• Este consilier medical internațional, dar și realizatoarea și prezentatoarea emisiunii „Apel la consilier”, de la televiziunea Kanal D. Mai exact, un fel de înger păzitor al celor afectați de boli grave, care au nevoie de tratament în străinătate sau de o a doua opinie, atunci când sunt puși față în față cu un diagnostic îngrijorător •
„Prietenul pe care îl ai la nevoie”
– Cum de ați ajuns să vă implicați în ajutorarea celor suferinzi?
– Cred că asta a fost menirea mea, însă totul a început când tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiul patru, iar medicii români i-au dat șase luni șanse de supraviețuire. Am început să mă documentez, și așa am identificat tehnologia de radioterapie, ce promitea soluționarea problemei tatălui meu. Așa am plecat în necunoscut, cu părinții mei, către spitalul la care am obținut cu greu o programare, în Turcia. Au urmat luni de tratament, în urma căruia ai mei s-au întors cu bine acasă. La propunerea managementului din spitalul la care tata a fost tratat, am acceptat să lucrez acolo ca PR și, timp de trei ani, zi de zi, am scris românilor despre toate tratamentele existente în spitalul respectiv. Era primul spital din Turcia despre care se scria în România. Așa am pus prima cărămidă în informarea pacienților români despre tratamente în spitalele din străinătate. Au trecut foarte mulți ani de atunci și mă bucur că am făcut acel pas. Abia acum realizez cât de important a fost pentru noi să fim informați, iar informația să ne fi venit de la profesioniști în sistemul medical internațional.
Oricine vizitează un spital din străinătate poate să aducă informații, dar este important cât de documentate sunt acestea și de la ce nivel au fost ele obținute. Or, informațiile validate se obțin de la profesioniștii din domeniu, de la persoane cu acces la nivel managerial și de la profesorii de top ai fiecărei țări. Eu am vizitat personal spitale din întreaga lume, am discutat cu medici de top despre metode de tratament existente, dar și viitoare, despre dotările pe care fiecare spital le deține. Acesta este nivelul la care lucrez și la care mă raportez.
„Puntea între români și sistemele medicale din străinătate”
– Ce înseamnă „consilier medical”? În ce anume, mai exact, constă activitatea dumneavoastră?

– Consilierul medical, din punctul meu de vedere, după atâția ani de carieră în acest domeniu, este prietenul acela pe care îl ai alături la nevoie. Totul pornește de la un telefon la capătul căruia cineva îmi cere ajutorul. Nu pot să redau în cuvinte emoția pe care o resimt încă de la primele cuvinte. Sunt umărul pe care cei care mă contactează își sprijină speranța și acest lucru vine cu o mare responsabilitate. Eu îi ajut să își organizeze dosarul și iau legătura cu medicii specialiști. Mai pragmatic spus, consilierul medical este puntea între români și sistemele medicale din străinătate.
– Când v-ați început activitatea? Există domenii medicale în care, de la început și până acum, să fi simțit o îmbunătățire a sistemului medical românesc, în sensul că a scăzut numărul solicitărilor către spitale din străinătate?
– Am început activitatea acum mai bine de 11 ani, și în tot acest timp, am avut peste 15 mii de pacienți cu afecțiuni diverse, grave sau rare, care necesitau un tratament specializat urgent sau echipe interdisciplinare de medici. Din păcate, numărul solicitărilor nu scade, pentru că sunt mulți factori care ne afectează sănătatea, nu numai în România, ci peste tot în lume. De la afecțiuni oncologice de tot felul, la cele cardiace sau genetice, cei care apelează la serviciile noastre doresc să aibă parte de tratamente inovative, dublate de tehnologii care încă nu sunt disponibile în România sau, dacă sunt, sunt în sistem privat și, de multe ori, serviciile pot fi mai scumpe decât în străinătate.
„Pentru pacienți, serviciile mele sunt gratuite”
– În ce situații pot persoanele bolnave să apeleze la ajutorul unui consilier medical?

