• Cu această problemă sunt bine familiarizați în special bărbații în vârstă: noapte de noapte, se trezesc în repetate rânduri din cauza nevoii frecvente de a urina, provocată de mărirea benignă a prostatei. Alții, între care se numără adesea și bărbați mai tineri, suferă de prostatită, adică de o inflamație a prostatei. O cură cu plante medicinale și remedii homeopate, efectuată în mai multe etape, poate veni în ajutorul celor afectați •
Cură holistică pentru adenomul de prostată

Când prostata (glanda prostatică) este mărită, fără a fi afectată de cancer (afecțiune denumită în temeni medicali, „hiperplazie benignă de prostată” (HBP), mulți bărbați simt mult mai frecvent și mai stringent ca în tinerețe nevoia de a merge la toaletă, atât ziua, cât și noaptea. Alții n-au aproape nicio problemă. Pentru că simptomele pot fi acute sau slabe, în funcție de direcția în care a crescut prostata. Dacă ea crește către exterior, simptomele întârzie să apară. Însă dacă ea se mărește înspre colul vezical, jetul de urină își pierde din forță, urinarea durează mai mult, iar vezica nu se golește complet, ceea ce duce la nevoia mai frecventă de a urina. În timp, poate apărea și o iritație a prostatei, urmată de dureri la urinare. Cu probleme la prostată se confruntă, statistic vorbind, aproximativ unul din doi bărbați trecuți de 50 de ani. În rândul bărbaților de 80 de ani, doar la foarte puțini nu se manifestă modificări ale acestei glande.
Când apar primele simptome, poate fi de folos un plan etapizat de autotratament, o modalitate care și-a dovedit deja efectele, reducând simptomatologia, în cazul multor bărbați. Ea constă într-o alimentație care-i face bine prostatei, o combinație de masaj prostatic și plante medicinale. Dacă această cură nu dă rezultate, puteți utiliza, în locul plantelor, medicamente homeopate. Important de știut este că, cu cât se începe mai devreme terapia, cu atât este mai simplă și mai promițătoare.
Un aspect fundamental: o alimentație bună pentru prostată
Cei care consumă din abundență legume și pește, însă doar puțină carne sau grăsimi animale, au făcut deja un prim pas fundamental pentru a-și îngriji prostata și a o menține într-o bună stare de funcționare.
Un sfat oferit de specialiști e ca pacienții să consume zilnic cel puțin două mere, precum și 100 de grame de nuci și 100 de grame de pește de mare. În plus, e recomandabil să folosiți la gătit ulei de semințe de dovleac.
Masaj prostatic și palmier pitic
Un alt punct al tratamentului include un masaj zilnic al prostatei, în care se aplică o presiune ușoară asupra perineului, adică zona dintre scrot și anus. În cazul adenomului de prostată, masajul se face cu substanțe încălzitoare, care stimulează circulația, precum uleiul de cătină, de arnică, de floarea-soarelui sau de soia, pentru a înmuia treptat partea întărită a prostatei și a reduce astfel simptomele. Și în cazul mersului pe bicicletă, în special cu o șa îngustă, la fiecare mișcare de pedalare se exercită o presiune alternantă asupra prostatei, iar asta acționează ca un masaj. În unele cazuri, mersul pe bicicletă e suficient pentru a contribui la o micșorare a prostatei și, implicit, la o reducere semnificativă a problemelor de urinare.
O cură de patru săptămâni cu extract de palmier pitic completează tratamentul. Fructele acestei plante originare din America de Nord conțin un ulei gras, care determină un flux urinar mai bun și o golire mai eficientă a vezicii. Potrivit studiilor, acest efect este dovedit mai ales în cazul utilizării pe termen scurt. Pe termen lung, palmierul pitic nu aduce îmbunătățiri semnificative. Multe probleme de prostată se ameliorează după administrarea ceaiurilor de pufuliță, în combinație cu remedii homeopate.
