• Primele leacuri ce trebuie adunate primăvara sunt lăstarii și mugurii. Energia lor biruie o mulțime de boli •

Primăvara, natura reînvie cu o energie explozivă, care se transformă în sănătate. Circuitele clorofilei se reactivează, iar substanțele active din plante sunt ca aurul pur. Revenind la tradiție, să ne amintim că ciobanii noștri, când urcau cu turmele în munți, primăvara, mâncau frecvent muguri de fag și mesteacăn ori lujeri de zmeur și mure, care îi întremau și îi țineau sănătoși. Dacă vă numărați printre cei care cred în puterea tămăduitoare a naturii și obișnuiți să plecați în pădure, ca să adunați primele plante medicinale, ridicați-vă ochii și către mugurii din copaci. Dar faceți-o cu grijă și cu măsură, fără să răniți crenguțele tinere. De altfel, cel mai bine este să culegem mugurii de pe crengile tăiate anume primăvara, iar mugurii de brad şi de pin se culeg numai de pe copacii maturi, de pe crengile laterale. Este bine să fim stăpâni grijulii ai naturii, să nu distrugem copăceii tineri, să nu-i lăsăm fără muguri, dar mai ales fără vârf!
Conservare
Perioada de uscare a mugurilor este mai lungă decât a frunzelor. Se usucă în straturi subţiri, la temperatura de până la 20 de grade, ca să nu se piardă calităţile terapeutice, vitaminele şi enzimele. Ca să nu mucegăiască, se afânează cu mâna de două ori pe zi sau se usucă pe rame învelite în tifon sau pânză topită. Se păstrează în locuri uscate, în pungi de hârtie sau în borcane bine închise. Mugurii de conifere se păstrează şi în congelator, pentru a fi folosiți în stare proaspătă.
Mugurii de mesteacăn

Primăvara, când se curăţă copacii, se taie crenguţe de mesteacăn de 25-30 cm. Se leagă în „buchete” câte 12-15 bucăţi şi se usucă în locuri cu circulaţie bună de aer, afânându-i mereu. Mugurii se păstrează în pungi de hârtie sau în borcane cu filet, iar crenguţele se folosesc pentru ceaiuri sau băi. Au numeroase calități terapeutice: sunt diuretici, dezinfectanți, expectoranți, antiinflamatori, sudorifici etc.
Preparate din muguri de mesteacăn
Infuzia: se prepară în termos, timp de 1-2 ore, dintr-o linguriţă de muguri şi 250 ml apă clocotită. Se beau în 3-4 reprize, cu 20 – 30 minute înainte de mesele principale.
Decoctul: 10 g de muguri se aduc până la fierbere, în 200 ml apă. Se lasă pe foc mic 15 minute şi se strecoară. Se bea câte o lingură, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. Se adaugă şi în băi datorită efectului antiinflamator.
Tinctura: se prepară din jumătate de sticlă umplută cu muguri şi o sticlă de ţuică. Se lasă la macerat timp de o lună, într-un vas închis ermetic, pus la întuneric. Se beau câte 30 picături, de 3-4 ori pe zi, dacă reţeta nu prevede o altă doză. Se foloseşte şi extern, pentru tamponarea rănilor, arsurilor, escarelor, crăpăturilor pielii, iritaţiilor, erupţiilor. În caz de dureri de dinţi, tamponul îmbibat cu tinctură se ţine pe dintele cu probleme. În cazuri de dureri nevralgice, miozite, se masează locul cu tinctură, iar pentru artrită şi reumatism, se aplică comprese pe articulaţiile bolnave.
Tratamente
• Amigdalită. Bătrânii de la ţară se tratau în caz de dureri de gât mestecând încet 1-2 linguri de muguri proaspeţi, apoi făceau gargară cu infuzie concentrată de muguri. Pentru răceli, se făcea ceai din muguri şi se consuma cald, în timpul zilei.
• Litiază urinară. Pentru persoanele care suferă de pietre în vezica urinară, se prepară infuzie dintr-o linguriţă de muguri şi 150 ml de apă clocotită, care se ţine în termos sau pe băi de aburi (bain-marie), timp de 15 minute, apoi se lasă 45 de minute la temperatura camerei. După răcire, lichidul se strecoară şi se împarte în trei doze, care se beau în timpul zilei, la intervale egale de timp (de exemplu la orele 7, 14 și 21), cu 30 de minute înainte de masă.
• Afecţiuni gastro-intestinale. Se prepară un decoct din două linguri de muguri şi un litru de apă. Mugurii se pun în apă rece, se aduc până la fierbere şi se ţin sub capac la foc mic timp de 20 de minute. După răcire, lichidul se strecoară prin pânză topită sau printr-un strat subţire de vată, pus între două straturi de tifon. Se bea câte un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, şi cu o oră după masă, timp de 7-10 zile.
• Bronșită, traheită. Pentru afecţiunile sistemului respirator, peste 20 g de muguri uscați se toarnă 100 ml de alcool de 70% şi se macerează timp de trei săptămâni. Alcoolul se strecoară, iar mugurii se storc bine printr-un ciorap de damă. Se administrează câte 20-30 de picături (în funcţie de greutatea corporală), amestecate cu o lingură de apă, cu 20 de minute înainte de masă. Se iau de 3 ori pe zi.
