
Agitația, alimentația necorespunzătoare sau o infecție: dacă ceva ne afectează stomacul, acesta începe să reacționeze. Urmările sunt greața, durerile de stomac sau arsurile gastrice. În cazul unor indispoziții stomacale ușoare, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii casnice consacrate.
Relaxarea diafragmei
Dacă respirația este tensionată și neregulată, diafragma se contractă, iar abdomenul devine dureros în zona stomacului. Anumite exerciții de respirație pot ajuta la relaxarea cavității abdominale și la reducerea crampelor. Instrucțiuni pentru aceste exerciții se găsesc online. Dacă avem însă dureri persistente, recurente sau foarte intense, este important să mergem la medic, pentru a putea stabili cauzele.
Cura de-a rostogolul, cu ceai de mușețel
Beți dimineața, pe stomacul gol, o cană de ceai cald de mușețel. Întindeți-vă apoi pe partea stângă, în pat sau pe canapea, și odihniți-vă 10 minute. Rostogoliți-vă pe partea dreaptă și stați alte 10 minute. Întoarceți-vă pe spate și continuați să vă relaxați. În final, stați pe burtă încă 10 minute. În acest fel, substanțele active din ceai sunt bine distribuite pe întreaga mucoasă gastrică și au la dispoziție 40 de minute pentru a acționa.
Oțetul de mere
Sună paradoxal, dar ajută: 1-2 lingurițe de oțet de mere într-un pahar cu apă călduță, băut dimineața, leagă excesul de acid gastric și au un efect alcalinizant. Arsurile gastrice nu mai au astfel nicio șansă.
Argilă vindecătoare
Dacă suferiți de arsuri gastrice, amestecați dimineața și seara 1-2 lingurițe de argilă medicală în 2 pahare cu apă și beți cu înghițituri mici. Consumați însă argila la câtva timp înainte sau după luarea altor medicamente.
Ceaiuri clasice de plante
Menta, salvia sau coada-șoricelului sunt ceaiuri clasice împotriva greții, durerii și crampelor stomacale. Turnați circa 200 ml de apă fierbinte peste 1-2 lingurițe de plantă uscată, acoperiți, lăsați la infuzat și beți ceaiul de preferință înainte de mese, cât e călduț. E însă important să nu exagerați – un consum excesiv poate chiar agrava simptomele.
Comprese calde
Acestea reduc crampele și încălzesc zona afectată. Pentru o compresă cu cartofi, zdrobiți 2-3 cartofi fierți și puneți terciul în mijlocul unui prosop curat. Împăturiți-l pe lung, aplicați compresa pe zona dureroasă și țineți-o acolo timp de aproximativ 30 de minute. Important: capul trebuie să fie poziționat mai sus decât stomacul, pentru ca eventualul exces de acid gastric să nu ne irite esofagul.
Remediul bunicii: terci de ovăz
Fierbeți în apă sau în lapte de ovăz, câteva linguri de fulgi fini de ovăz, până se înmoaie. Puteți condimenta terciul cu fenicul zdrobit și îl puteți îndulci cu puțină miere. Savurați-l încet.
Un regim blând pentru stomac
Dacă problemele stomacale nu sunt cauzate nici de răul de mișcare, și nici de vreo boală, înseamnă că trebuie să reduceți stresul. O alimentație alcalină, bogată în legume verzi, constituie un ajutor suplimentar, diminuând nivelul de aciditate. Important este de asemenea să nu beți alcool.
Mestecatul migdalelor
Un ajutor rapid: doar 3-5 migdale, mestecate bine până devin o pastă, pot calma stomacul iritat. Asta se întâmplă deoarece migdalele conțin multe minerale care leagă acidul gastric. Ca alternativă, putem folosi semințe de dovleac sau de floarea-soarelui.
Mucilagii cu efect protector
Semințele de in conțin în coajă multe substanțe mucilaginoase, care leagă acidul și protejează mucoasa stomacală sensibilă. Puneți 1-2 linguri de semințe de in într-o cană cu apă și lăsați la înmuiat 1-2 ore, amestecând ocazional. Strecurați și beți cu înghițituri mici.