• La 20 de grade în Martie, vremea arată că e pusă pe glume proaste. Vai de bătrâni, de oamenii meteosensibili și de cei cu boli cronice. Și pentru că medicina oficială nu are încă soluții, speranța noastră e în tratamentele naturale, pe cât de vechi, pe atât de sigure •

Meteosensibilitatea este pre-existentă în fiecare dintre noi. Este suficient să fim supuşi la o cantitate mai mare de stres, să fim sedentari în exces sau să facem greșeli de stil de viaţă, pentru a începe să suferim de această maladie prea puțin cercetată. Iar la capitolul simptome, meteosensibilitatea bate pur şi simplu orice record din punct de vedere al diversităţii: dureri de cap, dureri articulare, tulburări de ritm cardiac, pusee de , episoade depresive… Se poate face ceva concret? Studii recente realizate în Germania ne avertizează că meteosensibilitatea ne scurtează viața cu 7 ani.
Terenul uman
„Terenul” uman pe care este resimțită boala meteo este principala problemă. Am devenit asemenea unei plante de seră, tot mai sensibili, în sens negativ, la ce se întâmplă în mediul ambiant. Şi trebuie spus că această „sensibilitate dobândită” la variaţiile vremii le era cu totul necunoscută bunicilor noştri. Ce s-a întâmplat cu noi, oamenii moderni, de ne-am schimbat atât de mult în doar două generaţii? În primul rând, am pierdut contactul cu natura, cu succesiunile anotimpurilor, cu bucuria ploilor de primăvară, cu dogoarea plăcută a soarelui ori cu atingerea uşor dureroasă, dar înviorătoare, a vânturilor. Apoi, ne-am intoxicat lent şi sigur cu sugestii negative, aproape omniprezente în societatea actuală şi care ne otrăvesc subconştientul, făcându-ne, apoi, extrem de receptivi la orice stimul. Mai exact, am devenit mult mai temători, anxietatea în diferite grade fiind caracteristică tot mai multor oameni din societatea noastră. O anxietate întreţinută puternic, mai mult sau mai puţin conştient, de către mijloacele media, care şi-au făcut din schimbările climatice un subiect de prim ordin, prezentându-le în culori apocaliptice. După ce un om obişnuit priveşte seară de seară, de zeci şi sute de ori, câmpuri pârjolite, copaci smulşi din rădăcini, tornade, şuvoaie care mătură totul în cale, nămeţi cât casa sau oameni ucişi de fulgere, rezultatul este o stare de stres extrem de intens, care evoluează spre stări de teamă fără un motiv aparent. Şi aşa apare o neliniște cronică care, fireşte, se activează foarte puternic odată cu capriciile vremii. Ce e de făcut împotriva anxietăţii? În primul rând, să avem grijă de igiena… mentală, să ne cruţăm subconştientul de sugestiile negative din exterior. Concret, dacă nu doriţi ca fiecare schimbare bruscă de vreme şi fiecare fenomen meteo extrem să vă dea peste cap viaţa emoţională, încercaţi să puneţi în practică câteva măsuri de igienă mentală:
• Nu vă uitaţi la televizor mai mult de jumătate de oră – maxim o oră pe zi, deoarece uitatul prelungit la televizor sensibilizează excesiv psihicul şi îi dă o receptivitate mediumică la stimulii perturbatori, inclusiv la stimulii climatici.
• Rămâneţi doar timpul strict necesar în faţa calculatorului.
• Petreceţi-vă cât mai mult timp în aer liber, în linişte, eventual făcând mişcare, lucrând în grădină, plimbând un animal de companie etc.
• Încercaţi să vă formaţi propria imagine despre lucrurile care vă interesează şi nu lăsaţi pesimiştii să vă dea impresia că totul în jur este un dezastru.
• Creaţi-vă un obicei ca în orice moment dificil să identificaţi măcar trei laturi bune ale situaţiei prezente, care vor deveni apoi puncte de sprijin pentru a ieşi din impas.
