– Cum ne menținem vederea clară –
• Zi de zi, ochii noștri fac o treabă nemaipomenită! Merită din plin susținere și recunoștință. Deteriorarea funcției lor poate fi prevenită, ajutându-i să rămână sănătoși, până la adânci bătrâneți •

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar ei slujesc, înainte de toate, drept organe senzoriale ultraperformante. Ne permit să vedem clar de aproape, dar și să privim în depărtare. Pentru că avem câte doi, beneficiem de o vedere stereoscopică. Ochii transformă lumina în semnale electrice pe care creierul le procesează, transformându-le în imagini vizuale. Ori de câte ori îi ținem deschiși, ei se ocupă de o mulțime de lucruri. Dar sunt totodată extrem de sensibili. Ochii nu au voie să se usuce, cu toate că sunt expuși ba vântului, ba soarelui. Corpurile străine le pot provoca leziuni, care le periclitează capacitatea vizuală. Iar odată cu înaintarea în vârstă, ochii pățesc același lucru ca multe alte părți ale corpului – își pierd din funcționalitate. Dar anumite măsuri pentru protejarea ochilor pot fi luate încă din copilărie. Importantă e mai ales protecția solară, care ne permite să evităm expunerea directă la lumina acestuia și să prevenim daunele ulterioare, cum ar fi modificările nedorite apărute la nivelul retinei. Cristalinul copiilor este foarte clar și lasă să treacă multă lumină, dar el devine tot mai tulbure de-a lungul vieții. Protejarea ochilor și, implicit, a celulelor senzoriale ale retinei de razele solare este însă importantă la orice vârstă.
Ideal e ca vederea să fie verificată des, încă din copilărie
Când ajung la vârsta cuprinsă între doi ani și jumătate și trei ani, copiii ar trebui să fie duși la un control oftalmologic, chiar dacă nu prezintă simptome evidente iar părinții lor nu poartă ochelari. Scopul este depistarea din timp a unui potențial strabism latent și verificarea acuității vizuale a copilului. La copiii mici, un ochi mai slab poate fi stimulat prin anumite exerciții specifice, dar în adolescență este deja prea târziu. Dacă unii membri ai familiei suferă de strabism sau părinții poartă ochelari, este recomandată o examinare oftalmologică încă din primele șase până la douăsprezece luni de viață.
În plus, e important să ne spălăm pleoapele de două ori pe zi cu apă călduță. Atât la copii, cât și la adulți, acest obicei previne inflamațiile de la nivelul marginilor pleoapelor. Aceste inflamații apar atunci când cremele, particulele fine de praf sau machiajul se acumulează pe glandele sebacee de la marginea pleoapelor, dintre gene și globul ocular, și le blochează. Acest lucru poate duce, pe de o parte, la uscarea ochilor, deoarece aceste glande produc componenta lipidică esențială a filmului lacrimal. Pe de altă parte, porii se pot inflama, umflându-se în mod dureros, ca un coș. De aceea, este esențial ca dimineața și seara să ne curățăm delicat. Iar persoanele care apelează la machiaj, fard de pleoape, rimel și alte produse cosmetice trebuie neapărat să se demachieze bine în fiecare seară. Cei care se confruntă deja cu înroșiri și mâncărimi la marginilor pleoapelor sau cu apariția unor scuame la baza genelor, ar trebui să folosească dimineața și seara lacrimi artificiale și șervețele speciale pentru igiena pleoapelor, care se găsesc la farmacie.
La picăturile oftalmice care susțin filmul lacrimal trebuie să apeleze și cei care lucrează mult la calculator. Cei care fixează mult timp ecranul cu privirea clipesc prea puțin, astfel încât ochii lor sunt insuficient hidratați. Asta obosește ochii și afectează vederea, deoarece lumina se refractă altfel atunci când filmul lacrimal nu este uniform distribuit. Persoanelor care lucrează la birou li se recomandă, de asemenea, să le acorde periodic pauze ochilor, lăsându-și privirea să rătăcească pe fereastră, în depărtare. În plus, orice defect de vedere ar trebui corectat cu ajutorul unei perechi adecvate de ochelari.
