Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Colonul iritabil

• Se accentuează în sezonul de primăvară, când toată lumea dă iama în fructe și verzituri. Schimbarea alimentației și buna gestionare a stresului sunt solu­ții, adesea, benefice •

Neutralizați stresul

Foto: Shutterstock

* Respirați conștient. Întrucât stresul este unul dintre cei mai importanți factori implicați în declanșarea crizelor intestinale, e bine să în­vățăm să îl evităm. De câte ori sim­țiți    că viața vă „strânge” și de­vine ten­sionată, faceți următorul exercițiu de res­pi­rație: așezați-vă sau întindeți-vă pe pat. Fixați-vă aten­ția pe aerul care intră și iese din corp. Inspirați numă­rând până la 5, expirați numărând până la 7.

* Țineți un jurnal în care să no­tați ce pro­ble­me vă ridică fiecare criză cu care vă con­frun­­tați. Notați fiecare ele­ment stre­sant care ar putea fi implicat. Pe măsură ce iden­tificați situațiile care par să de­clan­șeze crizele in­testinale, va trebui să le evi­tați sau să gă­siți mijloace pen­tru a le face față.

Menajați-vă intestinele

*Mâncați mai puține ali­men­te gă­tite, carne, grăsimi ani­ma­le, untdelemn, mar­garină, pro­duse lac­tate și alte alimente bogate în ca­lorii. Gră­si­mile pot declanșa contracții puternice la ni­velul colo­nului, provocând diaree și dureri abdo­mi­nale.

* Diminuați consumul de cafeină, aceas­tă substanță poate agrava colopatia func­țio­nală.

* Evitați varza, varza de Bruxelles, bro­c­co­li, alimente susceptibile de a provoca flatu­lența.

* Fierbeți în aburi legumele. În stare cru­dă, provoacă adesea crampe și diaree puter­nică.

* Evitați edulcoranții artificiali. Majo­ritatea lor conțin sorbitol și manitol, substanțe care pot avea efect laxativ. Degradarea de către bacteriile din colon a acestor zaharuri care nu au fost absorbite poate antrena formarea de gaze, crampe și diaree.

Consumați fibre

Avizul medicilor asupra rolului fibrelor alimen­tare e nuanțat. Un regim bo­gat în fibre este benefic, când semnele predomi­nante, în cazul colo­nu­lui irita­bil, sunt consti­pația, scaunele tari și urgențele de de­fe­care. În schimb, nu s-a constatat nicio ame­liorare când sindromul colonului iritabil se manifestă prin diaree ori flatulențe. În cazul acesta, un consum exa­ge­rat de fibre poate să agraveze situația. Dar dacă pro­blema dvs. principală este constipa­ția, măsurile acestea vă pot ajuta.

* Mâncați multe fibre insolubile, prezente în cerealele complete, tărâțe, se­mințe, legume verzi. Fibrele insolubile mă­resc volu­mul materiilor fecale, ceea ce are drept rezultat acce­lerarea tranzitului.

* Sporiți progresiv aportul de fibre, dacă nu sunteți obișnuiți să le mâncați. O schimbare bru­tală de alimentație poate pro­voca balonări și flatu­lență. Începeți cu 8 gra­me de fibre pe zi (echivalentul a două pere), apoi adăugați progresiv 4-5 grame pe zi, până ajungeți la 30 de grame.

* Beți cel puțin 5-8 pahare de apă pe zi, pen­­tru ca tranzitul fibrelor prin tubul digestiv să se facă mai ușor.

Ciuguliți

* Mâncați mai puțin și mai des. Me­sele bo­gate stimulează în exces aparatul digestiv.

* Mâncați încet și mestecați bi­ne alimen­tele. Persoanele care mă­nâncă repede înghit de obi­cei mult aer, care provoacă balonări abdominale du­re­roa­se.

Argila

* Este cel mai bun remediu natural con­tra colonului irita­bil. Absoarbe impu­ri­tățile și ga­zele din intestin, reface flo­ra intes­ti­nală, reglementează funcția normală a intestinului. Se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă (o lin­guriță de pulbere la un pa­har de apă, lăsată să se dizolve, de la o ad­minis­trare la alta).

