• Este una dintre cele mai la modă plante medicinale din lume datorită efectului ei de combatere a stresului, inamicul nr. 1 al sănătății •

Cunoscută și sub numele de melisă, mătăciune sau iarbă de alămâi, roinița înflorește acum, la început de Iunie. Înaltă, cu flori alb-violet și frunze de un verde deschis, se distinge mai ales prin mireasma ei, care seamănă cu lămâia. Se găsește în farmacii sub formă de plantă uscată, tinctură și ulei aromat.
Trei rețete de preparare a roiniței
1. Vinul de roiniță
Într-un litru de vin natural alb se pun douăzeci de linguri de pulbere de roiniță și se lasă la macerat vreme de trei săptămâni, după care se strecoară. Se iau câte 3 linguri, înainte sau după masă. Administrat înainte de masă, vinul de roiniță stimulează digestia, combate dispepsia, previne apariția spasmelor tubului digestiv.
2. Mixtura de roiniță
Era foarte mult folosită de călugării benedictini, care o considerau un panaceu pentru memorie și pentru reîntinerire. Iată rețeta sa de preparare: se combină două gălbenușuri de ou cu două linguri de miere și cu 2-3 lingurițe de tinctură de roiniță, la care se adaugă jumătate de linguriță de pulbere de busuioc. Preparatul astfel obținut se consumă pe stomacul gol, dimineața, ca reîntineritor și revigorant.
3. Uleiul de roiniță
Se pun într-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de roiniță, peste care se adaugă jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un recipient închis ermetic, după care se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. Remediul se poate folosi atât intern, ca ulei alimentar pus în salate (are efect digestiv, reîntineritor), cât și extern, contra reumatismului, nevralgiilor, durerilor de cap.
Utilizările terapeutice
Roinița și sistemul nervos
Probabil cea mai importantă categorie de efecte a roiniței este cea asupra sistemului nervos. În doze mici, roinița este un excelent calmant nervos, fiind recomandată contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres și de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburărilor digestive care apar pe fond nervos. Se administrează câte o linguriță de tinctură, diluată într-un pahar de apă, în doză unică, atunci când este nevoie. Roinița este și un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului (reduce starea de agitație și îmbunătățește memoria), contra tulburărilor de memorie post-traumatice, precum și contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. Se administrează câte o linguriță de tinctură de roiniță de 4 ori pe zi, în cure de minimum 4 luni.
Probleme psihice: depresie, anorexie psihică, angoase
Administrarea unor doze medii de roiniță, 6 lingurițe de tinctură pe zi sau 4 lingurițe de pulbere pe zi, are efecte înviorătoare asupra psihicului, favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic și mental. Aproximativ 40% dintre cei care au urmat tratamentul cu această plantă contra tulburărilor emoționale menționate au resimțit o ameliorare clară a stării lor psihice.
Glanda tiroidă
Extractele din roiniță inhibă puternic acțiunea hormonului tiroidian (TSH). Se folosește infuzia combinată de roiniță, din care se bea câte un litru pe zi, în 3-4 reprize, în cure de două luni, cu două săptămâni de pauză. Acest remediu este valabil și în cancerul de tiroidă, pentru că această plantă are și efecte antitumorale dovedite.
Tulburări hormonale la femei
Cercetări clinice făcute în Germania au arătat că administrarea tincturii de roiniță are efecte de reglare a ciclului menstrual, fiind un remediu excelent contra unor probleme cum ar fi stările de nervozitate și de disconfort de dinaintea menstruației, menstrele neregulate însoțite de dureri abdominale, spasme sau dureri de cap. Se recomandă o combinație în proporții egale de tinctură de roiniță și tinctură de crețișoară (Alchemilla vulgaris), din care se iau câte 6 lingurițe pe zi, în cure de patru săptămâni.
Reumatism
Un litru de infuzie de roiniță consumată zilnic ajută la combaterea majorității formelor de reumatism, având o acțiune antiinflamatoare antialgică, încetinind sau chiar oprind procesele degenerative. Extern, se ung articulațiile afectate cu ulei de roiniță, la care se adaugă un pic de ulei volatil de mentă – 3 picături de ulei volatil de mentă la o linguriță de ulei de roiniță.
Boli gastro-intestinale
În colita de fermentație, roinița este unul din cele mai puternice remedii vegetale, având darul de a inhiba dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentație în colon, de a combate spasmele, de a diminua inflamația. Se administrează sub forma pe care pacientul o simte cea mai eficientă în cazul său: pulbere (4-6 lingurițe pe zi) sau infuzie combinată (1 litru pe zi). Același tratament este valabil contra colonului iritabil și a colonului spastic, precum și contra enteritei.
Vinul de roiniță luat înainte de masă este un remediu excelent împotriva indigestiei, a dispepsiei și a atoniei digestive.
Afecțiuni hepato-biliare
Infuzia combinată de melisă este un excelent leac pentru dischinezia biliară (fiere leneșă), pentru colecistită și un adjuvant contra litiazei biliare. Studii preliminare arată o acțiune favorabilă a extractelor de roiniță contra hepatitei virale. Se pare că această plantă este un adevărat inamic al virusurilor, așa cum vom vedea în continuare:
Herpes
Virusurile care produc herpesul de tip I și de tip II sunt distruse de un complex de substanțe secretate de această plantă. Intern, se face cură cu tinctură (6 lingurițe pe zi) sau infuzie combinată de roiniță (1 litru pe zi). Extern, se pun vreme de două ore pe zi comprese cu infuzie combinată sau, mai eficient, cataplasme cu roiniță pe locurile afectate de herpes. La cinci minute după încheierea aplicației, se pune tinctură de propolis pe leziunea herpetică, pentru a grăbi vindecarea.
Tinerețe fără bătrânețe
Pe lângă faptul că melisa îmbunătățește considerabil memoria și întreaga activitate a sistemului nervos, ea are un puternic efect antioxidant. Cu alte cuvinte, ajută la menținerea tinereții tuturor celulelor din organism, anihilând radicalii liberi (molecule din sânge care sunt responsabile de îmbătrânirea țesuturilor).