E cât se poate de normal: vederea slăbește odată cu vârsta
Cu uscăciunea ochilor ne confruntăm mai frecvent pe măsură ce înaintăm în vârstă. Unul dintre motive este că pielea pleoapelor începe să se lase și nu mai poate să distribuie lichidul lacrimal la fel de uniform pe suprafața globului ocular în timpul clipitului. Ochii se irită rapid și în timpul iernii – când stăm afară, asta se întâmplă din cauza frigului și a vântului, iar când ne aflăm în interior, deoarece filmul lacrimal se evaporă mai repede din cauza aerului uscat generat de sistemul de încălzire. Specialiștii recomandă împotriva uscăciunii ochilor înlocuitori ai lacrimilor, cum ar fi cei care conțin acid hialuronic sau un procent de grăsime. Aceștia din urmă sunt din ce în ce mai utilizați în cazul ochilor uscați din cauza gradului ridicat de evaporare. Persoanele care întâmpină dificultăți în utilizarea picăturilor pentru ochi ar trebui să recurgă la spray-uri.
În jurul vârstei de 40 de ani, performanța ochilor începe să scadă. Capacitatea acestora de a se focaliza pe obiectele apropiate se reduce, deoarece cristalinul nu mai este la fel de elastic. Însă această prezbiopie, care poate fi compensată cu ochelari de citit, nu este singura schimbare care apare: vederea crepusculară se poate reduce la rândul ei. Pe măsură ce îmbătrânim, pupila se dilată mai greu în întuneric, astfel încât în ochi pătrunde mai puțină lumină. Lumina este absorbită și de cristalin, care devine tot mai tulbure, iar asta îngreunează într-o și mai mare măsură vederea, atunci când lumină e slabă.
Indiferent de vârstă, un control la oftalmolog este întotdeauna recomandat dacă ne confruntăm cu modificări ale vederii.
Medicii oftalmologi ne sfătuiesc, totodată, să efectuăm, cel târziu de la vârsta de 50 de ani încolo, un control oftalmologic preventiv. În funcție de constatările făcute, medicii stabilesc apoi la ce intervale ar trebui să revenim la un consult. Incidența unor boli comune care afectează ochii crește semnificativ începând cu cel de-al șaselea deceniu de viață.
Cataracta și glaucomul
În cazul cataractei, denumită popular albeață, cristalinul devine din ce în ce mai opac. Deși unul din doi oameni cu vârste între 52 și 64 de ani prezintă o opacifiere a cristalinului, iar între 65 și 75 de ani sunt afectați chiar nouă din zece, importantă în aceste cazuri este, pe lângă evaluarea oftalmologică, mai ales percepția persoanei afectate. Cataracta este ca părul cărunt. Mai devreme sau mai târziu, ea ajunge să afecteze pe toată lumea. Singura opțiune eficientă de tratament este intervenția chirurgicală. Nu trebuie neapărat să ne operăm, la fel cum nu e obligatoriu să ne vopsim părul cărunt. Dar în cazurile în care vederea este atât de afectată de opacifiere încât pacientul nu mai are, de pildă, voie să conducă mașina sau întâmpină dificultăți la citit, se recomandă în mod stringent înlocuirea pe cale chirurgicală a cristalinului opac cu unul artificial.
Glaucomul este o afecțiune mai rară, dar periculoasă. Boala este adesea asociată cu o creștere a tensiunii intraoculare, care afectează nervul optic și, implicit, vederea, fără ca persoana afectată să observe acest lucru și fără să existe posibilitate de recuperare. De aceea, este recomandabil ca, începând de la vârsta de 50 de ani, să ni se măsoare tensiunea intraoculară și să se verifice dacă nu cumva au apărut modificări la nivelul nervului optic. Dacă în familie există cazuri de glaucom, este bine să se efectueze un control chiar și mai devreme. Medicul decide apoi de la caz la caz cât de des trebuie să revină pacientul la consultație. „Dacă totul este în regulă, iar în familie nu există boli oculare, nu se impune un control anual.
