Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?” (Răspuns pentru MIHAI – Piatra-Neamţ)

Foto: Shutterstock

În urmă cu patru ani, am făcut o sinuzită ma­xilară cu manifestări clinice foarte aproape de ne­vral­gie de tri­ge­men. Nu am fost de acord să mi se facă o intervenție chi­rur­gicală și nici puncții. Am reușit să mă vindec cu aju­to­rul tra­tamentului prescris de d-l ing. Valeriu Popa (Dumnezeu să-l odih­­nească!). Vi-l redau întocmai:

Regim alimentar, care a pre­supus o deproteinizare totală (fără lap­te, car­ne, ouă, brânză, roșii), timp de 45 de zile.

Frunze de varză aplicate per­ma­nent pe frunte (zi și noapte).

Ceaiuri de șovârf și podbal – se beau alternativ, seara, înainte de cul­care, cât mai fierbinți posibil.

Comprese cu mușețel fier­binte, aplicate pe părul ud, proaspăt spălat. Peste ele se pun alte prosoape, pentru a se evita răcirea prea rapidă. După uscare, se evită orice curent de aer.

• Instilații nazale cu apă cu sare – alternativ, în­tâi pe o nară, apoi pe cealaltă (se dizolvă o lingură de sare într-un litru de apă). Spălă­tu­rile se fac cât mai des. Varza atrage infecția în si­nu­surile frontale, prin spatele globului ocular, iar sarea o eli­mină.

• După 45 de zile, se introduc în alimentație produ­sele lactate (mi­nus iaurtul).   

• După alte 45 de zile, se introduc carne de pasăre de curte și pește alb (șalău). O dată pe săp­tămână se per­mite un ou fiert tare.

Eu am urmat cu strictețe acest regim timp de nouă luni. Durerile au încetat la patru zile după ce am început tratamentul.

ALINA P. – București

„Ajutați-mă să scap de tulburările de somn” (Răspuns pentru MARIA E.)

Pentru a avea un somn mai liniștit, încercați să faceți un ceai din următoarele plante: flori de tei, mentă, conuri de hamei, talpa-gâștii, salvie. Se amestecă în părți egale și se pune la o cană cu apă o lingură de plante. Se lasă la infuzat 5 minute. Se beau două căni de ceai pe zi, una seara. Pen­tru a avea un somn mai liniștit, se mai poate bea, înainte de culcare, o cană cu apă, în care s-au pus 2-3 linguri de oțet de mere și miere. Menționez că oțe­tul de mere și miere este foarte bun pentru întreaga sănătate a omului. Să auz­im numai de bine!

DUMITRU N. – Buzău

„Mi se exfoliază unghiile şi pielea de pe nas se descuamează” (Răspuns pentru LUMINIȚA – Bacău)

Dragă Luminița, îți scriu pentru a-ți spune ce să faci în privința des­cua­mării pielii de pe față. În primul rând trebuie să ai o alimentație echi­li­brată. Carnea grasă de porc înlo­cuiește-o cu car­nea sla­bă de vită sau pasăre, sau și mai bine, cu peș­te. Pâinea albă în­lo­cuiește-o cu pâine neagră sau graham sau cu pâine din tă­râțe de grâu (se găsește în comerț). Dacă fumezi, renunță. Nu consuma alcool, doar la ocazii, câte un pahar de vin de bună calitate sau un păhă­rel de tărie făcută în casă. Nu consu­ma nicio­dată alcool din comerț! Mănâncă cât mai multă gulie crudă, varză crudă, salată de sfeclă roșie cu hrean. În general – multe legume și fructe.

• O dată pe săptămână, consumă o bu­cățică mică de drojdie proas­pătă.

• Bea zilnic un litru de ceai de urzici (cura de primăvară se ține patru săptămâni, la fel ca și cura de toamnă).

• Umezește-ți fața în fiecare seară cu un tampon înmuiat în bitter suedez.

