Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plante pentru femei

Suferințe provocate de fluctuațiile hormonale •

Crețișoara

Reglarea hormonală în timpul ciclului •

Foto: Shutterstock – 5

Crețișoara (Alchemilla) este un aliat valoros în aproape toate etapele vieții unei femei, inclusiv pentru tinerele fete aflate în pubertate. Această plantă din familia Rosaceae este considerată o „alchimistă”, deoarece elimină excesul de apă prin mici deschideri de pe marginea frunzelor, formând picături în centrul lor. În Evul Mediu, această apă era considerată un elixir al frumuseții și era prețuită și de alchimiști.

Ca plantă de leac tipică pentru femei, cu ușoare efecte asemănătoare progesteronului, crețișoara este folosită în fitoterapie pentru numeroase afecțiuni femeiești. Are un efect delicat de reglare hormonală: în prima jumătate a ciclului sti­mulează ovulația, iar în a doua jumătate susține pro­ducția de progesteron. În acest fel, ajută la reglarea ciclului menstrual și sus­ține feminitatea și la nivel energetic, datorită efectului său de echilibrare hor­monală. Cine n-are timp să-și prepare rețeta acasă poate opta pentru preparate stan­dardizate disponibile în farmacii.

Tinctură de crețișoară

Pentru prepararea unei tincturi de crețișoară pu­teți folosi atât plante us­cate, cât și plante proas­pete.

Pre­pa­rare:

Um­pleți un borcănel cu filet, cu planta tăiată mărunt, și turnați alcool, cu o concentrație de 40%, până la dop. Dacă folosiți plante uscate, cantitatea folosită este de aproximativ o treime față de cea a plantelor proaspete.

Închideți bine borcanul și lăsați-l circa 40 de zile într-un loc întunecos, agitându-l o dată pe zi. După această perioadă, strecurați-l printr-o pânză fină de bumbac.

Turnați tinctura în sticluțe cu picurător și etichetați-le cores­pun­zător.

Recomandare: se iau de do­uă ori pe zi, câte 10-20 de picături, diluate cu apă.

Ceai de crețișoară

Preparare: turnați apă clo­co­tită peste o lin­guriță de plan­tă, lăsați circa 10 minute la in­fuzat, înainte de a-l strecura și a-l bea.

Reco­man­dare: se beau 3 cești pe zi, pe o perioadă mai lungă de timp, de circa trei luni.

Panseluța de câmp

Coșuri, pustule, dermatită atopică •

Panseluța de câmp, nu­mită și trei-frați-pătați (Vio­la tricolor), are efect antiin­flamator, antimicrobian, de­toxifiant și diuretic. Sti­mulează metabolismul pielii și ajută la vindecarea coșu­rilor și a pustulelor. Este utilă și în caz de dermatită atopică. Planta se poate utiliza în diverse forme: ceai, tinctură, extract, un­guent sau com­prese pen­tru afecțiuni cuta­nate. Se găsesc gata preparate în maga­zinele naturiste și farmacii.

Coada-racului

Dureri menstruale, crampe •

În special primele menstruații pot fi însoțite de dureri de tipul crampelor. Un partener de nă­dejde în acest caz este coada-ra­cului (Potentilla anserina). A­ceas­­tă plantă din familia roza­ceelor, cu frunzulițe mici, colorate pe spate în argintiu, are proprie­tatea de a relaxa musculatura ne­tedă și de a calma durerile, in­clu­siv la nivelul uterului. De aceea, este bine să aveți mereu o rezervă din această plantă în trusa de leacuri de acasă. Puteți folosi coada-racului pentru a prepara un ceai sau pentru a combate cram­pele, cu ajutorul unei comprese calde aplicate pe abdomen.

Comprese calde și umede împotriva durerilor menstruale

Ingrediente: 1 castron cu circa 500 ml de infuzie fier­binte de ceai de crețișoară, 2 prosoape de bucă­tărie din in sau bumbac, 1 prosopel din frotir, 1 sticlă cu apă caldă, 1 pătură de lână.

Preparare și folosire:

Mai întâi, măsurați dimensiunea ne­cesară a compresei pentru abdomen și îm­păturiți primul prosop în mod cores­punzător. Puneți-l peste al doilea prosop și rulați-le împreună într-un sul.

