Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Fast food și circ

Toată lumea vorbește, din Obor până în Piața „Micro III” din Turda, trecând prin conferințele din Capitală pe teme de industrie alimentară, despre ultimele raiduri filmate prin bucătăriile țării de faimosul Cristian Popescu „Piedone”. Nu s-a terminat bine „thriller”-ul psihologic al prezidențialelor, cu Călin Georgescu în prim-plan, că TikTok-ul e acaparat de un „western spaghetti” (la propriu), cu sosia de la studiourile RomâniaFilm a lui Bud Spencer în rol principal. Sigur, „Piedone” nu-i celebru de ieri, de azi. Avea sute de mii de urmăritori încă de pe când căina bunicuțele prin piețe ori se lua, teatral, de tarabagiii din Sectorul 4. Vârful de popularitate a fost acum aproape un deceniu, când clubul Colectiv, din sectorul pe care Piedone îl conducea împreună cu câte rude și relații a reușit să-și infiltreze în subordine, a luat foc, lăsând în urmă zeci de morți și un vraf de avize de funcționare semnate tocmai de vedeta momentului.

Luat atunci la întrebări de oamenii legii, marele justițiar a ales cartea victimizării, una câștigătoare, câtă vreme i-a adus revenirea pe scena politică imediat după ieșirea din închisoare. Scandaluri de integritate când conducea Sectorul 4: cazul Colectiv – câștigarea Sectorului 5 în 2020 – închisoare între 2022 și 2023 – eșec la Primăria Capitalei și la parlamentare în 2024, pe listele PSD – șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – un traseu demn de anii ’90, suficient să ne arate câte mai sunt de schimbat într-o Românie pe care unii o vor, oricum, întoarsă înainte de ’89, când „Piedone” era mare șef de complex hotelier pe Litoral…

Lumea se îngrozește, pe bună dreptate, când vede recipiente pline de mizerie, ulei de prăjit neschimbat de săptămâni bune, ingrediente expirate sau mucegai pe ziduri. Industria HoReCa e una dintre cele mai efervescente din România – avem restaurante și cafenele care rivalizează cu cele din Occident din toate punctele de vedere! – dar sunt destui și cei care forțează sau ignoră normele, la rându-le vechi din anii ’70. Într-o societate în care aplicarea legii e adesea selectivă, iar uneori facultativă, avem nevoie de exemple de energie în apărarea consumatorilor. Asta e indiscutabil. Dar modelul acesta de justiție medievală montată pe rețelele sociale de secol XXI nu cadrează cu pretențiile unei țări civilizate. Ca să îi iasă „filmulețele”, Piedone folosește efecte care n-au nimic de-a face cu funcția ANPC: cine verifică dacă, în numele „audienței” TikTok, nu exagerează chiar el, cine ne spune dacă nu impune excepții la rang de regulă, cine ne asigură că selecția restaurantelor verificate e una justă, cine judecă abuzarea unor bieți angajați fără vină? E ca și cum profesorul ar scoate telefonul și ar face un „live” pe TikTok, în timp ce corectează lucrarea de control a copilului pe care l-ai trimis la școală…

De fapt, realitatea e că Piedone a primit, pe persoană fizică, o instituție al cărei rol îl folosește ca un veritabil „creator de conținut”, spre creșterea propriei popularități politice. Întrebarea legitimă e cine se află în spatele acestui nou experiment social. Căci e inutil să discutăm ce îl legitimează să conducă o instituție de asemenea calibru. CV-ul nu, cazierul nici atât, poate doar lista partidelor prin care a trecut, de la PCR încoace: vreo 12! Câtă vreme e ales de fanii săi, „Piedone” are tot dreptul să fie primar sau senator, ce-și dorește, deși anul trecut a pierdut și la Capitală, și la Senat. Dar faptul că Guvernul numește șef la ANPC pe cineva cu dubii de integritate atât de mari și cu un asemenea comportament e o problemă de siguranță publică, la fel de gravă precum cele cu care „Piedone” își face imagine pe rețelele sociale. De ce nu dă nimeni buzna în „bucătăria” acestei numiri? Sau lăsăm din nou, fără să aplicăm legea, să se gonfleze tot felul de personaje, care apoi scapă de sub control, ca în precedentul serial de succes de pe TikTok?!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.