București
• Publicul din București are ocazia rară de a asista la o reprezentație de „teatru Noh”, cea mai veche formă de teatru cu măști, având o tradiţie de peste 650 de ani •
Evenimentul va avea loc luni, 30 Iunie 2025, de la ora 19:00, la Ateneul Român, și este organizat de Yamamoto Noh Theater, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România. Cei care ajung la Ateneu vor asista la două spectacole de teatru: „Jiai – Călătoria unui suflet” o creație recentă, un eveniment rar în teatrul Noh, unde creația originală presupune o cunoaștere profundă a limbajului clasic japonez și a convențiilor teatrale. Scrisă de Yamamoto Norishige, piesa urmărește reîntâlnirea simbolică dintre un tată aflat în doliu și un băiat care își amintește o viață anterioară. Întâlnirea lor este marcată de emoție, dar și de conștientizarea faptului că această legătură e, de data aceasta, trecătoare.
Cel de-al doilea spectacol, „Tsunemasa”, este o piesă clasică, ce evocă frumusețea trecutului prin apariția fantomei unui nobil artist, Taira no Tsunemasa, muzician și luptător din clanul Heike. Acesta apare în fața călugărului Gyōkei, în timpul unei slujbe comemorative. Într-o atmosferă de melancolie și frumusețe reținută, spiritul rememorează clipele de armonie, poezie și muzică ale vieții sale. Momentul culminant este dansul său final, când retrăiește bucuria lumii de altădată, urmată de retragerea în întuneric.
Fondat în 1927, Yamamoto Noh Theater este cel mai vechi teatru Noh din Osaka, desemnat ca bun cultural al Japoniei. Activitatea sa include spectacole și proiecte educaționale, iar din 2010 a extins această artă către publicul internațional, susținând peste 20 de spectacole și aproape 30 de ateliere în Europa, inclusiv în România. Teatrul îmbină tradiția cu tehnologia contemporană – folosind, de exemplu, subtitrări multilingve și iluminat LED – pentru a deschide această formă de artă publicului larg.

Teatrul Noh a apărut în cercuri aristocratice și s-a dezvoltat sub patronajul shogunilor și al samurailor. Spectacolele sunt interpretate de actori specializați în roluri transmise din generație în generație. Din miile de piese scrise de-a lungul secolelor, doar circa 200 mai sunt interpretate astăzi, respectând convențiile riguroase ale stilului. În 2008, Noh a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO.
(Biletele pot fi cumpărate de la Casa de Bilete a Ateneului.)