• Schimbarea bruscă a vremii, de la minus 5 grade, la aproape plus 20, ne pune la grea încercare organismul. Stările de amețeală și greață ne taie cheful de primăvară. Din fericire, există remedii naturale simple, care ajută la ameliorarea rapidă a răului •
Ghimbir: ajutor picant

Rădăcina aromată de ghimbir nu este doar un condiment gustos, ci și un remediu eficient pentru alungarea stării de greață, datorită substanțelor iuți și a uleiurilor esențiale pe care le conține. Pentru a vă reveni rapid, curățați o bucată de ghimbir, tăiați-o felii și mestecați-o dar fără a o înghiți. O altă variantă e să turnați 250 ml de apă clocotită deasupra feliilor, să acoperiți ceaiul și să-l lăsați 10 minute la infuzat, iar apoi să-l beți cu înghițituri mici. Ghimbirul nu trebuie folosit în ultimul trimestru de sarcină, deoarece poate genera contracții.
Menta: alinătoare
Ceaiul de mentă se găsește în aproape orice gospodărie, deoarece este un remediu de încredere pentru reglarea digestiei. La rândul său, siropul de mentă nu este doar revigorant, ci are de asemenea un efect calmant asupra stomacului. Pentru a-l prepara, puneți într-un litru de apă 3 pumni de frunze de mentă, 2 lămâi bio și 1 kg de zahăr și lăsați o zi la macerat. Dați apoi amestecul într-un clocot, strecurați și mai lăsați-l o dată să dea în fiert. Turnați imediat siropul în sticle curate și păstrați-l la rece, într-un loc ferit de lumină. Când aveți nevoie, diluați cu apă o cantitate mică de sirop și beți încet.
Anghinarea: favorita vezicii biliare
Cinarina, o substanță amară care se găsește în anghinare, stimulează producția de sucuri digestive, în special la nivelul vezicii biliare. În cazul unui deficit de acizi biliari, digestia grăsimilor este îngreunată, ceea ce poate duce la greață și vărsături. Substanțele care se găsesc în anghinare pot ajuta totodată la prevenirea formării calculilor biliari, la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și la reglarea nivelului glicemiei după mese. Prin urmare, am face bine să includem cu regularitate anghinarea în meniul nostru. Alternativ, putem apela la sucul natural de anghinare, cum este cel de la Schoenenberger, sau la un extract de anghinare, cum e cel produs de Dacia Plant.
Anason: semințele care alungă greața și amețeala
Fie că-l consumăm ca atare ori în combinație cu fenicul și chimen, anasonul reduce greața și starea de amețeală. Există preparate de-a gata, precum drajeurile sau pastilele de supt pe bază de anason, dar și infuziile sunt eficiente. Zdrobiți ½ linguriță de semințe de anason într-un mojar, pentru a elibera uleiurile esențiale, și turnați deasupra 150 ml de apă fierbinte (dar nu clocotită). Acoperiți și lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați și beți cât e cald. Doza zilnică recomandată este de două căni.
Tinctură pentru confort gastric
Zdrobiți într-un mojar câte 1 linguriță de semințe uscate de fenicul și chimen, flori de mușețel, frunze de mentă și roiniță. Puneți amestecul într-un borcan cu capac înșurubabil (de 200 ml) și turnați deasupra alcool (38-40%) până când plantele sunt complet acoperite. Lăsați 5 zile la macerat, într-un loc luminos, apoi strecurați tinctura și turnați-o într-o sticlă închisă la culoare. Tinctura are o valabilitate de un an. Puteți lua, de maximum 4 ori pe zi, câte 5 picături diluate într-o linguriță de apă, lăsându-le să acționeze în gură, timp de 30 de secunde, înainte de a le înghiți.
Gustări crocante
Când ne e greață, credem în general că nu ar trebui să mâncăm deloc, ca să nu ni se facă și mai rău. Însă greața poate fi provocată și de astenia de primăvară sau de faptul că nu am mâncat suficient. O gustare crocantă poate ajuta chiar și în cazul răului de mașină și al stărilor de vertij. Alimentele uscate și bogate în amidon, cum ar fi pâinea prăjită, biscuiții sărați sau sticksurile, pâinea uscată sau turtele crocante, sunt de obicei bine tolerate. Luați îmbucături mici și mestecați încet.
Mușețelul: un leac consacrat
Ceaiul de mușețel este alegerea potrivită, în special în cazul grețurilor cauzate de stres și însoțite de neliniște interioară, deoarece calmează în egală măsură psihicul și stomacul. Efectul său calmant ameliorează de asemenea crampele abdominale. Pentru a prepara un ceai, turnați 200 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de flori uscate de mușețel, acoperiți și lăsați 10 minute la infuzat. Apoi strecurați și beți cu înghițituri mici. Alternativ, puteți mesteca timp de câteva minute 3-4 flori de mușețel, iar apoi să le înghițiți. Mușețelul se numără, de asemenea, printre ingredientele picăturilor orale Gastro sau Iberogast, care pot ajuta la ameliorarea diverselor probleme digestive.