Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Grăsimile bune, care ne țin departe de doctor: OMEGA 3

Într-o lume în care suntem bombardați cu in­formații despre ce e bine și ce nu e bine să mân­căm, grăsimile au căzut, deseori, în diz­grație. Am învățat să le evităm, să le con­siderăm ina­micul siluetei și al inimii. Dar iată că știința a repus unele grăsimi în drepturi, consi­derându-le chiar vitale pentru sănătate! Aici, acizii grași Omega 3 ocupă un loc aparte. Prea puțin prezenți în alimentația modernă, dar foarte im­portanți pen­tru buna funcționare a inimii, creie­rului, articu­lațiilor și a sistemului hormonal, Ome­ga 3 sunt un subiect care merită toată aten­ția. Femeile care trec prin transformările me­no­pauzei, per­soanele cu boli cardiovas­cu­lare, dar și cei care vor să-și pro­tejeze me­moria și să îmbătrâ­nească fru­mos, toți pot avea de câștigat dintr-o simplă ajustare a dietei sau dintr-un supliment bine ales. Pentru a în­țelege mai bine de ce avem ne­voie de Omega 3 stăm de vorbă cu dr. Gianina Farcaș, medic specialist în medicină func­țională, psihoso­matică și tera­peut IFS.

– Grăsimile sunt, de obicei, puse la zid, dar se pare că nu toa­te sunt la fel. Acizii grași esențiali Omega 3 sunt considerați „gră­simi bune”. Ce este, de fapt, Ome­ga 3 și de ce e atât de impor­tantă pentru sănătate?

Dr. Gianina Farcaș

–   Acizii grași Omega 3 fac parte din toate membranele celu­lare de la nivelul or­ganismului nostru și sunt responsabili de dez­vol­tarea și funcționarea normală a creierului, de sănătatea inimii, de producția hormonilor și de multe alte procese importante în organism. Aci­zii grași Omega 3 sunt „esențiali” deoarece corpul nu îi poate sintetiza, iar ei trebuie obținuți din ali­mentație. Corpul uman nu îi poate pro­duce, din cauză că nu are o enzimă specială pen­tru a forma o legătură dublă în lanțul de carbon în poziția Omega 3.

–    Nu există om care să nu se întrebe cum să prevină instalarea bolilor de inimă, care fac ravagii în lume. Se poate conta pe Omega 3 în protecția inimii? Ce rol joa­că?

–    Boala cardiovasculară are un punct de ple­care: leziunea endoteliului vascular. Aceasta se poate produce din cauza mai multor factori, prin­tre care și inflamația cronică. Acizii grași Omega 3 au efecte antiinflamatoare și protejează vasele de sânge. În același timp, reduc și nivelul trigli­ceri­delor, contribuind la menținerea tensiunii ar­teriale normale.

– Înaintarea în vârstă aduce cu sine stări de anxietate și de tristețe inexplicabile și uitare. Există vreo legătură între deficitul de Ome­ga 3 și sănătatea creierului, starea de spirit sau memoria?

–    Există o legătură strânsă, deoarece creierul este alcătuit majoritar din gră­simi. Omega 3 îmbunătățește fluiditatea mem­branei neuronale, susținând trans­misia de serotonină și dopamină, substan­­țe responsabile de starea noastră de bine și de motivație. În plus, Omega 3 susține neuroplasticitatea, fiind implicat în rege­nerarea sinapselor. Există studii care ates­tă că aportul de Omega 3 reduce dras­tic simptomele de anxietate la per­soa­nele în vârstă.

După vârsta de 50 de ani, articu­lațiile „scârțâie”, apar inflamațiile și pro­blemele hormonale. Pot acizii Omega 3 să ajute și în aceste cazuri?

–    Cu siguranță! Hormonii sunt formații lipi­dice care au o structură comună: colesterolul. Există studii în care suplimentarea cu Omega 3 a redus frecvența bufeurilor la femeile peste 55 ani și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină. Acizii grași esențiali Omega 3 au rol antiin­fla­mator și pot reduce durerea și rigiditatea articu­lațiilor.

– Cum știm dacă avem un deficit de Omega 3? Există semne clare, care ne pot pune pe gânduri?

–    Trăind într-o regiune în care con­sumul de pește și nuci este mic, tre­buie să dăm atenție sem­nalelor pe care corpul ni le transmite atunci când are ne­voie de Omega 3. Prin­­ci­palele simptome ale de­fi­citului de Omega 3 sunt: pielea us­cată și descua­mată, părul uscat, unghiile fragile, rigiditatea arti­cu­lară, stările de tristețe inexplica­bilă, dificultățile de concentrare și memoria slabă!

Putem să ne asigu­răm ne­cesarul de Omega 3 doar din ali­mentație? Ce ar trebui să mân­căm și cât de des pentru a nu ajunge la deficit?

–    Este dificil să asigurăm necesarul de Omega 3 doar din alimentație, mai ales în România, unde populația nu consumă în mod tradițional suficient pește. Și modul în care preparăm peștele contează enorm: prăjirea sau procesarea termică excesivă reduc drastic con­ținutul de Omega 3. Ideal ar fi să consumăm pește gras (somon, sardine, macrou sau hering) de cel puțin 3-4 ori pe săptămână. De asemenea, putem adăuga în alimentație surse vegetale de Omega 3: semințe de in, de chia sau nuci, însă trebuie știut că aceste surse conțin ALA, o formă de Omega 3 pe care organismul o trans­formă cu dificultate în EPA și DHA – acizii grași activi. Din acest motiv, în multe cazuri, suplimen­tarea devine nu doar utilă, ci necesară pentru a preveni dezechilibrele și inflamația cronică!

–    Se discută tot mai mult despre importanța raportului dintre Omega 3 și Omega 6. Ce re­prezintă acest raport?

–    Raportul dintre Omega 3 și Omega 6 este esențial în controlul inflamației. În mod ideal, aceste tipuri de acizi grași ar trebui să fie într-un raport de 1:1 sau 1:2. Din păcate, alimentația mo­­dernă – bogată în produse ultraprocesate, pră­jeli, uleiuri rafinate și fast-food – ne aduce canti­tăți uriașe de Omega 6, în timp ce aportul de Omega 3 este tot mai scăzut. La acest dezechi­li­bru con­tri­buie și stresul cronic, care accentuează infla­ma­ția în corp. Rezultatul? Un teren favo­ra­bil bolilor inflamatorii – de la cele articulare până la cele car­diovasculare sau metabolice. Acest dezechi­libru este foarte răspândit și, din păcate, nu dă simpto­me evidente. De aceea, corectarea lui printr-o alimentație echilibrată și suplimentare cu Omega 3 este un pas esențial pentru sănătate pe termen lung.

– Suplimentele cu Omega 3 sunt indicate doar celor care au probleme deja instalate sau pot fi folosite și preventiv?

–    Eu le recomand atât preventiv, cât și pentru problemele deja instalate. Dacă nu consumăm pește regulat, dacă ne confruntăm cu probleme articulare, cu dislipidemii, cu probleme cardio­vas­culare sau de memorie, e necesar să avem un con­sum zilnic de 1.000-3.000 mg de Omega 3 de calitate.

– Piața suplimentelor este plină de oferte, dar nu toate sunt la fel. Cum ne dăm seama că alegem un produs de calitate?

–    Trebuie să cunoaștem sursa uleiului de pește, dar și să ne asigurăm că nu cumpărăm un su­pliment cu Omega 3 ineficient, oxidat.

–    Ce înseamnă un Omega 3 „pur”? Cât de important este ca uleiul de pește să provină din surse curate?

–    Este important ca uleiul de pește să provină din pești mici, pentru că peștii mari stochează me­talele grele din apă. Un supliment cu Omega-3 „pur” are un conținut bogat în EPA și DHA, nu con­ține metale grele și nu este oxidat. La fel de im­portant este să aibă un ambalaj opac, să nu mi­roasă a pește și să scrie pe etichetă proveniența lui.

–    Ce suplimente cu Omega 3 ne recoman­dați?

–    Există multe suplimente cu Omega 3 pe piață, dar eu am ales unul care provine din surse si­gure, nu conține metale grele sau pesticide și are un raport optim de EPA și DHA: Omega 3 Ma­­rine de la Zenyth. Îl prefer pentru că are o formulă super-concentrată, conține ulei de pește săl­batic mic (anșoa), cu puritate ridicată și nu este supus tratamentelor termice sau iradierii. În plus, este garantată prospețimea și stabilitatea prin conținutul bogat de vitamina E – un antioxi­dant natural ce previne oxidarea acizilor grași Ome­ga 3. Concentrația de Omega 3 este optimă: 1000 mg ulei de pește per capsulă, din care 800 mg sunt Ome­­ga 3, în care găsim 400 mg EPA și 300 mg DHA, doze ce asigură beneficiile amintite anterior.

– Ce doză este potrivită pentru o persoană care vrea să se mențină în formă și să-și prote­jeze sănătatea?

–    Doza zilnică depinde de efectul dorit. De exemplu, pentru sănătatea inimii și a creierului, este suficientă o capsulă pe zi. Pentru menținerea valorii normale a trigliceridelor în sânge, putem lua 3 capsule pe zi, iar pentru menținerea ten­siunii arteriale normale, 4 capsule pe zi.

– Există persoane care ar trebui să evite suplimentele cu Omega 3?

–    Pacienții cu hemofilie, persoanele alergice la pește, femeile însărcinate și cele care alăptează tre­buie să evite acest supliment, iar persoanele cu tul­burări de coagulare a sângelui, cele care iau antiin­flamatoare nesteroidiene, antitrombotice și Gingko biloba trebuie să ceară sfatul medicului curant.

EDUARD COMAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.