Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Antrenament permanent pentru sistemul imunitar

Grija pentru sistemul imunitar nu cunoaște anotimpuri. Ea trebuie să continue și primăvara. Miliarde de celule luptă neîncetat pentru a ne menține sănătatea. Pentru a le asi­gu­ra succesul, le putem ajuta cu măsuri de o simplitate ui­mitoare •

Foto: Shutterstock – 5

Unii oameni contractează câte o răceală chiar și dacă cineva tușește pe partea cealaltă a străzii. Alții, în schimb, se pot plimba printr-o ploaie torențială fără să facă nici măcar un guturai. E drept că această super-imunitate este rară, deoarece pentru noi e absolut normal să răcim, de două până la patru ori pe an – însă puterea reală a sistemului imunitar se află totuși în mare parte în propriile noastre mâini.

Asemenea unei păduri tropicale, sistemul imunitar este un ecosistem fascinant și plin de diversitate. În inte­rio­rul său conviețuiesc în depli­nă armonie și într-o stare de interdependență pașnică mi­liarde de celule dintre cele mai diverse, iar acestea lu­crea­ză fără întrerupere. De di­mineața până seara, comu­nică între ele prin mesageri chimici și molecule de sem­nalizare. Unica lor preo­cu­pare este sănătatea noastră. Acești muncitori celulari de cursă lungă își ajustează cu finețe dialogul, pentru a dezvolta strategii de apărare și tehnici menite să combată bolile în mod țintit. Sistemul imunitar este la fel de indispensabil pentru om ca inima sau plămânii. Dacă el nu ar fi activ, viața ne-ar fi periclitată constant, căci în fiecare secundă suntem expuși la milioane de bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci. Un sistem imunitar puternic poate proteja organismul de majoritatea dușmanilor săi.

Dacă vă lovește o răceală de primăvară

Oare putem stimula sistemul imunitar în așa fel încât să respingă răcelile încă din fașă? Da, și anume, în decurs de o singură zi. Iată un plan de urgență detaliat:

Ora 7: Începeți ziua cu un duș fier­binte. Acesta ameliorează durerile mus­culare și poate contribui la desfundarea sinusurilor.

Ora 8: Luați un mic dejun bogat în vita­mine, mâncând, de exemplu, fulgi de ovăz sau müsli cu iaurt natural, mere, afine, struguri negri, nuci și suc de portocale proaspăt stors.

Ora 10: Faceți inhalații pentru a vă calma căile respiratorii. Combateți apoi simptomele de debut ale răcelii cu as­pirină sau paracetamol, sirop de tuse și compri­mate de supt.

Ora 12: Stimulați-vă sistemul imu­nitar făcând o scurtă plimbare în aer cu­rat.

Ora 13: E timpul pentru un fel clasic de mâncare, bogat în proteine: supă de pui! O puteți asezona cu condimente precum foi de dafin, cuișoare și cimbru.

Ora 15: Folosiți din nou cimbrul, de data aceasta sub formă de ceai. Cu miere! Acesta stimulează producția de salivă și înlătură virusurile din gât.

Ora 18: Mâncați ceva pi­cant, poate un chili sau un curry. În orice caz, ceva cu mult ghimbir și usturoi. Ambele au efect antibacterian și pun celulele imunitare în stare de alertă.

Ora 20: Stimulați-vă cir­cu­lația: faceți o baie la pi­cioa­re, încălzind apa la 37 de grade și adă­ugând în ea trei linguri de făină de muștar. O altă variantă e să faceți o baie fierbinte completă.

Ora 22: Mergeți direct la cul­care! Somnul suficient men­ține și întărește apărarea imunitară.

Stimuli, condimente și alte metode de întărire a imunității

Chiar și modificările mici pe care le adoptăm în privința stilului nostru de viață pot avea un impact major, sprijinindu-ne eficient sistemul imunitar. Iată cele mai bune recomandări:

Mișcarea, ca stimulent pentru imunitate

Plimbările în pas alert și alergarea moderată, precum și mersul pe bicicletă, înotul și antre­na­mentele de forță ușoare, contribuie toate la stimularea imunității. Ideal ar fi să facem mișcare aproape o oră, de trei ori pe săptămână, fără a suprasolicita organismul.

Vitamina D, un hormon-cheie

Vitamina D, care se formează aproape exclusiv prin expunerea la soare, joacă un rol decisiv în apărarea organis­mului. În cazul unei carențe, ne pot ajuta prepa­ratele care conțin o doză zilnică de până la 20 mi­crograme.

„Cine-un măr pe zi mănâncă va fi tare ca o stâncă”

Cu cât mărul este mai roșu, cu atât conține mai multe vitamine, nutrienți și substanțe vegetale secundare. Soiuri precum Jonathan sunt mai sănătoase decât cele de un verde intens, cum sunt merele Granny Smith.

Hrană pentru celule

Printre vitaminele im­por­tante pentru imunitate se numără vita­mina A, care se găsește în special în ficat, și precursorul ei, betaca­rotenul, con­ținut în fructele și legu­mele colo­rate, precum morco­vii, spanacul și roșiile. Vita­minele din complexul B se găsesc, de exemplu, în car­ne, pește, ouă, lac­tate și legu­minoase. Dintre minerale, zincul (con­ținut în carne, lapte, brânză, produse inte­grale), seleniul (carne, pește, ouă, ciu­perci, linte), fierul (carne ro­șie, linte, boabe de soia, se­mințe de floarea-soa­relui, pă­trunjel) și cuprul (legume verzi, cafea și ceai) sunt cele care ne întăresc sistemul imu­nitar.

