Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila În slujba brăilenilor și nu numai, din 1897 Tel. 0239.61.59.31, 0749.04.26.61, e-mail: [email protected]
Cele mai frecvente boli ale primăverii
– În urmă cu 10-20 de ani, nu se pomenea să vorbești de viroze primăvara. Acum sunt în floare. De ce?

– Virozele sunt cele mai frecvente boli ale primăverii. Ele afectează, în primul rând, aparatul respirator. Cauzele principale care favorizează apariția virozelor respiratorii sunt diferențele mari de temperatură atmosferică de la o zi la alta, între zi și noapte, precum și neadaptarea îmbrăcăminții (prea gros sau prea subțire). Epuizarea organismului după iarnă ar fi o altă cauză. Virozele căilor respiratorii superioare (nas, faringe, laringe) sunt de o gravitate mică, în comparație cu virozele care sunt localizate la plămâni.
În funcție de organul afectat, principalele simptome ale virozelor căilor respiratorii sunt: la nivelul nasului se observă sindromul de nas înfundat sau rinoree („curge nasul”); la nivelul faringelui, simptomul principal este senzația de gât uscat; la nivelul laringelui, apare vocea răgușită.
În ce privește viroza pulmonară, aceasta este o boală severă a plămânului, socotiră chiar urgență medicală. Cele mai importante viroze pulmonare sunt bronșitele, astmul, embolia pulmonară, pneumonia. Sunt afectați de aceste viroze în special copiii și vârstnicii. Adulții suportă mai ușor virozele pulmonare. Virozele la nivelul plămânului se manifestă prin temperatura ridicată, transpirații abundente, tuse seacă sau productivă, durere toracică, wheezing (zgomote șuierătoare, cu caracter muzical, care apar în timpul respirației).
„Antibioticele nu distrug virusurile”
– Vorbiți-ne despre ele…

– Cele mai multe boli ale aparatului respirator sunt de natură virotică. Dacă nu apar complicații, ele se vindecă și spontan, după aproximativ 7 zile. În virozele respiratorii nu este indicată folosirea antibioticelor din proprie inițiativă, ci doar la recomandarea medicului. Antibioticele nu distrug virusurile. La început, virozele respiratorii se instalează la nivelul căilor respiratorii superioare, mai apoi urmând să se instaleze la nivelul plămânului. În această fază a bolii, majoritatea oamenilor apelează la sfaturile personalului din farmacii. Nu se cunosc tratamente medicamentoase curative care să combată virozele respiratorii. Sunt doar scheme de tratamente care combat simptomele acestor viroze. De exemplu, pentru temperatură se recomandă medicamente antitermice, de tip Aspirină sau Paracetamol. Din cauza unei intense promovări publicitare, în presa audio-vizuală, Nurofenul este cel mai des întâlnit medicament antitermic, administrat în virozele respiratorii.
Hidratarea joacă și ea un rol important, în combaterea virozelor pulmonare. Este necesară, deoarece virozele pulmonare sunt însoțite de transpirații nocturne abundente. Pentru hidratare se pot folosi ceaiuri călduțe, din plante medicinale: tei, salvie, soc.
O atenție deosebită trebuie acordată tusei, fiind simptomul major prin care se manifestă virozele plămânului. Tusea este un rău necesar, nu trebuie în totalitate suprimată. De multe ori, reflexul tusei trebuie ajutat, ca sputa din căile bronhice să fie expulzată. Dacă această spută stagnează la nivelul bronhiilor și al plămânului, ea poate fi un mediu prielnic de dezvoltare a infecțiilor patogene, ducând la complicații severe, greu de tratat. În tuse, pe lângă medicația alopată recomandată de medicii curanți, ca terapie complementară, recomand ceaiuri fierbinți din lemn-dulce și iederă. Farmacia Faltis prepară un sirop antitusiv din aceste plante.
Minerale și vitamine
– Aveți și recomandări legate de alimentație, respirație?
– Un regim alimentar echilibrat este recomandat atât pentru omul sănătos, cât și pentru cel bolnav, cu atât mai mult în cazul omului suferind. Se va avea în vedere ca în alimentație să predomine hrana bogată în substanțe minerale și vitamine hidrosolubile sau liposolubile. De asemenea, recuperarea respiratorie este absolut necesară în virozele pulmonare. Efectuarea reflexului respirator (inspirație și expirație) se va face în mod gradual în casă, cu geamul deschis, în spații bine aerisite sau în aer liber (parcuri, zone montane). Repausul la pat câteva zile este, de asemenea, recomandat.
– Pentru întărirea sistemului imunitar ce recomandați?
– Sistemul imunitar este foarte important pentru un corp sănătos. Imunitatea reprezintă una dintre cele mai importante funcții ale organismului, care, alături de ereditate, contribuie în mod hotărâtor la menținerea stabilității normale a acestuia. Fără imunitate, viața nu ar fi posibilă. Imunitatea este esențială și în bolile de natură virotică, cum ar fi virozele pulmonare. În aceste cazuri, se simte necesitatea creșterii imunității organismului. Există o imunitate naturală (înnăscută) și una dobândită. În farmacii nu există pastile pentru imunitate, ci doar pentru creșterea imunității. Organismul uman își creează propria imunitate. 70% din imunitate se formează la nivelul tubului digestiv.
În natură se găsesc o multitudine de remedii pentru ridicarea imunității: echinacea, măceșele, cătina, tescovina, produsele stupului. Farmacia Faltis are o gamă largă de preparate farmaceutice obținute din aceste materii prime. De asemenea, probioticele din laptele fermentat (tip iaurt, sana, kefir, lapte bătut), băute regulat, stimulează imunitatea.
Vă recomand câteva produse pentru creșterea imunității:
Echinacea
Farmacia Faltis folosește ca materie primă pentru preparate farmaceutice florile de echinacea, care sunt cele mai bogate în principii active. Pe piața farmaceutică se găsesc ceaiuri sau tincturi, dar din toată planta de echinacea.
Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu un lapte fermentat.
Decoct: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vin: se administrează o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Tescovina
Este amestecul de cojițe și sâmburi rezultați în procesul de vinificație a strugurilor. Se folosește sub formă de pulbere sau capsule.
Pulbere: se iau câte 2 lingurițe pe zi, amestecate în lapte fermentat.
Capsule: se iau câte 2 pe zi.
Farmacia Faltis are pe stoc pulbere și capsule cu tescovină.
Nota farmacistului
Răspunsul meu la aceste întrebări este punctul de vedere al unui farmacist cu experiență (aproape 50 de ani de activitate farmaceutică continuă). Recomandările mele nu se substituie însă unui control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare medicației alopate.
(Informații suplimentare despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila. Preparatele farmaceutice pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei. Farmacia deține „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.)