• Acordaţi o grijă deosebită odihnei, relaxării şi mai ales somnului, care este un subiect extrem de important, alături de igiena mentală. De fapt, somnul este aspectul cel mai sensibil din fiziologia noastră la schimbările meteo, iar astfel se creează adesea un cerc vicios: fenomenele meteo produc diverse forme de insomnie, iar în absenţa somnului devenim tot mai vulnerabili la fenomenele meteo. Ce este de făcut? Iată, în continuare, şi câteva soluţii practice pentru un somn bun, chiar şi în condiţii meteorologice care în mod obişnuit ar putea să ne tulbure odihna:
• Contra insomniei produse de temperaturile ridicate – se bea cu jumătate de oră înainte de culcare o cană cu infuzie combinată de salvie şi de mentă. Preparatul este răcoritor şi elimină transpiraţia nocturnă abundentă, care duce la trezirea în timpul nopţii. O altă soluţie este aerul condiţionat, cu condiţia ca acesta să fie pus în funcţiune cu 5 ore înainte de culcare, pentru a răci camera, aşa încât în momentul somnului, aparatul de climatizare să poată fi oprit, pentru a nu produce alte probleme de sănătate.
• Contra insomniei produse de presiunea atmosferică scăzută – un leac ale cărui virtuţi au fost adesea constatate în practică este respiraţia abdominală profundă (care foloseşte lobii inferiori ai plămânilor), câte 10 execuţii înainte de culcare. Se pare că respiraţia abdominală făcută lent, regulat şi silenţios (fără zgomot) este foarte eficientă pentru calmarea psihicului. Suplimentar, înainte de culcare, se consumă două capsule cu extract de floarea pasiunii, care are efecte calmante foarte bune, inducând un somn lin şi limpede.
• Contra insomniei produse de (iminenţa unor) turbulenţe atmosferice – există persoane la care insomnia este un mijloc de avertizare a organismului pentru fenomene meteo extreme, cum ar fi furtunile, căderile masive de precipitaţii etc. Și în cazul acestui tip de insomnie, se recomandă un tratament cu capsule de passiflora, din care se iau câte 1-2 înainte de culcare. Suplimentar, se recomandă aromatizarea camerei de somn cu ulei volatil de brad sau de pin.
Adaptarea climatică prin cura de teren
Cura de teren se face de măcar trei ori pe săptămână şi constă într-o plimbare în pas cât de vioi puteţi, aşa încât nici inima să nu fie suprasolicitată inutil şi nici starea emoţională să nu devină prea surescitată. Cel mai bun moment pentru a face cura de teren este dimineaţa, între orele 7 şi 9.30, iar cel mai bun loc este în parc, pe o stradă retrasă şi cu verdeaţă sau, dacă este posibil, în pădure. Important este ca această cură să se facă în fiecare săptămână, mai ales la trecerea dintre anotimpuri, când organismul este mai solicitat ca de obicei. Prin aceste plimbări, făcute fie pe ploaie, fie pe soare, se pune în mişcare o facultate extrem de importantă: autoreglarea. Organismul recepţionează schimbările de temperatură, de umiditate, de circulaţie a aerului în timpul curelor de teren şi are timp să-şi adapteze finele mecanisme ce coordonează activitatea cardiacă, respiratorie, nervoasă etc. Această cură de teren este foarte bine completată de respiraţia controlată, care presupune o inspiraţie şi o expiraţie cât mai lentă şi profundă, folosind întreaga capacitate pulmonară. Zilnic este recomandat să se facă 50 de respiraţii complete succesive, lente şi regulate, cât mai relaxate, menite să stabilizeze ritmul cardiac, să crească în mod natural capacitatea de efort, să ajute la dobândirea unei stări de calm interior.
