• Se accentuează în sezonul de primăvară, când toată lumea dă iama în fructe și verzituri. Schimbarea alimentației și buna gestionare a stresului sunt soluții, adesea, benefice •
Neutralizați stresul

* Respirați conștient. Întrucât stresul este unul dintre cei mai importanți factori implicați în declanșarea crizelor intestinale, e bine să învățăm să îl evităm. De câte ori simțiți că viața vă „strânge” și devine tensionată, faceți următorul exercițiu de respirație: așezați-vă sau întindeți-vă pe pat. Fixați-vă atenția pe aerul care intră și iese din corp. Inspirați numărând până la 5, expirați numărând până la 7.
* Țineți un jurnal în care să notați ce probleme vă ridică fiecare criză cu care vă confruntați. Notați fiecare element stresant care ar putea fi implicat. Pe măsură ce identificați situațiile care par să declanșeze crizele intestinale, va trebui să le evitați sau să găsiți mijloace pentru a le face față.
Menajați-vă intestinele
*Mâncați mai puține alimente gătite, carne, grăsimi animale, untdelemn, margarină, produse lactate și alte alimente bogate în calorii. Grăsimile pot declanșa contracții puternice la nivelul colonului, provocând diaree și dureri abdominale.
* Diminuați consumul de cafeină, această substanță poate agrava colopatia funcțională.
* Evitați varza, varza de Bruxelles, broccoli, alimente susceptibile de a provoca flatulența.
* Fierbeți în aburi legumele. În stare crudă, provoacă adesea crampe și diaree puternică.
* Evitați edulcoranții artificiali. Majoritatea lor conțin sorbitol și manitol, substanțe care pot avea efect laxativ. Degradarea de către bacteriile din colon a acestor zaharuri care nu au fost absorbite poate antrena formarea de gaze, crampe și diaree.
Consumați fibre
Avizul medicilor asupra rolului fibrelor alimentare e nuanțat. Un regim bogat în fibre este benefic, când semnele predominante, în cazul colonului iritabil, sunt constipația, scaunele tari și urgențele de defecare. În schimb, nu s-a constatat nicio ameliorare când sindromul colonului iritabil se manifestă prin diaree ori flatulențe. În cazul acesta, un consum exagerat de fibre poate să agraveze situația. Dar dacă problema dvs. principală este constipația, măsurile acestea vă pot ajuta.
* Mâncați multe fibre insolubile, prezente în cerealele complete, tărâțe, semințe, legume verzi. Fibrele insolubile măresc volumul materiilor fecale, ceea ce are drept rezultat accelerarea tranzitului.
* Sporiți progresiv aportul de fibre, dacă nu sunteți obișnuiți să le mâncați. O schimbare brutală de alimentație poate provoca balonări și flatulență. Începeți cu 8 grame de fibre pe zi (echivalentul a două pere), apoi adăugați progresiv 4-5 grame pe zi, până ajungeți la 30 de grame.
* Beți cel puțin 5-8 pahare de apă pe zi, pentru ca tranzitul fibrelor prin tubul digestiv să se facă mai ușor.
Ciuguliți
* Mâncați mai puțin și mai des. Mesele bogate stimulează în exces aparatul digestiv.
* Mâncați încet și mestecați bine alimentele. Persoanele care mănâncă repede înghit de obicei mult aer, care provoacă balonări abdominale dureroase.
Argila
* Este cel mai bun remediu natural contra colonului iritabil. Absoarbe impuritățile și gazele din intestin, reface flora intestinală, reglementează funcția normală a intestinului. Se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă (o linguriță de pulbere la un pahar de apă, lăsată să se dizolve, de la o administrare la alta).
Exercițiul fizic
* Practicarea regulată a unei activități sportive moderate ajută la lupta împotriva stresului, favorizează eliberarea de endorfine – un antalgic natural – și permite organismului, inclusiv aparatului digestiv, să funcționeze normal.
Masajele abdominale
* Practicate regulat, prin masarea cu palma a pântecului, în direcția de rotire a acelor de la ceas, masajele atenuează, adesea, durerile mari provocate de crampe. Executați-le zilnic, câteva minute, și atunci când nu aveți crize.
Remedii cu plante
* Mentă pentru relaxare. Beți în fiecare zi una sau două căni de infuzie de mentă, pentru a favoriza relaxarea intestinelor, pentru a reduce spasmele și balonările. (Atenție: evitați menta, dacă suferiți de arsuri de stomac.)
* Ceaiul de ghimbir produce un efect de ușurare. Vărsați un pahar de apă clocotită peste o linguriță de pulbere de ghimbir, lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și beți.
* Ceai de cicoare. Rădăcina de cicoare prăjită este un tonic intestinal foarte recomandat celor cu digestie anevoioasă. Se prepară un decoct dintr-o linguriță de plantă dată în 2-3 clocote, într-o jumătate de litru de apă. Se bea peste zi, cu înghițituri mici.
* Infuzia de chimen. Plantă aromată, chimenul are proprietatea de a reduce substanțial durerile provocate de crampele intestinale, dar și de a le preveni. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de semințe zdrobite, opărite cu o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Semințele pot fi puse și în mâncare sau se pot ronțăi peste zi.
* Infuzie de rozmarin. Foarte utilizat de greci, egipteni și arabi, pentru tratarea tulburărilor digestive și regularizarea tranzitului intestinal, rozmarinul conține substanțe active care calmează spasmele și reduc balonările provocate de colonul iritabil. Pentru a prepara o infuzie de rozmarin, se pune la fiert un litru de apă, apoi se stinge focul. Aruncați în apă un pumn de rozmarin înflorit, uscat sau proaspăt (circa 50 grame), lăsați să se infuzeze zece minute, apoi strecurați lichidul și beți-l fierbinte, câte o cană după fiecare masă principală.
* Usturoi fiert. Este un remediu vechi, popular, foarte răspândit în Oltenia. Se folosește la tot ce ține de infecții și tulburări intestinale, balonări și flatulență. Mâncați usturoi fiert și apoi pasat.
Suferiți de intoleranță la lactoză?
Intoleranța la lactoză (un zahar conținut în prousele lactate) poate să declanșeze crize comparabile cu cele ale sindromului de colon iritabil. Un test ușor vă permite să aflați dacă la originea lor e lactoza. Beți două pahare de lapte pe stomacul gol. În caz de intoleranță, veți fi cuprins de spasme, gaze intestinale și diaree în orele imediat următoare. Dacă e cazul, renunțați la lapte și la anumite produse lactate. Iaurtul și brânzeturile solide (telemea, cașcaval) ridică mai puține probleme.
Ce declanșează colonul iritabil?
În mod normal, reziduurile alimentelor nedigerate sunt împinse progresiv către colon și rect, prin mișcările peristaltice ale intestinului. Când suferi de sindromul colonului iritabil, contracțiile acestea sunt neregulate, rapide și dezordonate, ceea ce duce la diaree, sau sunt lente și slabe, și atunci produc constipație. Această disfuncție a tranzitului este acompaniată adesea de dureri abdominale și de gaze. Cauzele exacte ale acestor fenomene sunt necunoscute, dar se știe că stresul și anumite alimente pot agrava sindromul. Aceste tulburări sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați.