• Cu florile ei luminoase, păpădia simbolizează bucuria pură de a trăi și o magnifică energie de viață. Mare greșeală să nu profităm de această vitalitate, mai ales acum, primăvara. Păpădia are o puternică acțiune de purificare a sângelui, stimulează metabolismul și întărește ficatul, ajutând organismul să-și revină în formă, după lunile de iarnă •

Mulți oameni consideră păpădia comună drept o buruiană enervantă, greu de eliminat. Deși partea aeriană a plantei nu depășește 40 de centimetri, rădăcina ei pivotantă poate ajunge până la un metru adâncime. Dar tocmai această rădăcină este valoroasă, deoarece conține cantități mari de vitamine, de carbohidrați și, în special, de potasiu. Rădăcina poate fi utilizată în stare proaspătă, de exemplu, pentru prepararea unei tincturi, dar e la fel de bună și când este uscată. Cel mai bine este să o recoltăm la sfârșitul toamnei sau acum, la începutul primăverii, când planta nu mai trebuie să își alimenteze frunzele cu energie.
Amară și sănătoasă
Nu doar rădăcina, ci și planta și florile de păpădie sunt apreciate de secole, în medicina tradițională. În vechile cărți de plante medicinale este menționată chiar și tulpina groasă și goală pe interior: se spune că seva sa albă înlătură negii și ameliorează mâncărimea provocată de înțepăturile de insecte.
Însă în prim plan a stat, încă din Evul Mediu, utilizarea internă a plantei. Păpădia este cunoscută pentru influența sa pozitivă asupra tuturor organelor digestive – asupra stomacului, intestinelor, ficatului, vezicii biliare, splinei și pancreasului. Asta se datorează în primul rând substanțelor sale amare. Acestea stimulează producția de sucuri digestive și susțin metabolismul grăsimilor. În plus, planta conține o serie întreagă de substanțe valoroase, cărora li se atribuie efecte depurative și de eliminare a toxinelor. De aceea, păpădia ne poate fi de folos nu doar în caz de lipsă de apetit, constipație, balonare, probleme digestive, afecțiuni hepatice și biliare, ci și pentru stimularea funcției renale. În același timp, ea furnizează organismului minerale esențiale, împiedicând astfel apariția unor carențe. De aceea, planta și-a dovedit eficiența și în tratarea infecțiilor urinare. Proprietățile sale diuretice sunt utilizate în aceeași măsură și în tratamentul reumatismului și gutei: o cură de șase săptămâni cu ceai de păpădie sau cu un amestec de ceai care conține și această plantă poate contribui la ameliorarea durerilor articulare și de la nivelul țesuturilor. La fiecare ceașcă de ceai băută, e recomandabil să bem și un pahar cu apă.
Răsfăț culinar
Această plantă aproape indestructibilă se poate lăuda, nu în ultimul rând, și cu proprietăți culinare. În special primăvara, lăstarii fragezi ai păpădiei proaspete sunt o completare delicioasă pentru orice salată de ierburi sălbatice, frunze sau cartofi. Florile galbene sunt excelente pentru rafinarea untului, brânzei proaspete și a altor creme tartinabile. Bobocii pot fi murați cu oțet și sare, la fel cum se întâmplă în cazul caperelor. Păpădia proaspătă sau uscată poate fi folosită și ca mirodenie: aroma plantei oferă pastelor o minunată notă picantă.
LEACURI CU PĂPĂDIE
Apă de păpădie
• Stimularea metabolismului •

Ingrediente:
1 mână de păpădie (flori și frunze).
Preparare:
• Dați în clocot 500 ml de apă și turnați-o peste păpădie.
• Lăsați la infuzat cel puțin 15 minute. Strecurați și diluați cu 1 litru de apă.
Utilizare:
Cei 1,5 litri de apă de păpădie trebuie băuți în decurs de 15 minute. Micțiunea intensă care va urma poate ajuta la eliminarea micilor calculi renali. Înainte să facem o astfel de cură, este recomandabil să ne sfătuim cu un medic. Cura stimulează ficatul și rinichii, îmbunătățește metabolismul și favorizează detoxifierea.
Sucul din frunze de păpădie
• Efect decongestionant asupra bilei, excelent adjuvant în hepatita cronică •
Două mâini de frunze de păpădie proaspăt culese se spală bine, se taie cât mai mărunt și se pun la macerat, vreme de 3-4 ore, în jumătate de litru de apă, după care se filtrează. Sucul amar care se obține se consumă pe parcursul unei zile, în cure de cel puțin 2 săptămâni.
Vin de păpădie
• Stimulează apetitul •
Ingrediente: 2-3 pumni de flori de păpădie, 3/4 l de vin alb de calitate.
Preparare:
• Într-o zi însorită, când păpădiile sunt complet deschise, culegeți florile, rupeți-le petalele și puneți-le într-un borcan mare.
• Turnați deasupra lor vin alb, astfel încât să fie complet acoperite. Închideți borcanul, așezați-l pe pervaz și agitați-l zilnic.
• După aproximativ 6 săptămâni, strecurați lichidul și turnați-l în sticle mici. Perioada de valabilitate este de 1 an.
Utilizare:
Beți înainte de masă. Adulții pot consuma, când simt că e cazul, câte un pahar mic, ca de țuică. Vinul de păpădie stimulează pofta de mâncare și digestia.
Ceai din frunze de păpădie
• Pentru o cură de detoxifiere •
Ingrediente: câte 2-3 frunze proaspete de păpădie, urzică și piciorul-caprei.
Preparare:
• Tocați grosier frunzele. Turnați1/4 l de apă clocotită peste 2 lingurițe de amestec.