– Nu cred că există o situație anume. Cu toții avem dreptul la o a doua opinie, mai ales când este vorba de sănătatea noastră sau a celor dragi nouă, și chiar încurajez acest lucru. La mine ajung oamenii care doresc să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, de cele mai noi tehnologii și de cei mai buni specialiști din Turcia, Italia, Austria și Grecia. Rolul meu este de a scurta timpul, mai ales când vorbim de afecțiuni grave în care timpul este extrem de prețios. Eu vizitez periodic centrele cu care colaborez, mă informez, stabilesc contact direct cu medicii specialiști, știu pașii care trebuie urmați și îi scutesc pe oameni de birocrația care consumă timp, energie și resurse financiare. Fiecare pacient are povestea lui și empatizez cu fiecare dintre ei. Am avut pacienți de toate vârstele, însă cel mai aproape de sufletul meu rămân cazurile copiilor, mai ales că toate au avut un final fericit.
– Care sunt pașii pe care o persoană bolnavă ar trebui să-i urmeze, pentru a avea, cu ajutorul dumneavoastră, acces la cel mai corect diagnostic și la cel mai bun tratament?
– Primul pas este să ne contacteze, să ne spună care este problema, să ne trimită dosarul medical, iar noi îi vom sprijini, ca întregul proces birocratic să dureze cât mai puțin. Noi ne ocupăm să identificăm centrul medical, specialiștii, să organizăm tot ce ține de deplasarea până în țara în care doresc să se trateze. În spatele meu sunt multe departamente și oameni care pun umărul atunci când un pacient se află în suferință. Putem inclusiv să punem la dispoziție elicopter sau ambulanță, pentru cazuri urgente sau grave, la orice oră. Eu am telefonul deschis la orice oră din zi și din noapte și răspund imediat la apeluri.
– Cine anume suportă costul demersurilor dumneavoastră?
– În nici un caz pacienții! Cu sau fără mine, costurile sunt aceleași. Noi avem contracte cu centrele medicale și negociem la sânge inclusiv costurile intervențiilor medicale pentru pacienții români. Sunt pacienți români care au contactat direct spitalele și care au primit costuri mult mai mari și au fost surprinși să afle că noi le putem obține costuri considerabil mai bune. În plus, aducem periodic în țară medici specialiști în diverse domenii și oferim șansa pacienților români să vină cu dosarul medical și să obțină o a doua opinie. Totul gratuit. Tot ce trebuie să facă este să ne contacteze sau să mă urmărească pe social media, unde anunț din timp orașele în care ajungem și pentru ce afecțiuni se oferă a doua opinie.
„Trebuie să învățăm din nou să empatizăm”
– Apelarea la spitale din străinătate e în măsură să-i ambiționeze și pe medicii români, „migrarea” pacienților îi motivează cumva să fie mai buni? E suficient să fii medic bun sau e nevoie și de un sistem medical sănătos, ca să poți ajuta bolnavii?

– Răspunsul se află în întrebare. Este nevoie atât de medici buni, cât și de un sistem medical sănătos, pentru a-i ajuta pe cei în suferință. Noi avem medici buni, dar nu avem multe centre medicale dotate la standarde internaționale, iar cele care sunt pot fi numărate pe degetele de la o mână și nu acoperă toate cererile.
– Dincolo de sistemul medical românesc, el însuși nițel cam „bolnav”, care credeți că sunt diferențele între ce avem în țară și ce există în țările unde aveți contacte?
– Particip anual la congrese medicale despre evoluția în medicină, am acces la informații medicale ce se pot transforma în tratamente revoluționare, iar oamenii au nevoie de aceste informații pe care eu le dețin. Cred că sănătatea nu are granițe și oamenii au dreptul să acceseze servicii medicale de top, care să le ușureze suferința. Nu cred că avem un sistem bolnav, dar resursele alocate sunt mici. Nici în străinătate, centrele medicale nu sunt toate așa cum se prezintă publicului, de aceea este bine ca pacienții să se informeze. Am criterii care țin strict de sănătatea pacientului: medici de top, recunoscuți la nivel mondial, care lucrează în centre unde sunt implementate cele mai noi tehnologii sau tratamente revoluționare. Și, foarte important, respectul pentru suferința pacientului.
În activitatea aceasta, am observat, cu regret, că românii nu empatizează cu suferința oamenilor, nu ne mai ajutăm unul pe celălalt. Cred că asta trebuie schimbat în România, în primul rând: să învățăm din nou să empatizăm, atât medicul, pacientul, cât și oamenii din jur.
„Programare în cel mai scurt timp”
– Care e diferența între a căuta singur cea mai bună soluție pentru boala ta, sau a apela la serviciile echipei Eva Pavel?

