• Durerea de cap este o suferință comună, de care fiecare încearcă să scape în felul lui! Dacă efectul întârzie, singura soluție este doctorul. Primăvara, durerile de cap sunt provocate și de schimbările bruște ale vremii, cu care nu e tocmai ușor de luptat •
• Liniște și întuneric

Primul remediu contra durerii de cap este să vă întindeți în pat, într-o cameră întunecată și liniștită. Evitați stimulii externi, precum lumina, gălăgia, mirosurile, stresul și agitația. Acordați-vă câteva minute de repaus deplin.
• Masaj
Masați-vă zona dintre sprâncene. Strângeți pielea între degetul mare și arătător cât mai mult posibil, apoi eliberați-o încet. Repetați de mai multe ori. Masați-vă apoi proeminențele osoase de la ceafă: aplicați o presiune ușoară cu degetele mari în această zonă.
• Dușuri fierbinți, sticle cu apă caldă
Un duș fierbinte al întregului corp, prosoape calde sau sticle cu apă caldă aplicate pe tâmple, frunte și ceafă provoacă vasodilatație, ajutând la ameliorarea durerilor de cap. O altă metodă este să vă băgați picioarele într-un lighean cu apă caldă, timp de 10 minute înainte de culcare.
• Exerciții de întindere
Ridicați-vă brațele deasupra capului, privind spre tavan. Încercați să întindeți brațele în sus cât mai mult posibil, pentru a vă „rearanja” gâtul și coloana vertebrală. Mișcați-vă umerii în sus și în jos. Repetați aceste exerciții de două ori pe zi, timp de cel puțin 5 de minute. Durerile de cap vor ceda.
• Pernă cu coji de hrișcă
Potrivit unor studii recente, perna ideală contra durerilor de cap este cea umplută cu coji de hrișcă. În Japonia este folosită din vechime pentru a calma durerile de cap. Nu se încălzește la contactul cu corpul și nu absoarbe umezeala, așa cum o fac pernele umplute cu pene sau puf.
• Cataplasmă cu cartofi
Tăiați un cartof în felii și aplicați-le pe tâmple și pe frunte, fixându-le cu o bentiță. O jumătate de oră este suficientă, pentru ca durerea să dispară.
• Respirație vindecătoare
Un remediu natural excelent pentru a combate durerile de cap este respirația controlată, care derivă din practicile yoga. Când vine durerea de cap, blocați cu degetul nara dreaptă, inspirați și expirați profund cu nara stângă. Exercițiul de respirație se face cu ochii închiși, cu spatele drept, într-o poziție relaxată.
• Alimente care alungă durerile
Alimentele care conțin triptofan, un aminoacid esențial, ajută la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor. Bogate în triptofan sunt bananele, curmalele, mango, fasolea și leguminoasele, în general, în special soia și derivații acesteia, cum ar fi tofu și tempeh. Și anumite minerale pot preveni sau combate durerile de cap, calciul, care are efect calmant, și magneziul, un mineral implicat în procesul de relaxare a sistemului nervos. Le găsiți în lactate, brânzeturi, cereale integrale, oleaginoase, smochine, curmale, avocado, ciocolată neagră sau în preparate farmaceutice.
• Opriți durerea cu apă
Migrenele sunt adesea cauzate de deshidratare. Ele pot fi tratate, pur și simplu, prin rehidratarea organismului. Beți un pahar cu apă la primele simptome de durere de cap, apoi câte un pahar din oră în oră.
REMEDII DIN PLANTE
• Comprese cu coada-calului: două mâini pline de coada-calului se pun într-o sită, care se agață peste un recipient cu apă clocotită. Când plantele sunt fierbinți și moi, se învelesc într-o pânză de in și se aplică pe locul dureros. Peste comprese se înfășoară un fular gros. Lăsați plantele să acționeze cât mai mult, eventual și peste noapte.
• Baie de muștar: se pun două lingurițe de boabe de muștar într-un lighean cu apă fierbinte, după care se bagă picioarele înăuntru, încercând să se suporte o temperatură cât mai ridicată. Vreme de 5-10 minute se plimbă talpa picioarelor pe boabele de muștar. Durerile de cap trec ca prin farmec.