Înmuiați sulul în infuzia fierbinte și stoar­ceți-l bine. Prosopul exterior va împiedica răcirea prea rapidă a celui interior.

Întindeți-vă pe pat, desfaceți prosopul interior și plasați-l pe partea inferioară a abdomenului. Atenție însă: dacă prosopul este încă prea fierbinte, lăsați-l să se răcească puțin.

Puneți deasupra prosopul uscat din frotir, apoi acoperiți cu o pătură de lână. La nevoie, puteți menține căldura și cu o sticlă cu apă caldă. Compresa se ține circa 20-30 de mi­nu­te, iar pielea trebuie ulte­rior dată cu cremă. După aceea, este reco­man­dată o perioadă de odihnă.

Salvie

Bufeuri la menopauză, transpirație abundentă •

Salvia (Salvia offi­cinalis) nu este fo­losită doar în bucă­tărie, ci este recoman­dată și în perioada me­nopauzei, când fe­meile suferă de bufe­uri. Ado­les­cenții be­ne­ficiază și ei, în pe­rioada pubertății, de efectul antisu­dorific al acestei plante medi­te­raneene, deoa­rece fluctua­țiile hor­mo­nale pot provo­ca și în cazul lor episoade de trans­pirație excesivă. În loc să acoperiți mirosurile corporale cu un deo­dorant pu­ternic parfu­mat, merită să în­cer­­cați să re­zolvați pro­blema cu ajutorul frun­zelor de salvie. Vă puteți spăla cu un ceai rece de salvie și puteți bea una până la două cești de ceai pe zi. Ca să-și facă efec­tul, ceaiul ar trebui băut călduț, nu fier­binte. Spălările cu oțet de salvie di­luat sunt și ele eficiente.

Oțet de salvie

Puneți într-o jumătate de litru de oțet de mere o mână de frunze proaspete de salvie tăiate mărunt și lăsați amestecul să stea circa 2–3 săptămâni la macerat, agitând din când în când borcanul. După această perioadă, filtrați oțetul și diluați-l înainte de utilizare cu 2/3 apă, pentru a evita iritațiile pielii. Dacă aveți, de exemplu, un flacon de 30 ml, luați 10 ml de oțet și completați cu 20 ml de apă. Un flacon cu pulverizator este ideal pentru aplicarea pe piele. Restul de oțet poate fi folosit și în bucătărie, la salate.

Părăluțe

Afecțiuni ale pielii, dureri menstruale, indispoziție •

Micile și rezistentele părăluțe (Bellis perennis) înfloresc neobosite aproape tot anul, cât timp strălucește soarele. Când vremea se strică, florile se închid. Tradițional, părăluțele sunt folosite pentru fortificare și împotriva durerilor. Sunt considerate surorile mai mici ale arnicii. Dat fiind că părăluțele sunt asociate cu inocența și puritatea, e cumva firesc că li se potrivesc bine fetelor tinere. Stimulează metabolismul, ajută în afecțiuni ale pielii, dar și când ne confruntăm cu lipsa poftei de mâncare sau cu dureri, cum ar fi cele menstruale. Se pot folosi sub formă de tinctură, ca diluție homeopatică sau ceai. În orice caz, sunt un tonic minunat, mai ales pentru copii și tinere fete.

Rețetă de ceai pentru piele impură

Ingrediente: 20 g părăluțe, 20 g pan­seluțe, 20 g gălbenele, 20 g coada-șori­celului, 10 g cim­bru, 10 g hama­melis.

Pre­pa­rare și administrare: amestecați in­gre­dientele. Folosiți 1 linguriță de ames­tec la fiecare ceașcă de ceai. Aco­periți vasul și lăsați 10 minute la infuzat. Beți trei cești de infuzie pe zi.

Ceai solar

Dispoziție luminoasă, însorită

Preparare și administrare: pentru fiecare ceașcă, folosiți 3-5 flori proaspete de părăluțe și frunzele aferente, peste care turnați apă clocotită. Lăsați la infuzat circa 10 minute, apoi beți ceaiul fierbinte. Iarna, puteți folosi planta uscată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.