Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Curățenie de primăvară – Cura de o zi cu sucuri de citrice

• La fel ca locuința în care trăim, corpul nostru este și el o casă care trebuie curățată din temelie. Casa vieții nostre. Un „detergent” ideal sunt sucurile de citrice. Spală organismul de zgurile iernii, îl tonifică și alungă și kilo­gramele de prisos •

Elementele de bază ale  curei

Foto: Shutterstock – 3

• Frecvența acestei cure este de o zi pe săptămână.

• Momentul anului în care se face această cură este începutul pri­măverii, când citricele apar pe piețele noastre în cantități mari, fiind singurele fructe proaspete accesibile.

• Durata curei este de 24 de ore. În mod excepțional, la per­soanele lipsite de vitalitate, dar care vor să urmeze această cură, se va bea aceeași cantitate de sucuri, dar într-o perioadă de timp mai scurtă.

Ingredientele folosite

Se folosesc lămâi, portocale, grepfruit, man­darine (pe cât po­sibil netratate chimic). Ca îndul­citor se fo­losește mie­rea.   

Cele 4 tipuri principale de sucuri de citrice

Există patru tipuri de sucuri care se pot obține din ci­trice, care au ac­țiuni și mod de administrare diferit. Veți alege tipul de suc cel mai indicat pentru dvs. și veți sta­bili o zi din săptămână în care să-l consumați.

Sucurile dulci

Se folosesc mai ales por­to­cale și man­darine.

Mod de preparare: Se co­jesc fruc­tele. • Se pune pulpa fruc­­tului în blender (dacă nu avem blender, stoar­cem manual fructul). • Se ada­ugă miere – 6-8 lingurițe la un litru de suc. • Du­pă mixare, se gustă su­cul pentru a vedea dacă este su­ficient de concentrat. La ne­voie, se mai poa­te adăuga pulpă de fruct sau miere. • Se filtrează amestecul.

Deoarece gustul mandarinelor și portocalelor este destul de slab, cantitatea de apă adăugată la suc va fi cel mult egală cu cea de fruct (sau suc de fructe, în cazul în care este obținut prin stoar­cere manuală).

Sucurile acre

Se folosesc lă­mâi­le sau grepfruitul; se adaugă mai pu­țină miere.

Mod de preparare: Se cojesc fructele. • Se pu­ne pulpa fructu­lui în blender (dacă nu a­vem blen­der, stoar­cem ma­nual fruc­tul și punem di­rect su­cul proaspăt). • Se adaugă miere – 2-3 lingurițe pen­tru un litru de suc. • Se adaugă apă. • Toate com­po­nentele se amestecă (se mi­xea­ză). • Se gustă sucul pentru a ve­dea dacă este su­fi­cient de con­cen­trat. La nevoie, se mai poate adăuga pulpă de fruct sau miere, după care se mixează din nou. • Se filtrează sucul și se pune într-un vas de sticlă sau porțelan. Sucul se con­su­mă ime­diat după preparare.

Sucurile picant-astringente

Se obțin din pulpa și coaja fruc­tului; se poate folosi oricare dintre citrice; vor avea pe lângă gusturile picant și astringent și gustul spe­cific al pulpei fruc­tului.

Mod de prepa­rare: Se spală fruc­­­tele cu apă fierbinte, apoi se cojesc. • Se pun pulpa și coaja fruc­tului în mixer. • Se adau­gă miere – 2-3 lingurițe la un litru de suc. • Se adaugă apă. Toa­te com­po­nentele se ames­tecă (se mixează). • Se gustă sucul pentru a vedea dacă este su­fi­cient de con­centrat. La ne­vo­ie, se mai poate adăuga pulpă de fruct sau miere. Dacă nu mai sunt necesare modi­ficări, se filtrează sucul.

Sucurile amare

Se obțin din pul­pa fructului și coaja aces­tuia (după ce a fost rasă în prealabil); atunci când sunt făcute prin mi­xare, păstrează din aroma cojii fructului și dau ames­te­cului o tentă ușor aromatică; canti­tatea de miere este în acest caz hotă­râtoare pentru stabilirea proporției dintre gustul amar și cel dulce.

Mod de preparare: Se dau fruc­tele prin răzătoare pentru în­de­păr­tarea stratului de celule ve­ge­tale care conțin ulei volatil (1-2 mm în profunzime). • Se pune fructul cu tot cu coajă (coaja albă rămasă după răzuire) în mixer. • Se adaugă miere – 2-4 lingurițe la un litru de suc, se adau­gă apă, după care toate com­po­­nentele se amestecă (se mixea­ză). • Lăsăm la ma­cerat coaja în suc timp de 3-6 ore, la tempe­ratura camerei (21 grade C; dacă este mai cald, vom lăsa sucul la mace­rat într-un loc mai răcoros, pentru a nu fer­menta), într-un vas de por­țelan acoperit. Dacă vrem ca sucul să iasă foarte amar, vom lăsa ames­tecul să macereze la limita maximă de timp; dacă nu, îl vom strecura mai repede. • Se fil­trează sucul și se pune într-un vas de sticlă sau porțelan. Este bi­ne ca sucul să fie consumat imediat după filtrare.

Indicații terapeutice

• Sucuri dulci: oboseală; obo­seală inte­lec­tuală; subpondera­litate; uscarea pielii; astenie pe fond de devitalizare; stări de agi­tație la copii; stări de nervozitate, irascibilitate (are efect recon­for­tant).

• Sucuri acre: obezitate; inape­tență; digestie dificilă; arsuri gastri­ce; stare de gre­utate, somnolență; con­stipație; celulită.

• Sucuri picant-astringente: cistită; in­fecții renale; calcu­li renali; infecții in­testinale; colită de pu­trefacție; litiază bi­liară; trom­bo­flebită; ischemie cardiacă în asociere cu obezitate; obezitate; putere slabă de digestie; astenie.

•­ Sucuri amare: varice; afecțiuni der­mato­logice; febră; dis­chinezie bi­lia­ră; cal­culi biliari; boli hepa­tice; psoriazis; infec­ții persis­tente; slăbire a siste­mului imunitar; astm; răceli frecvente; sinuzită.

Doze și recomandări

• Sucurile dulci: doza zil­nică este de 2-3 litri. Este o cură in­dicată mai ales persoanelor mai sensibile, cu o vi­ta­litate scăzută. Sucul va fi con­su­mat la intervale regulate (din 3 în 3 ore). Dacă sim­țiți o stare pu­ternică de foame, puteți consuma spre seară 2-3 por­tocale.

• Sucurile acre: doza zilnică este de 2-2,5 litri. Sunt cu precă­dere in­dicate per­soa­nelor cu pro­bleme de diges­tie, cu un tempera­ment mai me­­lancolic, cu o poftă de mân­­care ca­pricioasă. Aces­te sucuri au un efect dina­mizant deo­sebit.

• Sucurile picant-as­trin­gente: doza zil­nică este de 1-1,5 litri. Sunt indicate persoa­nelor cu o vitalitate relativ bună, cu un mare apetit pentru dulciuri, care se con­fruntă adesea cu stări onirice de letargie.

• Sucurile amare: doza zilnică este de 3 litri. Este cura de purificare cea mai intensă și cea mai dură. Este indicată persoa­nelor cu o masă cor­­po­rală mare sau cu o vitalitate bună. Aju­tă nu doar la reglarea masei cor­porale, ci și la eli­minarea unor afec­țiuni asociate obezității (varice, boli car­diovasculare în general, consti­pație etc.).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.