• Suferințe provocate de fluctuațiile hormonale •
Crețișoara
• Reglarea hormonală în timpul ciclului •

Crețișoara (Alchemilla) este un aliat valoros în aproape toate etapele vieții unei femei, inclusiv pentru tinerele fete aflate în pubertate. Această plantă din familia Rosaceae este considerată o „alchimistă”, deoarece elimină excesul de apă prin mici deschideri de pe marginea frunzelor, formând picături în centrul lor. În Evul Mediu, această apă era considerată un elixir al frumuseții și era prețuită și de alchimiști.
Ca plantă de leac tipică pentru femei, cu ușoare efecte asemănătoare progesteronului, crețișoara este folosită în fitoterapie pentru numeroase afecțiuni femeiești. Are un efect delicat de reglare hormonală: în prima jumătate a ciclului stimulează ovulația, iar în a doua jumătate susține producția de progesteron. În acest fel, ajută la reglarea ciclului menstrual și susține feminitatea și la nivel energetic, datorită efectului său de echilibrare hormonală. Cine n-are timp să-și prepare rețeta acasă poate opta pentru preparate standardizate disponibile în farmacii.
Tinctură de crețișoară
Pentru prepararea unei tincturi de crețișoară puteți folosi atât plante uscate, cât și plante proaspete.
Preparare:
• Umpleți un borcănel cu filet, cu planta tăiată mărunt, și turnați alcool, cu o concentrație de 40%, până la dop. Dacă folosiți plante uscate, cantitatea folosită este de aproximativ o treime față de cea a plantelor proaspete.
• Închideți bine borcanul și lăsați-l circa 40 de zile într-un loc întunecos, agitându-l o dată pe zi. După această perioadă, strecurați-l printr-o pânză fină de bumbac.
• Turnați tinctura în sticluțe cu picurător și etichetați-le corespunzător.
Recomandare: se iau de două ori pe zi, câte 10-20 de picături, diluate cu apă.
Ceai de crețișoară
Preparare: turnați apă clocotită peste o linguriță de plantă, lăsați circa 10 minute la infuzat, înainte de a-l strecura și a-l bea.
Recomandare: se beau 3 cești pe zi, pe o perioadă mai lungă de timp, de circa trei luni.
Panseluța de câmp
• Coșuri, pustule, dermatită atopică •
Panseluța de câmp, numită și trei-frați-pătați (Viola tricolor), are efect antiinflamator, antimicrobian, detoxifiant și diuretic. Stimulează metabolismul pielii și ajută la vindecarea coșurilor și a pustulelor. Este utilă și în caz de dermatită atopică. Planta se poate utiliza în diverse forme: ceai, tinctură, extract, unguent sau comprese pentru afecțiuni cutanate. Se găsesc gata preparate în magazinele naturiste și farmacii.
Coada-racului
• Dureri menstruale, crampe •
În special primele menstruații pot fi însoțite de dureri de tipul crampelor. Un partener de nădejde în acest caz este coada-racului (Potentilla anserina). Această plantă din familia rozaceelor, cu frunzulițe mici, colorate pe spate în argintiu, are proprietatea de a relaxa musculatura netedă și de a calma durerile, inclusiv la nivelul uterului. De aceea, este bine să aveți mereu o rezervă din această plantă în trusa de leacuri de acasă. Puteți folosi coada-racului pentru a prepara un ceai sau pentru a combate crampele, cu ajutorul unei comprese calde aplicate pe abdomen.
Comprese calde și umede împotriva durerilor menstruale
Ingrediente: 1 castron cu circa 500 ml de infuzie fierbinte de ceai de crețișoară, 2 prosoape de bucătărie din in sau bumbac, 1 prosopel din frotir, 1 sticlă cu apă caldă, 1 pătură de lână.
Preparare și folosire:
• Mai întâi, măsurați dimensiunea necesară a compresei pentru abdomen și împăturiți primul prosop în mod corespunzător. Puneți-l peste al doilea prosop și rulați-le împreună într-un sul.
