• Diabetul nu trebuie neapărat să ne întoarcă viața pe dos. Tot ce avem de făcut pentru a evita acest scenariu este să ne schimbăm puțin modul de gândire – mai ales în privința obiceiurilor de zi cu zi. Terapiile moderne reprezintă o oază de speranță •

Statisticile arată că diabetul este pe cale să devină una dintre cele mai mari probleme medicale ale secolului XXI. La nivel mondial, sute de milioane de oameni suferă de această boală metabolică. Alarmant este faptul că boala nu mai afectează doar persoanele în vârstă. Diabetul de tip 2, cunoscut anterior ca „diabetul vârstnicilor”, apare din ce în ce mai frecvent și la persoane mai tinere.
Boala nu duce doar la un dezechilibru al glicemiei. Tulburarea metabolică crește și riscul declanșării unui mare număr de afecțiuni grave secundare, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și problemele la rinichi. Studii mai noi arată, de asemenea, că diabeticii prezintă un risc crescut de a face cancer. Dar care sunt, mai exact, principalele cauze ale bolii, cum poate fi ea prevenită și cum o pot gestiona cei afectați?
Factori de risc: excesul de greutate și menopauza
Excesul de greutate este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția diabetului de tip 2, spun specialiștii. Un rol important îl joacă în acest caz alimentația nesănătoasă – în special consumul ridicat de zahăr și de alimente ultraprocesate. Aceste obiceiuri nu duc doar la acumularea kilogramelor în plus, ci stimulează totodată, în mod direct, rezistența la insulină, care afectează în final modul în care e reglată glicemia. Pe lângă alimentație, o influență semnificativă o are și predispoziția genetică, de exemplu atunci când unul dintre părinți suferă de această tulburare metabolică. Un alt factor de risc este diabetul gestațional temporar, care crește susceptibilitatea copiilor și a mamelor la diabetul de tip 2.
Un factor de risc adesea subestimat în cazul femeilor este menopauza. Odată cu reducerea nivelului de hormoni sexuali feminini – estrogen și progesteron – metabolismul se modifică semnificativ. Acest lucru poate duce la transformarea țesutului adipos în grăsime abdominală și la apariția rezistenței la insulină. În consecință, riscul de a dezvolta diabet crește considerabil în această etapă a vieții.
E bine de știut că pe internet există teste, cu ajutorul cărora putem să evaluăm, în decurs de numai câteva minute, riscul personal de a dezvolta diabet de tip 2. Unele dintre aceste teste ne indică și ce opțiuni individuale ne stau la dispoziție, pentru reducerea riscului de diabet.
Mici reguli alimentare
Este demult dovedit că stilul de viață – în special alimentația – joacă un rol central în prevenirea și tratarea diabetului. Riscul scade considerabil dacă facem mișcare cu regularitate, aproximativ patru ore pe săptămână și dacă respectăm o alimentație sănătoasă, consumând mai puțin zahăr (sub 50 de grame pe zi), mai multe fibre (peste 30 de grame zilnic), multe legume (500 de grame pe zi) și puțină carne (sub 300 de grame pe săptămână). Important este, de asemenea, să nu luăm mai mult de două până la trei mese pe zi și să evităm gustările dintre mese. Dacă ținem cont de aceste măsuri, putem corecta și normaliza multe aspecte, chiar și în cazul unui diagnostic de prediabet. După stabilirea diagnosticului, mulți diabetici sunt tratați cu insulină. Totuși, această terapie nu este întotdeauna soluția optimă, deoarece insulina poate duce la o creștere în greutate, înrăutățind astfel lucrurile. Întrucât apariția diabetului este favorizată de o alimentație incorectă, schimbarea acesteia ar trebui să stea la baza oricărei terapii. După cum notează experții, ideal e ca, în paralel, să facem cu regularitate mișcare.
Rămâneți activi și iarna
Activitatea fizică îmbunătățește sensibilitatea la insulină și ajută la reglarea nivelului glicemiei. Persoanele cu diabet trebuie să aibă totuși grijă când fac sport în frig. Motivul este acela că aproximativ o treime dintre diabetici au nervii afectați. În special sensibilitatea mâinilor și picioarelor poate fi redusă sau chiar absentă, în cazul unei neuropatii diabetice. De aceea, pot apărea adesea puncte de presiune, ulcerații și răni la nivelul picioarelor. În sezonul rece, diabeticii se pot alege cu degerături la mâini și picioare din cauza neuropatiei. Persoanele cu diabet ar trebui, așadar, să aleagă haine călduroase, adaptate activităților lor. Șosetele groase și cizmele de iarnă țin picioarele calde, însă nu trebuie să fie strâmte.