• Lăsați ceaiul la infuzat timp de 10 minute, apoi strecurați.
Utilizare:
Pentru o cură de primăvară, beți timp de 6 săptămâni, de 3 ori pe zi, 1 cană de ceai, însoțită de 1 pahar cu apă. Stimulează metabolismul, contribuie la purificarea sângelui și favorizează eliminarea toxinelor.
Suc de păpădie cu iaurt
• Pentru o cură revitalizantă de primăvară •
Ingrediente pentru 4 porții: 1 măr, 1 lămâie bio, 1/4 l suc de mere bio, 1 legătură de ierburi sălbatice (ex. păpădie, pătlagină, urzică, măcriș, piciorul caprei), 500 g iaurt bio natural, zahăr după gust.
Preparare:
• Spălați mărul și tăiați-l în bucăți mici, cu coajă cu tot. Stoarceți lămâia și adăugați zeama în sucul de mere. Spălați ierburile, tocați-le mărunt cu un cuțit ceramic și încorporați-le. Adăugați iaurt și zahăr, după gust.
• Pasați într-un blender sau folosind un alt robot de bucătărie. Turnați în pahare frumoase. În loc de iaurt, puteți folosi și lapte bătut de calitate.
Utilizare:
Faceți o cură de 9 zile, bând zilnic acest amestec de plante la prânz și consumând în rest o hrană normală, echilibrată. Beți în paralel până la 2,5 l de apă pe zi. Această cură ajută primăvara la revitalizarea organismului. Toate reziduurile depuse din cauza alimentației grele din timpul iernii sunt eliminate din organism. Deoarece e bogată în minerale, vitamine și enzime, păpădia revigorează toate funcțiile corpului. Astenia de primăvară dispare rapid, iar organismul își poate reface multe dintre rezervele de minerale. Un adevărat elixir al tinereții pentru țesutul conjunctiv, ficat și rinichi. Ajută și împotriva căderii părului.
Tinctură de păpădie
• Afecțiuni hepatice și biliare •
Ingrediente: 1 mână de rădăcini proaspete sau uscate de păpădie, 500 ml rachiu bun de casă (38%).
Preparare:
• Zdrobiți ușor rădăcinile și puneți-le într-un borcan cu capac. Turnați deasupra alcoolul, închideți borcanul și așezați-l pe un pervaz. Agitați zilnic.
• După aproximativ 6 săptămâni, strecurați tinctura și turnați-o în sticle mici, închise la culoare. Păstrați-le la întuneric, într-un loc răcoros (de exemplu, în cămară sau în dulăpiorul cu medicamente). Valabilitate: 1 an.
Utilizare:
• Adulții iau 10 picături, o dată pe zi, timp de maximum 6 săptămâni. Stimulează digestia și ameliorează problemele biliare și hepatice.
• Florile uscate de păpădie pot fi consumate ca atare, presărate pe pâine sub formă de sare aromată cu ierburi sau coapte în aluat.
• Ca aliment, păpădia îmbogățește preparatele, precum salatele proaspete de primăvară. Cele mai gustoase sunt frunzele tinere și fragede, care se pot combina cu alte salate verzi. Se recomandă un sos cremos, pe bază de miere și muștar. Florile comestibile se presară peste salată în scop decorativ, oferind un aspect atrăgător.
Dulceață de păpădie
Ingrediente: 1 kg flori de păpădie, 0,5 l apă, 1 kg zahăr, 5 lămâi.
Preparare
• Se fierb florile de păpădie în 0,5 l apă, timp de 2 minute. Se ia de pe foc, se lasă vasul acoperit 20 de minute, se strecoară și se stoarce bine.
•Decoctul se amestecă cu 1 kg zahăr și se fierbe 5 minute.
• Se adaugă 5 lămâi, de mărime mică, tăiate mărunt, împreună cu coaja și se fierbe încă 5 minute, amestecând permanent.
• Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adaugă 250-300 ml apă și se fierbe încă un minut.
Utilizare:
Se bea cu 30 minute înainte de masă; copiii până la 3 ani – 1/2 linguriță, de două ori pe zi, copiii până la 15 ani – câte 1 linguriță, de trei ori pe zi, adulții – câte 1 lingură de trei ori pe zi.
Tratamente interne
Tratarea gâtului, bronșită, boli de plămâni, răceli, reumatism, tuberculoză, gută.
Păpădie cu miere
Ingrediente: 2 pumni de petale – doar galbene – de păpădie, 1 baton de scorțișoară, 3 cuișoare, 500 g miere curată.
Preparare:
• Amestecați 2 pumni de păpădie (doar capitulul înflorit, fără caliciu) cu 1 baton de scorțișoară, 3 cuișoare și 500 g de miere și turnați amestecul într-un borcan cu capac.
• Înșurubați capacul și lăsați mierea trei săptămâni într-un loc cald, dar nu la soare. Se consumă unsă pe pâine, inclusiv petalele.
Efecte asupra sănătății:
• Este hematopoietică (ajută la formarea sângelui)
• Calmează tusea
• Ajută ficatul și bila
• Este benefică în combaterea calculilor biliari.
Pesto de păpădie
Ingrediente: 2 mâini de frunze de păpădie, 2-3 linguri de miez de nucă, 5 căței de usturoi, 1 lingură de suc de lămâie, sare după gust.
Preparare:
• Se spală păpădia și se lasă la zvântat. Între timp, se mixează în robotul de bucătărie semințele de floarea-soarelui. • Se adaugă păpădia, zeama de lămâie proaspăt stoarsă și cățeii de usturoi. Se mixează din nou până se obține o pastă.