• Înmuiați sulul în infuzia fierbinte și stoarceți-l bine. Prosopul exterior va împiedica răcirea prea rapidă a celui interior.
• Întindeți-vă pe pat, desfaceți prosopul interior și plasați-l pe partea inferioară a abdomenului. Atenție însă: dacă prosopul este încă prea fierbinte, lăsați-l să se răcească puțin.
• Puneți deasupra prosopul uscat din frotir, apoi acoperiți cu o pătură de lână. La nevoie, puteți menține căldura și cu o sticlă cu apă caldă. Compresa se ține circa 20-30 de minute, iar pielea trebuie ulterior dată cu cremă. După aceea, este recomandată o perioadă de odihnă.
Salvie
• Bufeuri la menopauză, transpirație abundentă •
Salvia (Salvia officinalis) nu este folosită doar în bucătărie, ci este recomandată și în perioada menopauzei, când femeile suferă de bufeuri. Adolescenții beneficiază și ei, în perioada pubertății, de efectul antisudorific al acestei plante mediteraneene, deoarece fluctuațiile hormonale pot provoca și în cazul lor episoade de transpirație excesivă. În loc să acoperiți mirosurile corporale cu un deodorant puternic parfumat, merită să încercați să rezolvați problema cu ajutorul frunzelor de salvie. Vă puteți spăla cu un ceai rece de salvie și puteți bea una până la două cești de ceai pe zi. Ca să-și facă efectul, ceaiul ar trebui băut călduț, nu fierbinte. Spălările cu oțet de salvie diluat sunt și ele eficiente.
Oțet de salvie
Puneți într-o jumătate de litru de oțet de mere o mână de frunze proaspete de salvie tăiate mărunt și lăsați amestecul să stea circa 2–3 săptămâni la macerat, agitând din când în când borcanul. După această perioadă, filtrați oțetul și diluați-l înainte de utilizare cu 2/3 apă, pentru a evita iritațiile pielii. Dacă aveți, de exemplu, un flacon de 30 ml, luați 10 ml de oțet și completați cu 20 ml de apă. Un flacon cu pulverizator este ideal pentru aplicarea pe piele. Restul de oțet poate fi folosit și în bucătărie, la salate.
Părăluțe
• Afecțiuni ale pielii, dureri menstruale, indispoziție •
Micile și rezistentele părăluțe (Bellis perennis) înfloresc neobosite aproape tot anul, cât timp strălucește soarele. Când vremea se strică, florile se închid. Tradițional, părăluțele sunt folosite pentru fortificare și împotriva durerilor. Sunt considerate surorile mai mici ale arnicii. Dat fiind că părăluțele sunt asociate cu inocența și puritatea, e cumva firesc că li se potrivesc bine fetelor tinere. Stimulează metabolismul, ajută în afecțiuni ale pielii, dar și când ne confruntăm cu lipsa poftei de mâncare sau cu dureri, cum ar fi cele menstruale. Se pot folosi sub formă de tinctură, ca diluție homeopatică sau ceai. În orice caz, sunt un tonic minunat, mai ales pentru copii și tinere fete.
Rețetă de ceai pentru piele impură
Ingrediente: 20 g părăluțe, 20 g panseluțe, 20 g gălbenele, 20 g coada-șoricelului, 10 g cimbru, 10 g hamamelis.
Preparare și administrare: amestecați ingredientele. Folosiți 1 linguriță de amestec la fiecare ceașcă de ceai. Acoperiți vasul și lăsați 10 minute la infuzat. Beți trei cești de infuzie pe zi.
Ceai solar
Dispoziție luminoasă, însorită
Preparare și administrare: pentru fiecare ceașcă, folosiți 3-5 flori proaspete de părăluțe și frunzele aferente, peste care turnați apă clocotită. Lăsați la infuzat circa 10 minute, apoi beți ceaiul fierbinte. Iarna, puteți folosi planta uscată.