Țineți mereu glicemia sub observație
Diabetul este o boală perfidă și larg răspândită. Nu e dureros și poate genera numeroase afecțiuni secundare. Pe parcursul anilor, hiperglicemia netratată poate afecta vasele de sânge și nervii, ceea ce poate cauza boli cardiovasculare, probleme de rinichi, disfuncții erectile, depresii și chiar pierderea vederii. În cazul diabeticilor, riscul de accidente vasculare cerebrale și infarct este semnificativ crescut. Cercetări recente arată, de asemenea, că diabeticii prezintă un risc crescut pentru anumite forme de cancer, cum ar fi cel hepatic și mamar.
Pentru a preveni aceste complicații, este esențial un control strict al glicemiei. Sistemele moderne de măsurare le permit pacienților să își monitorizeze constant valorile glicemiei și să reacționeze în funcție de ele. Însă și controalele preventive regulate pot face diferența. E recomandabil să verificăm, la fiecare douăsprezece luni, valorile grăsimilor din sânge, pentru a evalua riscul apariției unor boli cardiovasculare. În plus, diabeticii ar trebui să meargă cel puțin o dată la doi ani la oftalmolog. Acesta poate depista din timp eventualele leziuni ale retinei. Important de reținut este, de asemenea, că diabeticii ar trebui să efectueze de două ori pe an și un control stomatologic, deoarece prezintă un risc crescut de parodontită.
O rază de speranță: noile medicamente
Reprezentanții comunității medicale caută în permanență să descopere noi terapii împotriva diabetului. În special dezvoltarea medicamentelor personalizate, adaptate metabolismului individual al pacientului, devine din ce în ce mai importantă. Printre cele mai promițătoare terapii actuale se numără așa-numiții analogi de incretină, adică terapiile care au ca efect reducerea glicemiei. Acestea nu contribuie doar la pierderea în greutate, ci și la întârzierea semnificativă a unor complicații precum infarctul miocardic și afecțiunile renale. Dezvoltarea unor metode inovatoare de tratament va juca și pe viitor un rol decisiv.
Cum să ne hrănim, să facem mișcare și să ne tratăm corect
Diabeticii de tip 2 pot face ei înșiși multe pentru a combate boala.
Puterea naturii
Persoanele cu diabet de tip 2 pot contribui în mod activ la menținerea sub control a valorilor glicemiei. Aceste măsuri au totodată un efect preventiv.
• Alimentație: diabeticii au voie să mănânce orice, dar ar trebui să acorde atenție unei alimentații echilibrate. Ar fi recomandabil să reducă glucidele și alimentele bogate în calorii și să opteze, în schimb, pentru produse din cereale integrale și legume.
• Mișcare: studiile arată că sportul activează celulele musculare, făcându-le mai receptive la glucoza din sânge, deoarece au nevoie de zahăr ca sursă de energie.
• Terapie prin post: postul ținut sub supraveghere medicală le poate fi benefic diabeticilor de tip 2, deoarece poate contribui la îmbunătățirea valorile glicemiei și la combaterea hipertensiunii arteriale.
Ajutor medical
Diabetul de tip 1 este tratat, în principiu, prin administrarea de insulină. În cazul diabetului de tip 2, sunt folosite în terapie o multitudine de medicamente. Analogii GLP-1, precum și inhibitori SGLT-2 reduc riscul de complicații precum infarctul miocardic.
• Metformina: scade glicemia prin inhibarea producerii și eliberării de glucoză la nivelul ficatului. În același timp, stimulează arderea glucozei în țesutul muscular și adipos.
• Analogii GLP-1: imită efectul hormonului intestinal GLP-1 și stimulează pancreasul să secrete insulină (GLP vine de la „glucagon-like peptide”).
• Inhibitorii SGLT-2: substanțe active, precum dapagliflozina și empagliflozina favorizează eliminarea crescută de zahăr prin urină și reduc astfel glicemia.
Sănătatea oaselor
În rândul diabeticilor e întâlnit un risc crescut de osteoporoză. Creșterea masei musculare și o alimentație bogată în calciu pot preveni fracturile.
• Risc: studiile arată că riscul de fracturi osoase este de până la șase ori mai mare la persoanele cu diabet de tip 1, comparativ cu cele care nu au această boală. În cazul celor care suferă de diabet de tip 2, riscul este aproximativ dublu.
• Cauză: tulburările metabolice provocate de diabet influențează și metabolismul osos. Pe de o parte, glicemia crescută reduce pe termen lung calitatea oaselor. Pe de altă parte, sănătatea oaselor poate fi influențată negativ și de unele medicamente folosite în tratamentul diabetului.