Dacă suferim de afecțiuni cronice, e indicat să ne controlăm ochii
În schimb, printre cei care ar trebui să meargă cu regularitate la oftalmolog se numără, de exemplu, persoanele cu diabet sau cele care iau medicamente ce pot avea efecte secundare la nivel ocular. Între acestea sunt anumite pastile folosite la tratarea cancerului, a aritmiilor cardiace, a alergiilor sau a neurodermatitelor. Examinarea oftalmologică începe întotdeauna cu o discuție pe tema afecțiunilor preexistente sau a problemelor oculare din familie, urmată de testarea acuității vizuale a ambilor ochi. Oftalmologul examinează apoi ochiul folosind așa-numita „lampă cu fantă” și dilată eventual pupila cu ajutorul unor picături, pentru a cerceta retina. Întrucât pacienții nu pot conduce timp de circa șase ore după această procedură, ar trebui să vină la consult folosind transportul public sau să fie aduși de cineva cu mașina. Uneori trebuie să mergem neîntârziat la un consult oftalmologic, prezentându-ne de urgență la un cabinet sau la o clinică. O regulă de fier este că orice simptom care apare brusc și nu dispare trebuie examinat imediat. Vorbim, de exemplu, despre dureri oculare care apar dintr-o dată, despre pierderea rapidă a vederii care nu dispare în câteva minute, sau despre orbirea bruscă la unul sau ambii ochi. La baza acestor simptome pot sta tulburări circulatorii, a căror tratare este posibilă pe perioada unui interval scurt de câteva ore. O altă urgență o reprezintă apariția în câmpul vizual a unor fulgere, a unor puncte asemănătoare unui roi de musculițe sau a unor umbre care se extind și care arată ca un perete care crește sau ca o cortină care se lasă. Aceste simptome pot indica o hemoragie sau o dezlipire de retină.
Însă, în multe cazuri, ochii rămân funcționali toată viața – două organe senzoriale ultraperformante, care continuă să fie oglinda sufletului nostru, chiar dacă îmbătrânesc odată cu trecerea timpului.
Ce le face bine ochilor
Stilul de viață exercită o influență majoră asupra sănătății oculare. Importante sunt, de exemplu, aerul curat și somnul îndestulător, pentru că, atunci când ținem pleoapele închise, mușchii ochilor se pot odihni. Mai jos găsiți și alte sfaturi utile:
• Igienă: Curățați cu grijă ochii, de două ori pe zi, folosind – fie doar apă călduță, fie un produs de curățare cu acțiune delicată. Indiferent cât mult ați stat la petrecere, demachierea înainte de culcare este obligatorie pentru prevenirea porilor înfundați de la marginea pleoapelor și a formării unui ulcior. Ștergeți ochiul de la colțul său interior către tâmplă, folosind, de pildă, dischete demachiante din bumbac.
• Îngrijire: Cremele speciale pentru ochi conțin vitaminele A și E, mușețel, ceai verde, acid hialuronic sau colagen. Însă pe pleoapele sensibile ar trebui să ne dăm cu cât mai puține produse. Dacă totuși o facem, e bine să știm că pentru pielea sensibilă sau în cazul eczemelor oculare se recomandă creme cu formulă hipoalergenică (de exemplu, „Toleriane Dermallergo Augen”, de la La Roche-Posay). Pleoapele umflate dimineața își revin rapid cu comprese reci sau cu pernuțe răcoritoare cu gel ținute la frigider.
• Protecție solară: Ochii nu trebuie expuși direct la lumina solară, deoarece razele UV sunt la fel de dăunătoare pentru ei cum sunt pentru piele. De aceea, este indicat să purtăm ochelari de soare când lumina de afară e puternică. Ne poate fi, de asemenea, de folos, să ținem seama de eticheta UV 400, care indică faptul că lentilele filtrează razele ultravioletele cu lungimi de undă de până la 400 nm. Mai ales persoanele care poartă lentile artificiale după o operație cu laser trebuie să acorde o atenție constantă protecției UV.
