cu medicul dvs.
Călătoriile
Nu există studii care să fi demonstrat eficiența unor măsuri preventive, cum sunt ciorapii compresivi, exercițiile fizice și injecțiile care subțiază sângele. Medicii le recomandă totuși la plecarea în călătorii pe distanțe lungi, atunci când pacienții au mai suferit cândva de tromboză.