Balneoterapia
Se adresează în mod special persoanelor la care meteosensibilitatea se manifestă prin dureri articulare şi musculare. La foarte mulţi reumatici, corpul funcţionează ca un barometru. Fiecare schimbare de vreme, în special atunci când aceasta se răceşte sau devine umedă, este anunţată, uneori cu multe zile înainte, de dureri puternice. Uneori, durerea şi inflamaţia articulară date de meteosensibilitate sunt atât de intense, încât se diminuează doar cu calmante de sinteză puternice, putând conduce chiar la anchilozarea temporară a unor articulaţii. Cum poate fi combătută această neplăcere? Din experienţa de până acum, cel mai bun remediu preventiv cunoscut este cura balneară. În staţiunile noastre cu apă sulfuroasă (Herculane, Pucioasa, Govora, Călimăneşti, Olăneşti etc.) ori clorurosodică (Techirghiol, Mangalia, Amara, Sărata Monteoru etc.) se pot face cure intensive, sub îndrumarea specialiştilor din bazele de tratament, cure ce cuprind băi terapeutice, cultură fizică medicală, curenţi diadinamici şi interferenţiali, tratamente interne cu ape minerale, masaj etc. În practică s-a observat că o cură de 18 zile făcută într-o asemenea bază de tratament conferă ulterior, pe o perioadă de aproximativ un an, o binevenită imunitate la durerile articulare declanşate de meteosensibilitate.
Sportul
Această terapie este recomandată mai ales meteosensibililor care, la venirea valurilor de frig sau atunci când cerul este întunecat şi plouă, devin pesimişti, astenici, cu tendinţe spre depresie. În cazul lor, un sport ceva mai intens, eventual de echipă, precum şi munca în aer liber, pe perioade lungi de timp, este un adevărat elixir. Terapia prin sport nu presupune doar o plimbare lejeră, ci chiar un efort fizic susţinut, suficient de intens, aşa încât să determine scoarţa cerebrală să secrete acele substanţe care ne fac fericiţi, încrezători, optimişti, cu poftă de viaţă. Aceşti hormoni ai fericirii, secretaţi atunci când facem sport, sunt adevărate antidoturi naturale la tristeţile şi melancoliile produse de vremea mohorâtă.
Plantele adaptogene
Sunt ierburi de leac extraordinar de eficiente pentru „întărirea” corpului şi a psihicului, pentru confruntarea cu factorii de mediu stresanţi, inclusiv cu factorii climatici.
• Ginsengul chinezesc (Panax ginseng) – este un excelent tonic psihic şi fizic, care ne menţine în formă şi atunci când vremea are capricii. Se recomandă curele de 4-8 săptămâni, timp în care se ia pulbere de ginseng ambalată sub formă de capsule. Este mult mai eficientă decât dozele cu extract în sirop de zahăr (foarte diluate de obicei). Zilnic, se iau 2-4 grame de pulbere, pe stomacul gol. Este un remediu recomandat mai ales persoanelor meteosensibile, care reacţionează negativ la valurile de frig, la vremea ploioasă, la vremea închisă.
• Talpa-gâştei (Leonurus cardiaca) – este cel mai bun remediu pentru cei sensibili la căldură. Este un adevărat protector pentru sistemul nervos, pentru inimă şi pentru sistemul cardiovascular în general, care sunt cele mai expuse în timpul sezonului cald, atunci când soarele puternic şi temperaturile ridicate produc tulburări din cele mai diverse. Se administrează extractul din această plantă, câte 400-600 mg pe zi, în cure de 1-3 luni. Dacă la încălzirea vremii vă confruntaţi cu pusee de hipertensiune, cu tulburări de ritm cardiac, cu insomnie sau stări de anxietate, extractul de talpa-gâştei este remediul perfect, deoarece are efecte calmante, reduce şi stabilizează tensiunea arterială, îmbunătăţeşte somnul şi alungă stările de nelinişte sau panică.