• Întrebări și răspunsuri •
• Epuizați, amețiți, livizi, respirând greu la cel mai mic efort… Cauza ar putea fi – pur și simplu – lipsa de fier. Aflați mai multe despre acest mineral indispensabil și despre anemia pe care o produce o cantitate insuficientă de fier în organism •
* Care sunt semnele ce ne avertizează că avem fier prea puțin?

O oboseală neobișnuită, pierderea suflului și paloarea feței, tulburările de memorie, scăderea performanțelor intelectuale, căderea părului vulnerabilitatea la infecții.
* De ce sunt mai expuse femeile?
Fiindcă din adolescență până la menopauză ciclul lor aduce după sine pierderi de fier. Supuse acestui risc sunt mai ales femeile cu fibrom uterin, pentru că ele pierd mai mult sânge în timpul ciclului, ceea ce se repercutează asupra rezervelor de fier ale acestora. Riscul de carență sporește, de asemenea, în cazul sarcinilor repetate, apropiate în timp.
* Există și alte situații de risc?
În perioada de creștere, necesarul de fier este foarte important. Iar pe parcursul vieții, toate bolile ce pot provoca hemoragii repetate (ulcer, hemoroizi, cancer, afecțiuni inflamatorii…) prezintă riscul unui deficit de fier. Deficit ce poate apărea și la persoanele în vârstă care mănâncă prea puțin.
* Practicarea sportului ar putea fi una din cauze?
Da. Este cazul alergărilor, de pildă. Impactul repetat al picioarelor cu solul creează microtraumatisme care provoacă „explozia” globulelor roșii: și transpirația excesivă poate fi o cauză. Unii își „strâng cureaua” înaintea unor competiții, privându-se de fierul prețios, insuficient într-un regim alimentar restrictiv.
* Ce analize trebuie să facem?
Lipsa de fier poate fi constatată doar printr-o analiză de sânge. Dar, mai mult decât fierul, cea care trebuie dozată este feritina. Această proteină care permite stocarea fierului este dovada rezervelor noastre. În unele cazuri, acest dozaj poate fi completat cu cel al fierului și al transferinei, proteina care asigură transportul fierului în organism.
* Ce-ar trebui să mâncăm?
Campionul tuturor categoriilor este sângeretele (caltaboșul negru), urmat la o mică distanță de carnea roșie. Înscrieți-o, așadar, în meniu de cel puțin două ori pe săptămână. Excelente sunt măruntaiele, peștele gras, fructele de mare. Pentru a atinge „cotele”, apelați și la fructele uscate și la legumele verzi. Popeye marinarul știa ce face: spanacul este foarte bogat în fier!
* Ce sfaturi ar trebui date vegetarienilor?
O vigilență mai mare. Căci ei trebuie să „jongleze” cu alte surse decât carnea. Ar putea opta pentru anumite alge, cereale, nuci și unele legume pe care să le asocieze cu alimente bogate în vitamina C (portocale, lămâi, grapefruit…). Iar acum, primăvara, să facă o cură de urzici.
* De ce e importantă vitamina C?
Este unul din prietenii cei mai buni ai fierului, a cărui eficiență o ajută să crească, într-un anumit fel. Un pahar de suc de portocală băut în timpul mesei triplează, practic, absorbția fierului neheminic (existent în produsele vegetale). Și invers, anumite alimente frânează fixarea acestui mineral: ceaiul, cafeaua, cacao și produsele lactate. Feriți-vă de acidul fitic existent în cerealele integrale, dar asta nu înseamnă că trebuie să le excludeți din alimentație, ci să le consumați la distanță de mesele principale.
* Suplimentele alimentare pot fi suficiente?
Suplimentele pe bază de fier din farmacii nu sunt o idee rea, însă numai atunci când deficitul este redus. Dar cum semnele care îl pot dovedi sunt destul de banale, nimeni nu poate ști cu exactitate în ce situație se află. Mai bine consultați medicul de familie. Excesul de fier este la fel de dăunător ca lipsa lui!
* Când trebuie luate medicamente?
Când deficitul este confirmat, adică atunci când valoarea feritinei este insuficient de mare. Numai medicul care a făcut dozajul poate stabili tratamentul, în funcție de contextul pacientului.
Dacă există o anemie (valoarea hemoglobinei este sub 120 g/l la femei și sub 130 g/l la bărbați), tratamentul este indispensabil. În acest caz, medicul va prescrie un produs cu fier, care ar trebui luat la începutul mesei, pentru a-i facilita absorbția.
* Cui îi e destinat fierul intravenos?
Celor ce suferă de malabsorbții intestinale sau de anumite afecțiuni cronice sau celor cu o anemie deosebit de severă, dacă suplimentarea orală se dovedește insuficientă. Eficiența este de necontestat, iar efectele durează câteva luni.