• Prevenție: mișcarea întărește nu doar musculatura, ci și oasele. O alimentație bogată în calciu este, de asemenea, esențială, deoarece calciul este componenta principală a unor oase puternice. Apele minerale cu proprietăți terapeutice care sunt bogate în calciu pot reprezenta o alternativă la produsele lactate, în special în cazul persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.
Sfaturi simple pentru diabetici
Cum trebuie îngrijite picioarele diabeticilor
Când boala avansează, primele lovite sunt picioarele. Degetele se înnegresc și ajung, adesea, la cangrenă. Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă călduță, fără săpun. Se pun pe picior pastile pisate de nitroglicerină (2-3 comprimate) și se acoperă cu foi de varză dulce. Procedura se repetă 1-2 zile. În ziua când nu se aplică nitroglicerină, după simpla spălare se tamponează picioarele cu câteva picături de lapte dulce (seara) și se spală dimineața, un procedeu care trebuie repetat timp îndelungat.
• Nu se stă cu picioarele încrucișate, pentru că se comprimă arterele și se reduce aportul de sânge. Ciorapii să fie din bumbac și să fie schimbați de mai multe ori pe zi.
Tratarea diabetului cu usturoi
Se zdrobesc 3 căpățâni de usturoi, se introduc într-o sticlă de un litru, care se umple cu rachiu de secară de 30-40 grade, se lasă să stea 10-11 zile la macerat. În fiecare zi, înainte de micul dejun, se ia o lingură plină din acest macerat.
Cura cu păpădie
Înainte ca păpădia să înflorească, se folosesc tijele cu boboci sau frunzele proaspete. Planta trebuie să fie consumată în ziua în care a fost culeasă sau cel mult la 24 de ore după culegere, cu condiția să fi fost păstrată la rece (în frigider) și într-un ambalaj ermetic, așa încât să nu se deshidrateze.
Mod de administrare: • se administrează câte una-două tije înaintea fiecărei mese, mestecându-se bine înainte de a fi înghițite sau se consumă o mână de frunze (circa 50 g) pe zi, în reprize, înainte de fiecare masă. Timp de un sfert de oră de la administrarea păpădiei, nu se consumă nici un fel de aliment. Cura durează cel puțin 14 zile.
Sucul de spanac
Sucul de spanac se poate prepara prin centrifugare, prin mixare și manual. Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă.
Prepararea manuală: se taie două mâini de frunze de spanac cât mai fin posibil, apoi peste frunzele tăiate se adaugă 200 ml apă (un pahar). Se amestecă cu o lingură de lemn, așa încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc. Se lasă la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Zeama obținută se consumă imediat după filtrare, în timp ce frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc.
Prepararea cu mixerul: se pune în vasul mixerului un pahar cu apă, apoi se adaugă treptat două mâini frunze de spanac tăiate. După ce spanacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică și se lasă la macerat 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată la mâncărurile gătite.
Mod de administrare: sucul de spanac se bea dimineața, pe stomacul gol. Pentru a-i îmbunătăți gustul sălciu, se poate combina cu puțin suc de morcov și lămâie.
Sucul de urzici
Preparare manuală: se taie „tăiței” două mâini de urzică (cât mai fin) și se adaugă peste frunzele tăiate un pahar cu apă. Cu o lingură de lemn se freacă bine amestecul. Se lasă să stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Zeama obținută astfel va fi consumată imediat după filtrare. Frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate.
Preparare cu mixerul: se pune în vasul mixerului un pahar de apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunțirea, două mâini de frunze de urzică. După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune într-un vas ceramic și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată la mâncărurile gătite.
Mod de administrare: sucul se bea pe stomacul gol; timp de un sfert de oră după consumarea sa nu se mănâncă.
Decoctul de urzici tinere
Mod de preparare: se culeg 1/2 kg urzici tinere. Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare. Se pune 1 litru de apă la fiert și, când clocotește, se pun urzicile. Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi. Se lasă la răcit, apoi se storc în mâini. Sucul care se lasă se pune într-o sticlă. Decoctul de urzică astfel obținut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc ca și spanacul.
Mod de administrare: se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml de decoct, după care se mănâncă, la o jumătate de oră, o cantitate echivalentă din urzicile fierte. Apoi, se poate începe masa propriu-zisă, cu mențiunea că este bine ca ea să înceapă cu crudități.
Precauții: decoctul de urzică este foarte concentrat, putând produce temporar stări de inapetență, ușoară greață. De aceea, este util să fie băută, în paralel, o infuzie de chimen (o linguriță de semințe la o cană de apă în clocot) sau să fie consumate câteva coji de lămâie.