– Când ești pacient sau aparținător, însăși existența bolii este o povară copleșitoare, care te împiedică să iei în cunoștință de cauză cele mai bune decizii. Poți contacta direct spitalul, dar orice centru medical internațional are un sistem îngreunat de programare a pacienților din alte țări, similar cu cel din spitalele private din România. Cu ajutorul consilierului medical, ca persoană de legătură directă cu spitalul, vei putea obține o programare în cel mai scurt timp, la cel mai bun specialist pentru problema ta. Apoi, există multe spitale din lume care nu au un centru de relații internaționale, și atunci va trebui să te înțelegi singur, în limba engleză, cu medicul, ceea ce e extrem de dificil. În schimb, atunci când apelezi la un cosilier medical internațional, primești un translator, care te va ajuta să te înțelegi mai bine cu medicul.
Consilierul medical e cel care se ocupă inclusiv de biletul tău de avion și transferul de la aeroport, dar și cele mai bune soluții de cazare, în funcție de distanța până la hotel și de numărul de zile pe care-l vei petrece în străinătate. Și, nu în ultimul rând, un consilier medical poate obține o mulțime de beneficii pentru pacienții săi – de la programare cu prioritate, feedback medical de la cei mai buni specialiști, până la prețuri preferențiale pentru serviciile medicale.
„Un psihic puternic este la fel de important ca tratamentul”
– Cum ați reușit să vă structurați rețeaua de contacte din străinătate?
– Cu foarte multă muncă, determinare și documentare. Sunt o persoană activă și empatică și aceste caracteristici m-au motivat să caut și să găsesc cele mai bune soluții pentru problemele medicale ale celor care apelează la mine. În 24 de ore sunt capabilă să plec de acasă la o întâlnire importantă în străinătate, să particip la o ședință de management în spitalul respectiv, să merg la medici pentru a obține răspunsuri la dosarele pacienților, să petrec orele din aeroport răspunzând la mailuri sau apeluri telefonice de la pacienți, să aterizez înapoi în România și să stau de vorbă cu membrii echipei mele pentru a verifica statusul acțiunilor stabilite pentru ziua respectivă. Am mers personal în fiecare centru medical, am cunoscut medicii, am luat referințe. În toți acești ani, am vizitat foarte multe spitale, însă nu toate au bifat criteriile de performanță, tehnologice, medicale, pentru a le recomanda pacienților români.
– Care sunt țările cu care ați colaborat cel mai mult?
– În primul rând, Turcia, unde ajung să fie tratate cu succes unele din cele mai dificile cazuri. Spitalele de acolo sunt renumite în toată lumea medicală, sunt extrem de bine dotate și au medici foarte bine pregătiți. Turcia este lider în chirurgie robotică și are unele din cele mai bune centre de chirurgie oncologică din lume. Apoi este Austria, țară pe care, în 2007, Indicele European al Consumatorilor de Sănătate a clasat-o ca având cel mai prietenos sistem de îngrijire de sănătate din Europa. În Italia, colaborăm cu o rețea de șapte clinici private, foarte bine puse la punct, patru dintre ele având acreditarea Comisiei Mixte Internaționale. La fel, colaborăm cu spitale din Grecia, unde, încă din 2006, se realizează o mulțime de intervenții chirugicale, cu ajutorul unor echipamente robotizate și aparatură inovatoare.
„Sunt fericită că din ce în ce mai mulți români apelează la serviciile noastre”
– În anul 2021, ați fost desemnată „Cel mai bun consilier medical internațional al anului”. Există mulți astfel de consilieri în lume?

– Am fost onorată să primesc acest premiu, care încununează cumva efortul meu și al echipei mele în susținerea pacienților români care luptă cu diverse afecțiuni. La acel eveniment erau sute de specialiști, medici și consilieri medicali din 31 de țări, fiind o conferință internațională care prezenta cele mai noi tehnologii și tratamente, dar și cum va arăta medicina viitorului. Am fost singurul consilier invitat din România. În țările dezvoltate, consilierul medical este extrem de important, mai ales atunci când pacientul se luptă cu o afecțiune gravă, care necesită intervenție rapidă. Eu sunt fericită că din ce în ce mai mulți români apelează la serviciile noastre și că putem să punem umărul la sănătatea semenilor noștri. Cred cu tărie că o societate prosperă este o societate sănătoasă.
– La final, v-aș ruga să adresați un gând suferinzilor români care vor afla din acest articol de existența dumneavoastră, ca intermediar pentru o șansă la sănătate!
– Celor care ne citesc le urez, în primul rând, sănătate! Dacă se luptă cu o afecțiune, să nu dispere, căci un psihic puternic este la fel de important ca tratamentul și o componentă cheie în drumul spre vindecare. Să se informeze, să ceară o altă opinie. Din fericire, putem accesa servicii medicale în întreaga lume și acest lucru este extrem de important.