• Ameliorarea unor simptome: Împotriva roșeții, a senzației de arsură și a lăcrimării ajută picăturile oftalmice care stabilizează filmul lacrimal (de exemplu, „Hylo Comod”). Cei care suferă de alergii sau de conjunctivite alergice pot utiliza preventiv picături speciale, în care se găsește ingredientul activ cromoglicat de sodiu (de exemplu, „Cromo-ratiopharm Augentropfen”).
• Stil de viață: Morcovii sunt buni pentru ochi, deoarece sunt bogați în betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, care este esențială pentru vedere. În general, alimentele care sunt bune pentru inimă sunt bune și pentru ochi. Ideală este o combinație de nutrienți, precum cea dintre vitamina A și DHA, care ajută la menținerea îndelungată a vederii normale, sau cea dintre zinc și seleniu, pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Pentru protecția retinei și a celulelor ei senzoriale, oftalmologii ne recomandă, de asemenea, să renunțăm la fumat.
Exerciții de relaxare pentru ochii obosiți
• Antrenament rapid pentru pauzele din timpul zilei •
Exercițiile simple efectuate cu regularitate pe parcursul zilei relaxează ochii, îmbunătățesc acuitatea vizuală și contribuie la prevenirea problemelor de vedere.
1. Pauză scurtă: Închideți ochii și petreceți-vă pur și simplu un minut, două, fără să vă uitați la ceva.
2. Masaj: Masați-vă cu vârful degetelor marginea osoasă a orbitelor timp de 20-30 de secunde, începând de lângă nas, continuând de-a lungul sprâncenelor și până la tâmple.
3. Palmați-vă ochii: Frecați-vă palmele între ele până se încălzesc, iar apoi așezați-le căuș deasupra ochilor închiși. Lăsați ochii să se odihnească în întuneric 20-30 de secunde.
4. Priviți pe fereastră: Cât timp lucrați la calculator, priviți cu regularitate pe fereastră, în depărtare, pentru a antrena mușchii oculari să se adapteze la distanțe diferite.
5. Tapotați zona din jurul ochilor: Închideți ochii și bateți ușor, cu degetul mijlociu și arătător, zona din jurul acestora.
6. Clipiți: Pentru a combate uscăciunea oculară e important să clipim regulat, mai ales când lucrăm.
7. Căscați: Căscați cu maxilarul larg deschis. În acest fel, este stimulat reflexul de lăcrimare, iar ochii sunt hidratați. În plus, bateți ușor cu vârful degetelor zona din jurul ochilor și maxilarul timp de un minut, pentru a relaxa mușchii și a îmbunătăți circulația.
Primul ajutor pentru ochi
O putem păți cât ai clipi! În cazul unor leziuni oculare cauzate de un corp străin sau al unor arsuri chimice provocate de substanțe alcaline, acizi sau adezivi, trebuie acționat imediat. Specialiștii ne fac următoarele recomandări:
• Corp străin în ochi: Dacă în ochi ne intră, de exemplu, așchii de sticlă sau metal, nu trebuie sub nicio formă să îi frecăm. În principiu, corpurile străine nu trebuie îndepărtate de persoane neavizate. Dacă e cazul, acoperiți ochiul afectat cu un pansament steril și mergeți de urgență la un oftalmolog sau la spital.
• Arsuri produse de acizi, substanțe alcaline sau adezivi: Clătiți imediat ochiul cu apă curată, stând de preferință întinși. Folosiți-vă degetele pentru a vă ține pleoapele deschise și turnați apă de la o distanță de aproximativ zece centimetri, din colțul intern al ochiului spre exterior. Mergeți cât mai rapid la un oftalmolog!
• Lovituri: V-a lovit o minge în ochi? Aplicați cu grijă o compresă rece, timp de 15 minute – umflătura și durerea se vor reduce.