• O grădină presupune muncă, dar răsplata se măsoară în sănătate și bucurie. Dovada: numărul grădinilor este de ordinul milioanelor. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să trăiți în aer curat, printre legume și flori •
De ce ajută grădinăritul la reducerea stresului?
Scurmarea pământul cu mâinile, plantarea, recoltarea – toate acestea pot avea efecte asemănătoare cu cele ale meditației. În plus, timpul petrecut în natură, aerul curat, foșnetul frunzelor și ciripitul păsărilor ne ajută să dăm uitării grijile vieții de zi cu zi. Aceste efecte pozitive apar însă doar dacă munca în grădină nu devine stresantă și este făcută cu plăcere. Dar nu doar psihicul beneficiază de pe urma grădinăritului, ci și corpul, pentru că, atunci când plivim, greblăm și săpăm, activăm diferite grupuri musculare și ardem multe calorii.
Ce așteptări am de la grădina mea?
Oare ar fi bine să fie un mic paradis floral, cu o abundență de flori splendide, sau mai degrabă o grădină utilitară, care să ofere o recoltă bogată? Când planificați amenajarea grădinii, ar trebui să vă puneți mai întâi această întrebare. Deoarece plantele care produc fructe și legume necesită în general o îngrijire mai intensă, iar cultivarea lor este mai solicitantă în termeni de timp și efort, decât în cazul unei grădini ornamentale, care poate fi lăsată uneori și în voia ei. În plus, fructele și legumele trebuie recoltate la momentul potrivit. Așadar, dacă vă doriți o oază de liniște, fără să depuneți prea mult efort, optați mai degrabă pentru o grădină ornamentală sau pentru o formă mixtă de grădină, care să nu fie exclusiv utilitară.
Ce plante sunt deosebit de ușor de îngrijit?
Plantele perene ne dau, de obicei, mai puțin de furcă decât cele anuale, care înfloresc doar o singură vară. Favoritele grădinarilor „leneși” sunt plantele rezistente și longevive, precum bujorii, crinii sălbatici, iarba-mâței sau ierburile ornamentale. Cel mai bine este ca, înainte de a cumpăra plantele, să vă informați de pe internet ce se potrivește grădinii dumneavoastră. În cazul arbuștilor și copacilor, e recomandabil să alegeți specii care necesită rar tăieri, ori care nu trebuie tăiate deloc, precum călinul, arțarul decorativ sau cornul. Important e să alegeți întotdeauna plantele potrivite pentru locul în care vă propuneți să le plantați.
Ce condiții oferă grădina mea?
Doar puține grădini acoperă complet toate cele patru puncte cardinale. Așadar, observați către ce direcție este orientat refugiul dumneavoastră verde: spre nordul de obicei umbrit, spre estul sau vestul umbrite parțial, ori spre sudul scăldat în soare? Asta vă poate oferi un prim indiciu cu privire la ce este posibil să realizați în grădină. De exemplu, o mare colorată de flori văratice sau o grădină înțesată de legume sunt greu de obținut într-o grădină orientată spre nord. De asemenea, ar trebui să verificați compoziția solului: este argilos sau mai degrabă ușor și nisipos? Care este valoarea pH-ului? Alegeți plantele în funcție de acești factori.
Cum putem ține buruienile sub control?
O grădină plină de plante viguroase și verzi este visul oricărui grădinar amator. Din păcate, alături de plantele dorite, își fac mereu apariția și musafiri nepoftiți. Buruienile concurează pentru apă, lumină și substanțe nutritive și le iau locul celorlalte plante din strat. Pentru ca ele să nici nu apuce să se răspândească prea mult, plantați, de exemplu, plante acoperitoare de sol, care se răspândesc rapid. Mulciul este, de asemenea, eficient în combaterea buruienilor. Un strat de 3–5 centimetri împiedică proliferarea urzicilor, păpădiilor și altor asemenea buruieni. Cu ajutorul mulciului, solul își păstrează totodată mai mult timp umiditatea, așa că nu mai trebuie să-l udăm la fel de des.
Cum putem grădinări într-un mod cât mai natural?
Cine dorește să aibă o grădină frumoasă, dar fără să-și facă prea mult de lucru, practică deja grădinăritul natural, dacă lasă plantele să crească în voia lor. Dacă v-a răsărit pe gazon o panseluță cu flori mici, crescută accidental dintr-o sămânță, lăsați-o să-și joace rolul. Nici buruienile dintre rosturile dalelor nu trebuie smulse de îndată ce a apărut prima frunză. Iar un colț „neîngrijit” în grădină, în care se află, de pildă, crengi uscate, poate fi lăsat așa, mai ales că oferă adăpost multor viețuitoare din grădină. Renunțați și la folosirea pesticidelor și îngrășămintelor chimice. În multe cazuri, natura se poate autoregla.