• Au fost pacostea iernii și bântuie nestingherite și primăvara, provocând chinuri mari. I-am rugat pe doi dintre colaboratorii revistei noastre, dr. Rareș Simu și farm. Ion Bobaru, să propună câteva strategii de luptă cu dușmanii plămânilor •
Dr. RAREȘ SIMU – Centrul „Terra MED – Bună Ziua”, Cluj-Napoca, tel. 0757/22.96.74, tel. 0733/67.50.73 și Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti, tel. 0766/29.84.58
„Homeopatia are numeroase remedii eficiente”
– A venit primăvara, dar virozele pulmonare își fac de cap. Ce-ar trebui să știm despre ele? Vin și trec sau ar trebui să luptăm?
– În mod normal, o persoană cu un sistem imun bine echilibrat răcește de 1-2 ori pe an în cazul adulților și de 3-4 ori pe an în cazul copiilor. Este bine așa, și chiar trebuie să fie așa, pentru ca sistemul imunitar să se antreneze și să poată lupta cu microbii. Pe acest mecanism se bazează imunitatea dobândită, care apare pe măsură ce organismul vine în contact cu microbii. Poate fi o problemă atunci când cresc frecvența și gravitatea acestor îmbolnăviri. În ultimele 2 luni, a fost o avalanșă de viroze respiratorii care continuă și în prezent. Cauzele sunt multiple și țin atât de pacient, dar sunt și independente de acesta. Putem să dăm câteva exemple: stresul este unul din factorii care favorizează boala. Atunci când cineva este obosit, suprasolicitat, supărat – devine mai sensibil, mai predispus la răceli. Explicația constă în faptul că, în aceste condiții, se secretă așa-numiții hormoni de stres, care au un efect inhibitor asupra sistemului imunitar. O altă cauză care favorizează virozele respiratorii este terenul alergic. La cei care sunt alergici există o inflamație cronică la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond, orice virus poate mult mai ușor să acționeze și, de asemenea, evoluția poate fi mai gravă. Trebuie spus că numărul persoanelor care sunt expuse la stres, precum și al celor alergice, este în continuă creștere. După unele statistici, până la 40% din populație este alergică, chiar dacă mulți nu știu.
Există, cum spuneam, și cauze independente de pacient. Aici aș aminti modificările climatice. Trecerea de la temperaturi negative la temperaturi pozitive se face extrem de brusc, de pe-o zi pe alta, lucru ce are un impact negativ atât asupra organismului, care se adaptează destul de greu, dar și asupra tulpinilor virale care sunt favorizate. Temperaturile ridicate în lunile Decembrie, Ianuarie, Februarie, precum și cele scăzute, din luna Aprilie stimulează dezvoltarea și circulația virusurilor. În mod normal, acest fenomen se petrece la schimbarea anotimpurilor toamnă-iarnă, iarnă-primăvară. Trebuie spus că până și această sezonalitate nu mai este valabilă la ora actuală, când nu prea mai avem toamnă și nu prea mai avem primăvară. În aceste condiții, organismul și sistemul imun se adaptează mai greu, și de aici pot să apară probleme.
– Există tratamente homeopatice eficiente? Dvs. ce recomandați? Cât durează vindecarea?

– Homeopatia are numeroase remedii eficiente împotriva virozelor respiratorii și a gripei. De exemplu, Eupatorium este un remediu indicat la cei care au simptome de gripă. Pacienții care acuză dureri musculare și osoase (ca și când ar fi fost bătuți) beneficiază de acest remediu. Ferrum phosphoricum este eficient pentru pacienții la care principala problemă este febra mare. Causticum este indicat pacienților care acuză simptome de tuse iritativă, violentă sau răgușeală – chiar până la pierderea vocii. Hepar sulphur este un remediu indicat pacienților care se plâng de dureri de gât, dar este de ajutor și în caz de tuse (mai ales pentru tusea uscată, lătrătoare), care apare la expunerea la cel mai mic curent de aer rece, sau pentru pacienții care au o marcată senzație de frig. Mercurius solubilis este util pentru bolnavii care au dureri faringiene, însoțite de salivație puternică, sensibilitate la schimbările de temperatură, gust metalic și miros neplăcut al gurii (halenă). Lachesis este indicat pacienților care au o simptomatologie care se manifestă în special pe partea stângă – de exemplu, este inflamată doar amigdala stângă sau acuză dureri la nivelul urechii stângi. De asemenea, pacienții au senzație de căldură și transpirație puternică, însoțite de presiune la nivelul gâtului (senzație de sufocare). Silicea este util pentru bolnavii care prezintă tuse trenantă însoțită de secreții nazale sau bronșice, și care se elimină greu. Pacienții sunt foarte sensibili la orice curent de aer rece. Belladona este indicat pentru combaterea febrei, la pacienții cu acuze violente (de exemplu, faringită cu dureri intense), simptome însoțite de congestie puternică, în special în zona feței (bolnavii sunt roșii la față). Cuprum metalicum este recomandat în cazurile de tuse spastică, pentru pacienții cu accese de tuse care pare că nu se mai opresc. Ipeca este un remediu indicat tot în tusea spastică, dar cu accese ce se sfârșesc prin declanșarea reflexului de vomă. Sticta pulmonaria este indicat la pacienții cu obstrucție nazală la baza nasului, care au și accese de tuse spastică, dureri de cap (în special în zona frunții) cu agravare la mișcare. Gelsemium este indicat bolnavilor cu o stare intensă de oboseală, care simt nevoia să stea în pat tot timpul zilei, simptom însoțit de dureri de cap intense, congestia feței și senzație de fiori reci de-a lungul coloanei vertebrale. Aconitum este indicat în prima etapă a unei infecții respiratorii, atunci când începe inflamarea mucoaselor. Este recomandat în toate formele de răceală care apar după expunerea la frig sau curenți de aer.