• Ulcer stomacal şi duodenal. Mugurii se amestecă cu ţuică în proporţie 1:10 (de ex. 50 g de muguri și 500 ml de alcool) şi se macerează timp de 10 zile. Bolnavii beau câte 1/2–1 linguriţă de preparat, amestecat cu o lingură de apă, de trei ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de masă. Mugurii de mesteacăn se folosesc şi în combinaţii cu alte plante, în afecţiuni mai grave, precum tuberculoza sau cancerul.
• Tuberculoză. Pentru prepararea reţetei ce urmează este nevoie de 5 linguri de muguri de mesteacăn, 200 g miere de tei, un pahar de terci din frunze de aloe, 10 g flori de tei, 100 ml ulei de măsline, 500 ml apă. • Mugurii şi florile de tei se pun în apă rece, se aduc până la fierbere şi se lasă 3 minute pe foc mic. Se trage vasul şi se infuzează acoperit o oră, apoi se strecoară şi se stoarce bine. Aloe se amestecă cu ulei şi se fierbe 5 minute pe un foc foarte mic. Se răceşte puţin şi se amestecă cu prima infuzie, apoi se adaugă mierea şi se omogenizează. Preparatul se păstrează în sticle de culoare închisă, la frigider. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, timp de 1,5-2 luni. După o pauză de 21 de zile, cura se repetă.
Mugurii de plop negru
Mugurii de plop negru sunt un adevărat dar al naturii pentru oamenii bolnavi. Rășina din muguri intră și în compoziția propolisului, cel mai puternic antibiotic natural. În medicina populară, infuziile și tincturile ajutau în lupta cu hemoroizii, febra, se foloseau pentru efectele lor sudorifice, diuretice, calmante.
Tratamente cu muguri de plop
• Irascibilitate, nervozitate ridicată. Se macerează 100 g de muguri într-un litru de ţuică, în sticlă de culoare închisă, timp de trei săptămâni. Periodic se agită. Se beau câte 1-2 linguri, „lungite” cu 50 ml de apă, de 3-4 ori pe săptămână. Rezultatele pozitive apar mai repede dacă administrarea se asociază cu băi calde, de două ori pe săptămână.
• Dureri reumatice, prurit cutanat, căderea părului, hemoroizi. Mugurii proaspeţi se pisează până se obţine o pastă. Se iau două linguri de pastă şi se amestecă cu 5-6 linguri de unt de casă sau vaselină farmaceutică, până se obţine o masă omogenă, care se păstrează la rece, în borcan cu filet. Se foloseşte pentru masaje în zonele cu probleme.
• Altă rețetă contra căderii părului: muguri de plop bine uscați se râșnesc și se amestecă cu ulei de ricin, în proporție de 1:4.
Mugurii de brad și pin
Aerul din pădurile de conifere este deosebit de curat şi aromat. Din timpuri străvechi s-a observat că el este benefic pentru bolnavii de tuberculoză. Iar gustul siropului de muguri de brad ne este cunoscut din copilărie, când bunicile ne tratau de răceală. Acum, în lunile de primăvară, mugurii de pin şi de brad conţin tot ce este necesar organismului uman pentru menţinerea sănătăţii şi pentru vindecare: substanţe fitochimice, uleiuri volatile. Mugurii mai conţin răşini, principii amare, pinitol, coniferozidă, vitamina C, flavonoizi, tocoferol (vitamina E), carotene, microelemente (Fe, Cu, Al) şi fitoncide.
În medicina populară, un remediu cunoscut din moşi-strămoşi este mierea de brad. Mugurii de conifere proaspăt culeşi se spală sub un jet de apă rece. Într-un vas emailat se pune o parte din muguri la 3 părţi de apă, se acoperă cu un capac, se aduce până la fierbere şi se lasă pe foc slab 15 minute. După răcire şi strecurare, lichidul obţinut se amestecă cu zahăr în proporţie de 1:2, și iar se aduce până la fierbere, pe foc mic. Preparatul obținut se foloseşte în cazuri de răceală şi de astm bronşic, de trei ori pe zi, cu o lingură cu apă sau lapte călduţ. Ajută și la restabilirea vocii, în cazul persoanelor care își solicită des corzile vocale.
În medicina populară se mai foloseşte şi suc din muguri şi lăstari tineri de conifere, care întăresc vasele sanguine, rinichii şi organismul. El se mai foloseşte și pentru vindecarea tuberculozei, astmului bronşic, pneumoniei, pentru bronşită şi traheită.
Prepararea sucului. Mugurii și lăstarii se spală în apă rece, se usucă pe un prosop şi se taie mărunt. Se aşează într-un borcan de sticlă, alternând un strat de masă verde şi un strat de zahăr. La un borcan de 5 litri, se pune 1 kg de zahăr. Borcanul se lasă 12 ore, apoi se amestecă conţinutul cu o lingură de lemn. Se leagă borcanul cu o pânză de bumbac şi se expune la soare 10 zile. Sucul se strecoară, se păstrează în sticle şi se consumă pe stomacul gol, copiii câte o lingură, iar adulţii câte două linguri pe zi.
• Tuberculoză. Un efect bun pentru creşterea imunităţii se obţine prin prepararea unui decoct din 75 g muguri de brad şi 75 g de conuri tinere. Peste amestec se toarnă un litru de apă rece, se aduce până la fierbere şi se ține pe foc 10 minute. Se lasă vasul învelit într-un prosop flauşat timp de 8-10 ore, apoi se strecoară. Se bea câte 1/2 de pahar, de 3 ori pe zi, între mesele principale.