Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să învățăm cum se tușește corect

Tusea este un reflex prin care corpul se protejează, însă are nevoie să decurgă în­tr-un mod controlat, pentru că altfel poate afecta grav plămânii •

Foto: Shutterstock – 3

Cu duhul blândeții: Prin tu­se, corpul elimină agenții pa­togeni din căile respi­ratorii. Pen­tru a evita transformarea aces­tui re­flex într-unul cronic, e re­co­mandabil să tușim „cu deli­catețe”. Atunci când apare re­flexul de tuse, inspirați pe nas. Astfel, aerul este încălzit, iar părul nazal acțio­nează ca un filtru. Tușiți în pumn, într-un șervețel sau în pliul cotului, umflând obrajii. Astfel, o parte din aer este reținută. Acesta se propagă înapoi, până în bronhiile mici și ac­ționează acolo ca un tampon. În acest fel, bronhiile mici din plămâni nu se ciocnesc direct una de alta. Este de ajutor ca între accesele de tuse să folosim „frâna buzelor”: inspirați profund pe nas și, la expi­rare, apăsați ușor buzele una de cea­altă. Lăsați aerul să iasă încet și uniform printr-o fantă îngustă. Pos­tura corectă a corpului este foarte importantă în timpul tusei: înclinați ușor trunchiul în față și sprijiniți o mână pe coapsă.

Ce-i de făcut când se răcește vremea?

Acum e momentul să stimulăm în mod țintit sistemul imunitar! Ne poate aju­ta și să mergem cu picioarele goale… •

Când se face frig afară, reacția sistemului imu­nitar al organismului, care respinge de obicei vi­rușii și bacteriile, se reduce cu 42%. Astfel, răceala ne cuprinde mai repede decât la temperaturi mai ridi­cate. Acesta este motivul pentru care, pe dura­ta iernii, ar trebui să ne asigurăm că sistemul imunitar este gata să intre în acțiune. De ajutor sunt, de exemplu: plimbările – mai ales când e frig – deoa­rece acestea sti­mu­lează apărarea or­ga­nismului; dușu­rile reci sau măcar du­șu­rile alter­nante, cald-rece, precum și o scurtă plimbare prin grădină, în picioarele goale, fortifică de asemenea sistemul de apărare a corpului. Cine dorește să facă ceva pentru sănătate ar trebui să încerce, de asemenea, să înoate în apă rece. Anumite valori din sânge se modifică în așa fel încât se poate trage concluzia că sistemul imu­nitar a fost stimulat. În plus, are și efect antiinfla­mator.

Cea mai bună metodă de prevenție: alimentația

Profilaxia infecțiilor respiratorii se poate realiza și printr-o alimentație corectă •

În special iarna, avem de câștigat dacă ne îngrijim să mâncăm sănătos. Natura ne oferă o mulțime de bom­be de vitamine, în toată puterea cuvântului. Toa­te tipurile de varză – dar în special varza de Bru­xelles, broccoli și varza kale – con­țin o cantitate mare de vitamina C. Vitamina C stimulează sistemul imu­nitar și susține într-o mare măsură pu­terea de apărare a or­ganismului. Ea are și alte proprietăți im­portante. Vi­tamina C are efect antiinfla­mator, antibacterian și poa­te neutraliza radicalii liberi, care dă­u­nează ce­lulelor și țe­suturilor organismului. Ea se găsește în do­ze mari și în ardeiul roșu, în coa­căzele negre și în pătrunjel. Deoarece organismul nu poate stoca aceas­tă vitamină, este important să o consumăm zilnic. Și ghimbirul reduce eficient riscul de infecții. El conține substanțe iuți, așa-numiții gin­geroli, care au efect antiinflamator și antibacterian. Deoarece cea mai mare parte a apărării imunitare se formează în in­testin, flora intestinală merită o atenție sporită în aceas­tă perioadă. Multe probiotice care întăresc funcția de barieră a intestinului se regăsesc, de exemplu, în alimente fermentate și produse lac­tate. În această perioadă este de asemenea reco­mandabil că consumați mai multe fibre, care susțin bac­teriile intestinale benefice. Ele se găsesc, de exem­plu, în ceapă, usturoi, anghinare și cicoare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.