Ajutor neinvaziv în caz de prostatită
Dacă urinarea e însoțită de senzația de arsură și apar dureri în zona pelvisului, acestea pot fi simptome ale prostatitei, adică ale unei inflamații a prostatei. Ea este însă foarte rară și afectează în special bărbații mai tineri, aflați în cea mai activă perioadă din punct de vedere sexual. Masajul zilnic al prostatei poate fi și în acest caz de ajutor, utilizând însă de această dată, un ulei răcoritor, cum ar fi cel de cocos, alge, avocado, susan sau luminiță. După masaj, pe zona perineului ar trebui aplicat, timp de 15 minute, un pachet cu cuburi de gheață.
Ca tratament pe bază de plante, s-a dovedit eficientă combinația dintre extractul de palmier pitic și urzică (de exemplu, Prostagutt duo, de la Schwabe). Palmierul pitic, utilizat în diluții homeopatice, ajută în special bărbații mai în vârstă, care suferă de prostată mărită și inflamată și care aproape că nu mai pot urina. Pacientul ia la început câte cinci granule de Sabal serrulatum D4 sau D6, la fiecare 15-30 de minute. Administrarea seleniului poate fi de asemenea de ajutor. Acest oligoelement are un efect pozitiv asupra mucoasei inflamate a prostatei și se regăsește, de exemplu, în Prosta-Aktiv Spezial-Tonikum (de la Salus).
Plante care ajută împotriva prostatei
Extractele din semințe de dovleac, fructe de palmier pitic și rădăcină de urzică își exercită efectul fitoterapeutic, atât sub formă de remedii individuale, cât și în preparate combinate. Medicul sau farmacistul vă pot ajuta să alegeți produsul potrivit în ceea ce vă privește și să vă clarificați orice nelămurire legată de dozarea corectă. Toate cele trei plante medicinale reduc frecvența urinării, scurgerile unor picături de urină pe parcursul nopții sau cantitatea de urină care rămâne în vezică – însă în moduri diferite:
• Uleiul de dovleac și extractele din palmier pitic influențează cantitatea de dihidrotestosteron, care este prezent în concentrații crescute în prostată, atunci când aceasta este mărită.
• Substanțele active din urzică reduc metabolismul estrogenilor, care joacă, de asemenea, un rol în mărirea prostatei.
Cancerul de prostată se dezvoltă lent
Chiar și cei care nu observă în cazul lor semne ale unei afecțiuni a prostatei ar trebui să meargă la controale preventive și să își verifice cu regularitate prostata la medicul de familie, începând cu vârsta de 40 de ani, pentru că uneori se întâmplă ca simptome ușor de trecut cu vederea să fie cauzate și de cancerul de prostată. Un asemenea carcinom se dezvoltă de obicei lent, pe parcursul deceniilor, motiv pentru care nu se impune întotdeauna o operație radicală, ba chiar dimpotrivă. Oncologul american Dr. Friedrich Douwes a demonstrat prin mai multe studii că îndepărtarea chirurgicală a unei tumori limitate la nivelul prostatei nu prelungește neapărat speranța de viață, care este, oricum, foarte mare în majoritatea cazurilor. Prin urmare, dacă vi s-a descoperit o tumoră la prostată, solicitați o a doua sau chiar o a treia opinie, de preferat de la un medic care nu recomandă imediat intervenția chirurgicală, ci ia în considerare terapii complementare. Dr. Douwes consideră pe deplin justificate alternativele cum ar fi expectativa și supravegherea controlată.
Date despre prostată
• Anatomie: Glanda de aproximativ patru centimetri, în formă de nucă, este situată chiar sub vezica urinară și înconjoară uretra ca un inel. Partea posterioară a prostatei se învecinează cu rectul.
• Funcție: Prostata produce o parte a lichidului seminal, care transportă spermatozoizii, și proteina PSA (Antigen specific prostatic), care ajută la subțierea lichidului seminal, pentru a facilita mobilitatea spermatozoizilor. În zona prostatei se intersectează atât căile urinare, cât și cele seminale: atunci când vezica urinară e pe cale să elimine urina prin uretră, mușchii prostatei blochează temporar canalul deferent, care transportă sperma. În timpul orgasmului, musculatura prostatică permite ejacularea și închide orificiul vezicii urinare pe durata acesteia.
În caz de inflamație, ajută uleiul de luminiță, cu efect răcoritor, iar în cazul măririi prostatei, este indicat un masaj cu substanțe încălzitoare.