Mirodeniile picante încălzesc corpul

Capsaicina din ardeiul iute sti­mulează circulația la nivelul mu­coa­selor. Alicina din usturoi ac­ționează ca un antibiotic natural. Ve­deta absolută este ghimbirul. Gin­gerolul care se găsește în ghimbir pune leucocitele în stare de alertă chiar și când îl consumăm în can­tități mici.

Condimentele întăresc imunitatea

Multe dintre ele stimulează imunitatea – de exemplu, turmericul și rozmarinul îi oferă or­ganismului antioxidanți eficienți împotriva radicalilor liberi. Cuișoarele și salvia conțin și ele cantități mari de antioxidanți. Uleiurile esențiale din cimbru curăță căile respiratorii, iar tur­mericul și coriandrul au efect antibac­te­rian și protejează totodată celulele.

Sistemul imunitar are numai de câștigat dacă e antrenat

Ședințele regulate de saună, dușurile alter­native cald-rece, procedeele Kneipp sau băile reci stimulează circulația sanguină. Astfel ajung mai multe celule de apărare la mucoasele pre­ferate de viruși, cum sunt cele din zona gâtului și nasului. Aceste terapii prin stimuli îmbu­nă­tățesc, de asemenea, reglarea termică a corpu­lui. Organismul nu mai pierde atât de repede din căldură.

Păstrați aerul ambiental suficient de umed

Umiditatea relativă ideală a aerului e cu­prinsă între 30 și 65 la sută. Nivelul de umi­di­tate poate fi măsurat cu un higrometru (dis­ponibil în magazinele de bricolaj). Ne poate fi de folos să aerisim de două până la trei ori pe zi, deschizând larg toate geamurile, ca să pro­ducem curent. Este de asemenea bine de știut că planta numărul unu pentru un climat interior să­nătos este considerată Sparrmannia africana, numită și teiul de cameră.

Postul curăță celulele

În timpul postului, organismul intră într-un fel de mod de autocurățare. Studiile arată că în­treruperea alimentației stimulează procesul de autocurățare celulară (autofagie). Acest lucru nu susține doar regenerarea celulară, ci întărește, de asemenea, sistemul imunitar. Se crede că până și o scurtă perioadă de post, de circa 24 de ore, se poate dovedi util.

TEST

Cât de în formă este sistemul dvs. imunitar?

Stilul nostru de viață de­ter­mină într-o mare măsură cât de pu­ternic este sistemul nostru imu­nitar, indiferent dacă este vorba despre alimentație, mișcare, somn de calitate sau un mod sănătos de a face față stresului. Faceți testul pen­tru a afla starea sistemului dumneavoastră imu­nitar și pentru a identifica riscurile indivi­duale cu care vă confruntați.

Cât de des consumați fructe și legume?

Aproape deloc: 0

De două-trei ori pe săptămână: 1

Cu regularitate, în fiecare zi: 2

Ce cantitate de lichide beți zilnic?

Mai puțin de 1/2 litru: 0

Aproape 1 litru: 1

Cel puțin 2 litri: 2

Cum mâncați?

De obicei pe fugă, din mers: 0

Uneori la masă, alteori pe fugă: 1

De cel puțin două ori pe zi, la masă: 2

Fumați?

Cu regularitate, în fiecare zi: 0

Ocazional: 1

Niciodată: 2

Cum dormiți?

Mi se întâmplă mult prea des să nu pot dormi: 0

Uneori dorm prost: 1

În general dorm bine: 2

Cum faceți față stresului?

Greu, mă aflu mereu sub presiune: 0

Uneori mă afectează: 1

Pot să-l gestionez bine: 2

Câți ani aveți?

Peste 65 de ani: 0

Între 40 și 65 de ani: 1

Sub 40 de ani: 2

Cât de des răciți?

Am impresia că mai tot timpul: 0

Aproape de șase ori pe an: 1

De maximum trei ori pe an: 2

Cât de des faceți sport?

Rar: 0

De câteva ori pe lună: 1

De cel puțin două ori pe săptămână: 2

Cât de des ieșiți la aer?

Aproape niciodată: 0

Doar în weekend: 1

În fiecare zi, timp de cel puțin

30 de minute: 2

Cât alcool consumați?

Zilnic, mai mult de un pahar: 0

De două-trei ori pe săptămână,

câte un pahar: 1

Mai puțin sau deloc: 2

Aveți boli cronice?

Da: 0

Nu: 2

Interpretarea testului:

20 până la 24 de puncte

Excelent, deja faceți foarte multe pentru sistemul dvs. imunitar. Încercați să aduceți îmbunătățire acolo unde ați obținut mai puține puncte.

12 până la 19 puncte

Rezultatul nu este rău, dar ați putea face mai multe pentru a vă îmbolnăvi mai rar. Aduceți în mod țintit îmbunătățiri acolo unde nu ați obținut prea multe puncte.

0 până la 11 puncte

Din păcate, sistemul dumneavoastră imu­nitar nu e într-o formă prea bună. Încercați să vă schimbați stilul de viață în ceea ce privește alimentația, mișcarea și relaxarea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.