• La fel ca locuința în care trăim, corpul nostru este și el o casă care trebuie curățată din temelie. Casa vieții nostre. Un „detergent” ideal sunt sucurile de citrice. Spală organismul de zgurile iernii, îl tonifică și alungă și kilogramele de prisos •
Elementele de bază ale curei

• Frecvența acestei cure este de o zi pe săptămână.
• Momentul anului în care se face această cură este începutul primăverii, când citricele apar pe piețele noastre în cantități mari, fiind singurele fructe proaspete accesibile.
• Durata curei este de 24 de ore. În mod excepțional, la persoanele lipsite de vitalitate, dar care vor să urmeze această cură, se va bea aceeași cantitate de sucuri, dar într-o perioadă de timp mai scurtă.
Ingredientele folosite
Se folosesc lămâi, portocale, grepfruit, mandarine (pe cât posibil netratate chimic). Ca îndulcitor se folosește mierea.
Cele 4 tipuri principale de sucuri de citrice
Există patru tipuri de sucuri care se pot obține din citrice, care au acțiuni și mod de administrare diferit. Veți alege tipul de suc cel mai indicat pentru dvs. și veți stabili o zi din săptămână în care să-l consumați.
Sucurile dulci
Se folosesc mai ales portocale și mandarine.
Mod de preparare: Se cojesc fructele. • Se pune pulpa fructului în blender (dacă nu avem blender, stoarcem manual fructul). • Se adaugă miere – 6-8 lingurițe la un litru de suc. • După mixare, se gustă sucul pentru a vedea dacă este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adăuga pulpă de fruct sau miere. • Se filtrează amestecul.
Deoarece gustul mandarinelor și portocalelor este destul de slab, cantitatea de apă adăugată la suc va fi cel mult egală cu cea de fruct (sau suc de fructe, în cazul în care este obținut prin stoarcere manuală).
Sucurile acre
Se folosesc lămâile sau grepfruitul; se adaugă mai puțină miere.
Mod de preparare: Se cojesc fructele. • Se pune pulpa fructului în blender (dacă nu avem blender, stoarcem manual fructul și punem direct sucul proaspăt). • Se adaugă miere – 2-3 lingurițe pentru un litru de suc. • Se adaugă apă. • Toate componentele se amestecă (se mixează). • Se gustă sucul pentru a vedea dacă este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adăuga pulpă de fruct sau miere, după care se mixează din nou. • Se filtrează sucul și se pune într-un vas de sticlă sau porțelan. Sucul se consumă imediat după preparare.
Sucurile picant-astringente
Se obțin din pulpa și coaja fructului; se poate folosi oricare dintre citrice; vor avea pe lângă gusturile picant și astringent și gustul specific al pulpei fructului.
Mod de preparare: Se spală fructele cu apă fierbinte, apoi se cojesc. • Se pun pulpa și coaja fructului în mixer. • Se adaugă miere – 2-3 lingurițe la un litru de suc. • Se adaugă apă. Toate componentele se amestecă (se mixează). • Se gustă sucul pentru a vedea dacă este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adăuga pulpă de fruct sau miere. Dacă nu mai sunt necesare modificări, se filtrează sucul.
Sucurile amare
Se obțin din pulpa fructului și coaja acestuia (după ce a fost rasă în prealabil); atunci când sunt făcute prin mixare, păstrează din aroma cojii fructului și dau amestecului o tentă ușor aromatică; cantitatea de miere este în acest caz hotărâtoare pentru stabilirea proporției dintre gustul amar și cel dulce.
Mod de preparare: Se dau fructele prin răzătoare pentru îndepărtarea stratului de celule vegetale care conțin ulei volatil (1-2 mm în profunzime). • Se pune fructul cu tot cu coajă (coaja albă rămasă după răzuire) în mixer. • Se adaugă miere – 2-4 lingurițe la un litru de suc, se adaugă apă, după care toate componentele se amestecă (se mixează). • Lăsăm la macerat coaja în suc timp de 3-6 ore, la temperatura camerei (21 grade C; dacă este mai cald, vom lăsa sucul la macerat într-un loc mai răcoros, pentru a nu fermenta), într-un vas de porțelan acoperit. Dacă vrem ca sucul să iasă foarte amar, vom lăsa amestecul să macereze la limita maximă de timp; dacă nu, îl vom strecura mai repede. • Se filtrează sucul și se pune într-un vas de sticlă sau porțelan. Este bine ca sucul să fie consumat imediat după filtrare.
Indicații terapeutice
• Sucuri dulci: oboseală; oboseală intelectuală; subponderalitate; uscarea pielii; astenie pe fond de devitalizare; stări de agitație la copii; stări de nervozitate, irascibilitate (are efect reconfortant).
• Sucuri acre: obezitate; inapetență; digestie dificilă; arsuri gastrice; stare de greutate, somnolență; constipație; celulită.
• Sucuri picant-astringente: cistită; infecții renale; calculi renali; infecții intestinale; colită de putrefacție; litiază biliară; tromboflebită; ischemie cardiacă în asociere cu obezitate; obezitate; putere slabă de digestie; astenie.
• Sucuri amare: varice; afecțiuni dermatologice; febră; dischinezie biliară; calculi biliari; boli hepatice; psoriazis; infecții persistente; slăbire a sistemului imunitar; astm; răceli frecvente; sinuzită.
Doze și recomandări
• Sucurile dulci: doza zilnică este de 2-3 litri. Este o cură indicată mai ales persoanelor mai sensibile, cu o vitalitate scăzută. Sucul va fi consumat la intervale regulate (din 3 în 3 ore). Dacă simțiți o stare puternică de foame, puteți consuma spre seară 2-3 portocale.
• Sucurile acre: doza zilnică este de 2-2,5 litri. Sunt cu precădere indicate persoanelor cu probleme de digestie, cu un temperament mai melancolic, cu o poftă de mâncare capricioasă. Aceste sucuri au un efect dinamizant deosebit.
• Sucurile picant-astringente: doza zilnică este de 1-1,5 litri. Sunt indicate persoanelor cu o vitalitate relativ bună, cu un mare apetit pentru dulciuri, care se confruntă adesea cu stări onirice de letargie.
• Sucurile amare: doza zilnică este de 3 litri. Este cura de purificare cea mai intensă și cea mai dură. Este indicată persoanelor cu o masă corporală mare sau cu o vitalitate bună. Ajută nu doar la reglarea masei corporale, ci și la eliminarea unor afecțiuni asociate obezității (varice, boli cardiovasculare în general, constipație etc.).