Exercițiul fizic

* Practicarea regulată a unei activi­tăți sportive moderate ajută la lupta împo­tri­va stresului, favori­zează eliberarea de endor­fine – un antalgic natural – și permite or­ganis­mului, inclusiv aparatului digestiv, să funcționeze normal.

Masajele abdominale

* Practicate regulat, prin masarea cu palma a pân­tecului, în direcția de rotire a acelor de la ceas, ma­­sajele atenuează, adesea, durerile mari provo­cate de crampe. Executați-le zilnic, câteva minu­te, și a­tunci când nu aveți crize.

Remedii cu plante

* Mentă pentru relaxare. Beți în fiecare zi una sau două căni de infuzie de mentă, pentru a fa­vo­riza re­laxarea intestinelor, pentru a re­duce spas­mele și balonările. (Aten­ție: evitați menta, dacă sufe­riți de arsuri de sto­mac.)

* Ceaiul de ghimbir produce un efect de ușu­rare. Vărsați un pahar de apă clo­cotită peste o lin­gu­riță de pul­bere de ghimbir, lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și beți.

* Ceai de cicoare. Ră­dă­­ci­na de cicoare prăjită este un to­nic intestinal foarte recomandat celor cu digestie anevoioasă. Se prepară un decoct dintr-o lin­guriță de plantă dată în 2-3 clo­cote, într-o jumătate de litru de apă. Se bea peste zi, cu înghi­țituri mici.

* Infuzia de chimen. Plan­tă aromată, chime­nul are proprie­tatea de a reduce substanțial durerile provocate de crampele intestinale, dar și de a le pre­veni. Se prepară o infuzie dintr-o lin­gu­riță de semințe zdrobite, opărite cu o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Semințele pot fi puse și în mâncare sau se pot ronțăi peste zi.

* Infuzie de rozmarin. Foarte utilizat de greci, egipteni și arabi, pentru tratarea tulbu­rărilor diges­ti­ve și regularizarea tranzitului in­tes­tinal, rozma­rinul conține sub­stanțe active care calmează spasmele și reduc balonările pro­vocate de colonul iritabil. Pen­tru a prepa­ra o infuzie de rozmarin, se pune la fiert un litru de apă, apoi se stinge focul. Aruncați în apă un pumn de roz­marin înflorit, uscat sau proaspăt (cir­ca 50 grame), lăsați să se infuzeze zece minute, apoi strecurați lichidul și beți-l fierbinte, câte o cană după fiecare masă principală.

* Usturoi fiert. Este un remediu vechi, popular, foarte răspândit în Olte­nia. Se folosește la tot ce ține de infecții și tulburări intestinale, balonări și fla­tu­lență. Mâncați usturoi fiert și apoi pa­sat.

Suferiți de intoleranță la lactoză?

Intoleranța la lactoză (un zahar conținut în pro­usele lactate) poate să declanșeze crize comparabile cu cele ale sindromului de co­lon iritabil. Un test ușor vă permite să aflați dacă la originea lor e lac­toza. Beți două pahare de lap­te pe stomacul gol. În caz de in­to­le­ranță, veți fi cu­prins de spasme, gaze intes­ti­nale și diaree în orele ime­diat urmă­toa­re. Dacă e cazul, re­nun­țați la lapte și la anu­mite pro­duse lactate. Iaur­tul și brân­ze­turile solide (tele­mea, cașcaval) ridică mai puține probleme.

Ce declanșează colonul iritabil?

În mod normal, reziduurile alimentelor ne­dige­rate sunt împinse pro­gre­siv către colon și rect, prin miș­­că­rile peristaltice ale in­tes­tinului. Când suferi de sindro­mul colo­nului iri­tabil, con­trac­țiile aces­tea sunt nere­gulate, rapide și dezordonate, ceea ce duce la di­a­ree, sau sunt lente și slabe, și atunci produc con­stipație. Aceas­tă disfuncție a tranzitului este acom­pa­niată adesea de dureri abdo­minale și de gaze. Cau­zele exacte ale acestor fenomene sunt necunos­cute, dar se știe că stresul și anu­mite alimente pot agrava sindro­mul. Aceste tul­burări sunt de două ori mai frec­vente la femei decât la bărbați.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.