Există și remedii foarte eficiente în prevenirea infecțiilor virale. Se folosesc așa-numitele nosoade cu tropism respirator (tuberculinum, influenzinum), care se pot administra zilnic, alternativ, sau câte o zi pe săptămână – în funcție de concentrație. Acestea se pot administra zilnic, alternativ sau o dată pe săptămână, în funcție de potență. Tot preventiv pot fi administrate și Sărurile Schussler – remedii homeopate minerale, care stimulează sistemul imun, metabolismul celular și echilibrează sistemul nervos și endocrin.
Condimente și miere de albine
– Există și recomandări legate de alimentație, respirație etc.?
– Alimentația este un factor care poate avea un impact negativ asupra sistemului imun. Aportul redus de vitamine și oligoelemente (în special acizi grași Omega3, Vitamina C, Zinc și Seleniu) din legume și fructe și excesul de mâncare acidă – tip fastfood, conserve, mezeluri, grăsimi animale saturate – favorizează apariția de radicali liberi în organism. Trebuie spus că s-a constatat, la ora actuală, că majoritatea alimentelor au un conținut din ce în ce mai sărac în aceste oligoelemente. Un efect la fel de bun în infecțiile respiratorii și gripă îl au și condimentele: scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul, chimenul sau oregano. Uleiul de chimen negru are efecte antivirale și antibacteriene puternice, fiind indicat mai ales în formele care evoluează cu tuse. Și uleiul esențial de oregano are efecte antivirale și antibacteriene redutabile. Condimentele se administrează cel mai bine în combinație cu mierea de albine (și ea are efecte bune în răceală), care le potențează efectul și ne oferă posibilitatea de a mixa două sau mai multe ingrediente în același timp. Spre exemplu, putem să amestecăm o linguriță de praf de scorțișoară, cu 10-12 picături de ulei de oregano și puțin ghimbir ras, în 100 ml miere, și obținem un preparat extrem de eficient, din care putem să luăm pe tot parcursul zilei. Acest preparat se poate folosi și ulterior, pentru întreținere, administrat doar de 2-3 ori pe zi. Un alt condiment-aliment foarte eficient în lupta cu răcelile este usturoiul. O alternativă la consumul lui ca atare (care prezintă dezavantajul mirosului neplăcut) o reprezintă capsulele cu usturoi – sunt foarte eficiente, atât în episodul acut, cât și ulterior, pentru profilaxie, mai ales în combinație cu vitamina C. Sudorația este o metodă cunoscută din bătrâni, foarte eficientă în lupta cu virozele. Constă în forțarea transpirației prin consumul de băuturi fierbinți (infuzii de plante), prin aplicarea de cataplasme cu sare încălzită în cuptor, ori prin băi fierbinți (în care putem pune un săculeț cu plante medicinale), urmate de înfășurarea într-o pătură groasă, din lână. După 10-15 minute, timp în care bolnavul transpiră puternic, acesta trebuie să se îmbrace cu haine uscate și să continue repausul la pat. Metoda poate fi aplicată de 2-3 ori pe zi.
Calm și afecțiune
– Cum poate fi întărit sistemul imunitar?
– În definiția stării de sănătate sunt incluse toate cele 3 niveluri ale ființei umane: psihic-mental, emoțional și fizic. Pentru ca starea de sănătate să fie asigurată, toate acestea trebuie sa fie bine echilibrate, atât fiecare în parte, cât și ele între ele. Ținând cont de acest principiu, pentru a asigura un sistem imun puternic, este necesar să fim mai calmi, mai iubitori și mai iertători, atât cu propria persoană, cât și cu cei din jurul nostru. Trebuie rezolvate toate stările conflictuale, ca și eventualele traume emoționale, cu ajutor de specialitate. Pe de altă parte, este nevoie de activități fizice, exerciții, sport (de preferat în aer liber) – practicate constant. O alimentație sănătoasă, cu mese regulate, cu aport caloric adecvat necesarului zilnic, fără toxice – alcool, țigări, zahăr, făină albă, grăsimi saturate de origine animală, cu aport suficient de acizi grași nesaturați tip Omega3, oligoelemente (Seleniu, Zinc) și vitamine (Vit. C, Vit. D, pește oceanic gras, gălbenuș de ou, ciuperci), contribuie la întărirea sistemului imun. Nu în ultimul rând, pentru că de multe ori alimentele nu mai au un conținut adecvat de vitamine și minerale, este necesară, câteodată, utilizarea suplimentelor alimentare care conțin vitamine, oligoelemente și antioxidanți, necesare pentru buna funcționare a sistemului imun.