• Frecții cu castane: procurați-vă 15-20 de fructe de castan sălbatic, curățați-le de coaja maro și treceți miezul printr-o mașină de tocat carne. Puneți-le într-o sticlă mai largă la gură și turnați peste ele 1/2 l alcool dublu rafinat de 90-95°. Se lasă la macerat timp de 15 zile, la loc întunecos, agitând bine sticla din când în când. Se lasă la limpezit, apoi, timp de 10 zile, în fiecare seară vă frecționați partea dureroasă a capului cu câte 50 ml de soluție, după care vă puneți un fes de lână pe cap.
• Băi fierbinți la picioare (să acopere gleznele): după 20 de minute, durerile de cap vor dispărea, indiferent de cauza care le-a provocat. Este foarte important ca apa să fie în permanență fierbinte, deci este necesar să fie schimbată de 2-3 ori.
Salcie albă (Salix alba)
Numită și aspirină naturală, scoarța de salcie albă este un calmant notoriu al durerii de cap. Conține salicină, din care se prepară aspirina. Se utilizează sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură, extract concentrat (capsule).
• Decoct de scoarță de salcie: fierbeți două linguri de scoarță de salcie mărunțită în 300 ml apă, la foc mic, timp de 15 minute (se completează apoi apa care se evaporă). Se lasă la infuzat până ce se răcește, se strecoară și se beau două căni de ceai pe zi.
• Pulbere de scoarță de salcie: se obține prin măcinarea fină a scoarței uscate de salcie. Se ia câte o jumătate de linguriță pulbere cu un pahar apă, de 3 ori pe zi.
Măghiran (Origanum majorana)
Era leacul contra durerilor de cap al romanilor. Li se administra și soldaților aflați în campanii lungi și grele.
• Infuzie de măghiran: peste o lingură de plantă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de infuzie, de 3 ori pe zi.
• Ulei esențial de măghiran: se iau câte 3-4 picături de ulei esențial de măghiran într-o linguriță cu miere, de 2 ori pe zi.
Cafea cu lămâie
Boabele arborelui de cafea conțin cofeină, un ingredient conținut în multe medicamente împotriva durerii de cap. O ceașcă de cafea tare, băută la primele simptome, limitează intensitatea durerii. Efectul sporește dacă se adaugă câteva picături de suc de lămâie.
Ghimbir
Cercetătorii au descoperit că eficiența ghimbirului este comparabilă statistic cu sumatriptanul, un medicament utilizat în cazul migrenelor.
• Pulbere de ghimbir: se obține prin măcinarea fină a rădăcinii uscate de ghimbir. Se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere cu un pahar de apă, de 3 ori pe zi.
• Infuzie de ghimbir: peste o lingură de rădăcină de ghimbir uscată și mărunțită turnați o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.
Mentă (Mentha piperita)
Ameliorează rapid durerile de cap, fiind recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Agenția Europeană pentru Medicamente.
• Ulei esențial de mentă: diluați 3 – 4 picături de ulei esențial de mentă într-un sfert de linguriță de ulei de măsline și aplicați cu masaj ușor pe frunte și tâmple. Repetați la fiecare 15 minute, până la ameliorarea durerii.
• Adăugați câteva picături de ulei esențial de mentă pe o bucată de material textil, apoi inspirați mirosul profund.
• Faceți o compresă înmuiată în apă rece, pe care puneți câteva picături de ulei esențial de mentă. Așezați-o pe frunte, învelită cu un prosop.
Lavandă (Lavandula angustifolia)
Studii publicate în „European Neurology” arată că inhalarea uleiului esențial de lavandă a contribuit la reducerea severității durerilor de cap și a simptomelor de migrenă.
• Ulei esențial de lavandă: utilizați uleiul esențial de lavandă, la fel ca pe cel esențial de mentă.
Leacuri populare țărănești
* Se pun pe partea dureroasă a capului frunze de pătlagină, varză sau brusture și se leagă neapărat cu o cârpă de culoare albă.
* Se freacă tot obrazul cu ceapă sau cu usturoi, mai ales în zona frunții, a urechilor și a nasului.
* Bătrânele se legau la cap cu frunze de nuc și de țelină, de când începea vara și până toamna, pentru a se apăra de durerile de cap.