• Folosește una din urmă­toa­rele măști, o dată pe săptămână. • Mască de hrean în oțet de mere cu miere: se rade o tulpină de hrean și se intro­duce într-o sticlă. Se toarnă deasupra oțet de mere cu mie­re, până ce lichidul aco­peră hreanul. Se lasă să se ma­cereze într-un loc cald, timp de zece zile. Apoi, se aplică pe față timp de 15 minute. (Înaintea aplicării, fața se umezește cu puțină apă fiartă și răcită, după care te speli întâi cu apă foarte caldă, apoi cu apă rece.) • Masca cu pătrunjel: frunzele de pătrunjel se taie mărunt și se aplică pe față vreme de 15 mi­nute, după care te speli întâi cu apă foarte caldă, apoi cu apă rece. Chiar și după vinde­care poți con­tinua cu măști de pă­trun­jel, o dată pe săptămână. În încheiere, te încura­jez spu­nându-ți că fetița mea a avut aceeași suferință ca tine, dar urmând rețetele de mai sus, s-a vindecat com­­plet.

IOANA P. – Ploiești

„Cum să scap de durerile permanente la stomac?” (Răspuns pentru PETRICĂ – Bârlad)

Pentru durerile permanente la sto­mac vă recomand să folosiți suc de cartofi proas­păt stors (cu storcă­torul electric pen­tru fructe). Pentru un gust mai bun, se poate combina cu suc de morcov sau de var­ză albă. Cura du­rează o lună. Se con­sumă cu 30 de mi­nute înainte de me­sele principale. Doza este de o jumătate de pahar de suc (50 ml-100 ml), la înce­put 1-2 zile, apoi se poate crește la 100 ml.

Preparare: legumele se spală bine, se curăță de coajă fin și se taie în bucăți. Se storc cu aparatul. La prepararea sucu­lui, să predomine cartoful.

Regimul alimentar este foarte important ca să scăpați de dureri. Să evitați să consumați carne, preparate din carne, grăsimi, prăjeli, cartofi prăjiți, condimente iuți care irită stomacul. De asemenea, e bine să nu folosiți alcool, tutun, apă minerală carbogazoasă, băuturi răcoritoare din comerț, de niciun fel (conțin conservanți, îndulcitori sintetici etc.). Să nu consumați alimente foarte fierbinți și nici foarte reci, de la frigider. Orice mâncare gătită să fie călduță. Puteți consuma ceaiuri de mentă, flori de sal­câm, gălbenele (infuzii) dar să nu fie concen­trate, și fără zahăr.

Cu acest regim și tratament și eu am scăpat de o gastrită foarte dureroasă.

ANA – Târgu Mureș

„Ajutaţi-ne cu tratamente pentru rinită cronică” (Răspuns pentru GEORGETA – Arad)

Vă propun un tratament care, deși nu produce o vin­de­care to­tală, vă va ameliora mult sufe­rința și, ori­cum, a fost singurul care în cazul meu a dat re­zul­tate. Tra­ta­men­­tul pre­supune multă răbdare și per­se­verență și cons­­tă în spălarea zonei, prin inspi­rare de ceaiuri de mu­șe­țel, găl­benele, coada-șori­celului, alter­nate cu apă să­ra­tă, timp de 3-4 săp­tă­mâni. Dacă aveți posibili­tatea să mer­geți la Govora sau Herculane și să faceți trata­ment cu apele mine­rale din zonă, ar fi foarte bine, dacă nu, re­zu­mați-vă la cele reco­mandate mai sus. Cum se fac insti­lațiile? Stând cu capul aplecat într-o parte, se in­spi­ră cea­iul sau apa sărată pe o sin­gură nară, pe cea­laltă obtu­rând-o cu degetul. Lichidul va ajunge în gură, de unde va fi arun­cat. La început va fi foarte greu, dar nu trebuie să aban­­do­nați. Veți observa că pe mă­sură ce veți continua trata­men­tul, nările se vor decongestiona, rezol­vând ast­fel și problema sinuzitei, și vă veți simți alt om. La o șe­din­ță se folosesc circa 200 ml ceai sau apă călduță sărată, și se inspiră când pe o nară, când pe cealaltă. Sănă­tate!

SILVIA – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.